Szekeres Viktor

Megvan 2012 második legnagyobb bukásának pontos vesztesége

A John Carter mellett az év egyik legdrágább animációs filmje számít a tavalyi év nagy vesztesének a mozikban. A Dreamworks produkciója majdnem 100 milliós veszteséget kell, hogy elkönyveljen.

A különböző kreatív könyvelési módszerek által magukat megtéveszteni hagyók sokszor hiszik megbízhatatlan információkra alapozva, hogy a hollywoodi filmek zöme veszteséges, ami természetesen téves elképzelés, ráadásul a stúdiót a filmek valóságos profitja érdekli. De persze az sem állja meg a helyét, amit az átlagember gondol, miszerint előbb vagy utóbb minden amerikai mozifilm nyereséget fog termelni. Utóbbiak ugyanis legtöbbször abba a hibába esnek, hogy a hollywoodi filmek profitját a bevételek és a gyártási költségek különbségének fogják fel. Ez nem túl üdvözítő, hiszen egyrészt a reklámköltségek gyakran 60-80 millió dollárra is rúghatnak, másrészt pedig azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyártó helyett a mozik kapják nagyjából a jegybevétel felét. Persze még ezután sem egyszerű meghatározni a földi halandóknak azt, hogy miképpen teljesít a film - ráadásul sokszor bele kell számolni, hogy például a DVD-s és BD-s lakossági forgalmazást sem a filmstúdió végzi. (Mint ahogy a merchandising-bevételek is máshova folynak be, de persze a licencet meg kell vásárolni.)


Idén a John Carter hatalmas veszteségeiről már írtunk korábban, most a másik idei nagy bukás, Az öt legenda (Rise of the Guardians) elhasalásának pontos méreteiről jelent meg egy bennfentes cikk a Deadline-on. A Dreamworks animációs filmje 145 millió dollárból készült, és a 23 milliós nyitóhétvégéből már lehetett sejteni, hogy nem mindennapi kudarcot fog jelenteni. Hiába sikeres itthon (150 ezer néző felé tart) az animáció, odakint még premier utáni hetek vártnál jobb szereplésével sem érte még el a 100 millió dollárt. (Amerikán kívül 165 millió dollárnál tart a film.)

Barton Crockett a Lazard Capital Markets elmondta, hogy jelen állás szerint a stúdió 96 millió dolláros veszteséget kell, hogy elkönyveljen - ha a film Amerikában 110 millió dollárig jut el, nemzetközileg pedig 210 millióig. Ez 45 millióval meghaladja a december közepi becsléseket, s már-már közelít ahhoz a 109 milliós veszteséghez, melyet a Dreamworks a 2006-os Elvitte a víz (Flushed Away) után kellett, hogy elszenvedjen. Crockett becslése szerint a Dreamworkd részvényenként 44 cent veszteséggel számolhat 2012. negyedik negyedévére. (A Dreamworks Animation részvényeinek értéke az elmúlt egy évben 26%-kal esett.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #4
    Szerinted az mennyire tehetséges, aki 3 hozzászólásban sem képes normálisan megfogalmazni a mondandóját?
  • avman #3
    mármint fassbender tehetségtelen.
  • avman #2
    okuljunk és vakuljunk, már a kedves szerzőnek soha nincs értelmes, önálló gondolata, csak azt a tehetségtelen michael fassbenderre ráizgult bujdosóborit másolja.
  • avman #1
    http://uzleti-innovacio.blog.hu/2010/07/31/innovativ_es_kreativ_konyveles