Szekeres Viktor

Az idei premierek közül 7 került be az IMDb-n minden idők legjobb 250 filmje közé

Ha van, aki úgy gondolja, hogy rossz filmes év volt a 2012-es, akkor elég minden idők 250 legjobb filmjére nézni az IMDb-n. De persze az is elég, ha az ember a rossz filmek helyett a jókat választja.

Év végén szinte mindenki kijön a filmes toplistáival, s ezek közül 10-20-at átnyálazva már nagyjából tudjuk, hogy melyik volt 2012-ban az a húsz-harminc fel, amit semmiképp sem érdemes kihagyni. A legérdekesebb listák azonban nem az egyének véleményeit fedik, hanem a tömegekét. A legnagyobb netes filmes adatbázis, az IMDb például remek iránymutató a közönség ízlésével kapcsolatosan. Természetesen a szavazók köre miatt bizonyos műfajokról alkotott vélemények torzulnak, de ettől még mindig mutatja valamilyen szinten a nézők véleményét. (Ami természetesen nem feltétlenül egyezik meg az egyénével, hiszen arra senki sem vehet mérget, hogy egy mindenki által dicsért film neki is tetszeni fog.)

Az IMDb top250-es listáját már évek óta A remény rabjai vezeti A keresztapa és most már A keresztapa 2 előtt. Az idei premierek közül legelőkelőbb helyen A sötét lovag: Felemelkedés került fel a listára (38. hely - 8.5/10). Mögött egyelőre A hobbit: Váratlan utazás áll 8.2/10 ponttal a 121. helyen, ami remekül mutatja, hogy mennyivel rosszabb a megítélése a filmnek, mint a top20-as előző epizódoknak. Persze még így is nagy kedvenc A hobbit, mely várhatóan az idő elteltével hátrébb fog csúszni és akár a legjobbak közül is eltűnhet.

A 128. helyet szerezte meg az idei másik képregényes siker, A bosszúállók (8.2/10), a Pi élete egyelőre a 189. helyen áll (8.0/10), Az Argo-akció a 194. (8.0/10), míg az idei meglepetésfilm a 209. helyen tartózkodó The Perks of Being a Wallflower (8.0/10). Nincs a listán még a Tarantino-féle Django elszabadul, de a jelenleg 8.8/10-zel álló film nemsokára eléri a top250-hez szükséges szavazatszámot és mindenképp listára fog kerülni, hiszen a jelenlegi pontszáma még súlyozva is alkalmassá teszi erre. (Bár a francia Életrevalók 2011-es film, de például Amerikában csak tavaly került mozikban, így sok szavazatot 2012-ben szerzett és már minden idők 64. legjobb filmjének számít (8.4/10).)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!