Szekeres Viktor

Az év legjobb filmjeinek egy részét már láthattuk

Kiderült, hogy mely filmek esélyesek az idei Európai Filmdíjra, s örömmel állapíthatjuk meg, hogy a hat legjobb körül négyet már láthattunk a magyar mozikban, amiért elismerés jár a forgalmazóknak.

Szombaton nyilvánosságra hozták az Európai Filmdíjra esélyes alkotások listáját, valamint az elismerésre jelölt színészek illetve filmes szakemberek névsorát is. Ha abból indulunk ki, hogy sokan, annak ellenére, hogy szinte csak hollywoodi filmeket néznek, elégedetlenkednek az amerikai filmek színvonalával, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy az európai alkotásokat jobban szereti a közönség, így azok közül a legjobbak talán a legjobb amerikai filmeket is lepipálják.

Külön öröm, hogy a legjobb film díjára jelölt alkotások közül többet már idehaza is láthattunk. A német Barbarát pár hete mutatták be itthon, a Haneke-féle Szerelem csütörtökön került mozikba, a francia Életrevalók már meghódította Magyarországot és A szégyentelent (Shame) is láthattuk már. A Thomas Vinterberg által rendezett dán Jagten hazai premierje január 10-én lesz, így már csak az olasz Cesare deve morire című börtöndráma bemutatójára kell várnia azoknak, akiket érdekel az európai film.

A legjobb színészi díjak jelöltjei: Francois Cluzet és Omar Sy (Életrevalók), Michael Fassbender (A szégyentelen), Mads Mikkelsen (The Hunt), Gary Oldman (Suszter Szabó Baka Kém) és Jean-Louis Trintignant (Szerelem), a hölgyeknél pedig Emilie Dequenne (A perdre la raison), Nina Hoss (Barbara), Emmanuelle Riva (Szerelem), Margarethe Tiesel (Szerelmet a feketepiacról) és Kate Winslet (Az öldöklés istene).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #3
    Argo, Felhőatlasz is lesz, kint sem régóta megy, eldugott putris balkáni ország vagyunk, a cirill betűs warez hazája, nem kell mindig világpremier.
    Statisztikailag akkor is sanszos, hogy novemberre az év legjobb filmjeinek egy részét már láthattuk. Nem nagyobbik részét, csak egy részét, ezt az állítást már egy film is igazolhatja.
  • zetortraktor #2
    Te úgy vetted észre, hogy a magyar mozik huss, behozzák hipergyorsan a legjobb filmeket? Hol az Argo? A Felhőatlasz? A Dredd? És a többi?
  • Prof William #1
    "Az év legjobb filmjeinek egy részét már láthattuk"

    Mivel november van ezt már én is meglehetős bizonyossággal ki merem jelenteni.

    2013 januárban pedig még "Még nem láttuk az év legjobb filmjeit."