Szekeres Viktor

A TV2 új valóságshow-val akarja megverni az RTL-t és az X-Faktort

Ahogy az RTL Klub is megsemmisítette a Megasztárt, úgy a TV2 is arra készül, hogy napjaink legmenőbb formátumával tapossa el a konkurencia valóságshow-ját.

Érdekelne a magyar The Voice?
  • Igen, mindenképp.
  • Egy esélyt kapna.
  • Csak, ha jó a zsűri.
  • Az kizárt, hogy én ilyet.
A TV2 2003-ban indította el Megasztár című valóságshow-ját, melyben énekesek versenyezhettek egymással a közönség kegyeiért. A műsor ötlete saját kútfőből pattant ki, a TV2 minden bizonnyal nem akart a Pop Idol-licencért hatalmas összegeket kifizetni, így inkább a másolás mellett döntöttek, hiszen az RTL Klubnak nagyszerűen sikerült a Big Brotherről lekopírozni a Való Világot. A csatorna azonban csúnyán kudarcot vallott kísérletével, ugyanis a Megasztár ahelyett, hogy egész országra szóló siker lett volna, csak botladozott 1,5M körüli átlagnézettségével, mely egyes adásokra olykor 1 millió alá is leesett, s mindössze a finálét nézték 2 milliónál is többen. (Ma az X-Faktor nevetve teljesít 2 millió néző fölött, pedig a net és a több tucat kábelcsatorna révén sokkal több a versenytársa.)


A Megasztár 3. szezonja 2006-ban fejeződött be, s csal több mint két éves szünetet követően 2008-ban folytatódott a reality a 4. évaddal, mely hasonlóan közepes nézettséggel és egy 2 millió fölötti adással futott le. A 2010-ben induló 5. évadot azonban már megzavarta az RTL Klub, mely úgy döntött, hogy pénzt és erőforrást nem kímélve megvásárolja az X-Faktor formátumát, s azzal győzi le a TV2 énekeskereső valóságshow-ját. Ez meg is történt, a Megasztár csúnyán alulmaradt a tőle csak pár elemben különböző RTL-es műsorral szemben, s idővel ezt azzal ismerte el a TV2, hogy a pénteki napra száműzte tehetségkutatóját. Más kérdés, hogy ezzel a csatorna nem járt rosszul, ugyanis az új napon az élő döntőket folyamatosan 2 millióan nézték.

A Megasztár 6. szezonja már nem ősszel, hanem tavasszal indult (2011-ben az RTL Klub az X-Faktor második szezonjával tarolt), s bár még mindig erősebb, mint az RTL által ellene küldött Miami helyszínelők - Gyilkos elmék kombó, de csak egy hajszállal, olykor a statisztikai hibahatárt érintve - ez nagyjából 1,1 milliós nézettséget jelent, amire nem lehet túl büszke a csatorna. Mindenesetre az adatokat elnézve azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Megasztár megérett az eutanáziára, s lehet, hogy ezt a TV2 is realizálta.


Az Origó értesülései szerint ugyanis a TV2 a The Voice nevű énekes valóságshow formátumával fogja lecserélni a Megasztárt. Cseberből vederbe, gondolhatnánk, hiszen az egyik énekes tehetségkutató reality-t a másik követné, de a döntésben van ráció. Egyrészt azért, mert a The Voice (magyarul: A Hang) sokkal több mindenben különbözik az X-Faktorttól, mint az X-Faktor a Megasztártól. Másrészt pedig, mert a holland formátum szinte az egész világon nagy siker: Angliában például a sokáig egyeduralkodó Britain's Got Talentnél lett erősebb az 1. szezon, Amerikában pedig az ősszel induló The X Factor nem tudta megközelíteni a The Voice nézettségét.

És, hogy miben különbözik a The Voice a többi énekes valóságshow-tól? Például abban, hogy ebben a műsorban nem mutatnak be állatkertet, nincsenek nevetésre ingerlő próbálkozók, csak a jobb hangokat hallja az ember. És abban is, hogy ezeket a hangokat valóban csak hallja a zsűri, hiszen tagjai az énekesnek háttal ülnek és egy gomb megnyomásával jelzik, ha éreznek fantáziát a versenyző orgánumában. Gombnyomásra a zsűritag széke megfordul és szemügyre veheti választottját, aki "az övé is lesz", hacsak nem fordul meg más is, mert akkor a versenyző választhat magának a zsűritagok közül kvázi mentort. Miután pedig kialakul a legjobbak mezőnye, nem a közönség kezdi el egyesével kiszavazni a műsorba nem illőket, hanem a zsűritagok által kialakított párbajduettekből fognak egyesek kiesni, míg a legvégén minden zsűritagnak csak egy versenyzője akad, akik egy nagydöntőben mérhetik össze tudásukat.


A The Voice erőssége, hogy még az X-Faktornál is aktívabb zsűritagokat kíván meg, nem véletlen, hogy olyan sztárok dolgoznak a reality különböző változataiban, mint Christina Aguilera, Cee Lo (Amerika), Tom Jones, will.i.am (Anglia), Seal (Ausztrália). Ráadásul a zsűritagok nemcsak a versenyzők felkészítésével teszik hozzá személyiségüket a műsorhoz, hanem azzal is, ahogy harcolnak egyes jelentkezőkért, ami általában meglepően szórakoztató.

A nagy kérdés, hogy a TV2-nek egy kötött formátummal ki tud-e mászni a saját maga által kreált kátyúból, vagy a magyar The Voice is csak egy elvetélt próbálkozás lesz a sok közül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nailyenugysincs #27
    én nem tartom magam beteg lelkűnek és a politikát is nagyívben leszarom de azért kíváncsi lennék h mihez kezdenének a milliárdok után gyakorlatilag a semmivel :D
  • Mepe #26
    de jó, ismét egy kornyikálós műsor... :/
  • zetortraktor #25
    Abban nem sok érdekes lenne, pár beteg lelkű nézné. Ennyi.
  • donceleger #24
    Na ja, ezek semmiképpen sem valóságshow-k! Igaz, a másik féle sem az, legalább nem tartom valóságosnak, hogy pár idiótát bezárnak egy luxuspalotába és minden földi jóval ellátják őket.
    Valóságshow-t akarnak? Akkor zárjanak be néhány politikust egy-egy panelba svájci frank adóssággal, adjanak nekik fejenként 47000 Ft-ot és már mehet is a valóságshow! Aki nem bír megélni belőle, az kiesik!
    Na ezt tutira nézném!
  • xido #23
    Mi a picsáért jó ezer néven ugyanazt a szar,mindenki énekes akar lenni gányt újra és újra feltalálni és sugározni?..ez nekem nem a valóságshow jelentése
  • Elemir #22
    jaj illetve 3. Mert számomra Magdi a legjobb.
  • Elemir #21
    Sose fogom megérteni, hogy az X-faktor miért győzte le a Megasztárt. Illetve az a széria pont gyenge volt, gondolom ezért. A mostanit már nemigen győzné le, mert szerintem a 2. x-faktor kifejezetten gyenge volt.

    Ez akkor lenne hiteles és a miénk, ha a magyar 1 nyomna egy "ki mit tud?" vetélkedőt. Hány olyan ma is híres és elismert művész van aki egy ilyen műsorban mutatta meg magát? Szerintem nem kevés!

    Az első két Megasztárban mekkora énekesek voltak már? Hova tűntek a hasonlók?
  • duke #20
    Ezek a musorok szerintem is csak celebgyarak. Mert mirol szolnak ? Talalnak nehany "tehetseget", akirol az elkovetkezo fel evben kiderul, hogy drogozott, pornozott, bortonben volt, dilihazban volt. Megolte, megeroszakolta, megette anyjat, apjat, kutyajat, vagy ot eroszakoltak meg. Aztan jonnek a szuper vilagraszolo celeb eskuvok, majd egy honap mulva oriasi botranyok kozott elvalnak, es kiderul, hogy mindenki mindenkit megeroszakolt, agyonvert megalazott, kihasznalt.
    Nem mas ez, mint a bulvar tevek, radiok, ujsagok jol osszehangolt 24 oras szinjateka az agyilag erre fogekonyaknak, (a nagyon hulyeknek) akik minden fel oraban halalosan ledobbennek a semmin, es nekik minden nap vilagraszolo GIGABOTRANY van. Szamomra erthetetlen, hogy 12 ev folott, hogy hiheti el valaki ezeket a szinjatekokat.
  • ugh #19
    En sosem akartam enekelni. Van nemi onkritikam. Barcsak a jelenntekezokenk is lenne.
    Amit szerettem volna meg osszejott .
    Szal. mellelottel az idezessel.
  • ugh #18
    Tudod az a problema amit a feletted megszolalo ir. Az egyik elkezdi es a tobbi gyok tvcsat. meg atveszi es a vegen csak ilyen musorok lesznek .
    En leszarom, mindenki az elott butul ami elott akar. Csak vannak gyerekek akik meg ezen nonek fel mondjuk.