Szekeres Viktor

Ezeket az új sorozatokat fogjuk nézni ősztől itthon

Az RTL Klub egy még be nem mutatott időutazós scifivel és börtönös scifivel, a TV2 női főhőssel ellátott krimisorozatokkal próbálkozik a nézettségi versenyben.

Melyik csatornán nézel sorozatokat?
  • TV2
  • RTL Klub
  • AXN
  • Viasat3
Amerikában május közepén jelentették be a nagyobb, országos lefedettséggel bíró csatornák új sorozataikat. Az ABC, NBC, CBS, Fox és a The CW adókról van szó, melyek új szériáikat főleg ősszel indítják el, de szokás szerint nem egy cím át fog kerülni a jövő év elejére, ne adj isten közepére. A több tucat új sorozat létrehozásának persze ára van, rengeteg régebbi széria búcsúzott örökre a képernyőtől - a kíméletlen "vérengzésről" már korábban beszámoltunk.


Itthon persze általában legyint az ember, hogy az egyes sorozatokat melyik amerikai csatorna mutatja be, hiszen minket inkább csak az RTL Klub és a TV2 izgat sorozatnézés szempontjából - legalábbis az említett adókon futnak a legnézettebb produkciók. Azonban itthon hiába nagy siker esetleg egy friss amerikai sorozat, annak sorsáról nem a magyar nézők döntenek, hanem a tengerentúliak. És e tekintetben egyáltalán nem mindegy, hogy mi melyik csatornán, milyen időpontban, s mely sorozatok környezetében kerül bemutatásra.

Az őszi sorozatok és műsorrend bejelentését követően május 18-tól 28-ig rendezték meg Los Angeles városában az L.A. Screenings elnevezésű rendezvényt, melyre itthonról az RTL Klub, a TV2, az AXN, a Viasat3 és az MTV képviselői látogattak el - pusztán sorozatnézési és -vásárlási küldetéssel. A csatornák emberei láthatták a legtöbb új sorozat első részét, ún. pilotját, ráadásul ezúttal már nem csak az országos adók kínálatából szemezgettek, hanem különböző kábeles csatornákéból is.


Az RTL Klub és a TV2 képviselői leginkább azokra a pilotokra koncentráltak, melyek gyártóival szerződésben vannak - előbbi a Disney/ABC, a Fox és a Warner szériáit vette célba elsőként, utóbbi pedig a UMS, a Sony és a CBS sorozatait. A kisebb lefedettséggel rendelkező csatornák nagyjából az egész kínálatból válogathattak, náluk nem jelent kizáró okot a legtöbb sorozatnál egy RTL-es vagy egy TV2-es "foglalás". (Így fordulhatott elő például, hogy az AXN tavaly a Jog/Ászok-at a TV2, vagy tavalyelőtt a Flash Forward - A jövő emlékeit az RTL Klub előtt adta le.)

A Világgazdaság információi szerint a TV2 előszerződése alapján minden bizonnyal a Charlie angyalai feldolgozására fog le csapni elsőként, legalábbis ezt mondta Kiss Péter, a csatorna programigazgatója, bár a végleges szerződés még nem köttetett meg. Hasonlóképpen TV2-essé válhat két olyan krimisorozat, melyben nő a főszereplő, Maria Bello a Prime Suspect-et, míg Poppy Montgomey az Unforgettable-t próbálja sikerre vinni. A szakember még a Sony egyik, a 60-as években játszódó sorozatát, a PanAm-et emelte ki, mint igényes pilotot, ígéretes vásárlást. Ugyancsak a TV2-re tarthat a USA csatorna sorozata, a Common Law, mely krimi, amiben a főhős nyomozók nincsenek jóban és ezért "párterápiára" járnak, azonban a pilotjából még nem biztos, hogy sorozat lesz. A Universal Smash című zenés-musicales sorozatára is elővételi joga van a TV2-nek, s ezzel él is a csatorna, főleg, hogy Steven Spielberg nevét is fel lehet használni a kampányhoz.


Az RTL Klub úgy tűnik, hogy már ősszel elindít egy új sorozatot, ráadásul sokak örömére scifikben is gondolkodik, talán a Rejtély című sorozatuknak keresnek párt. A csatorna mindenképp be fogja mutatni a Terra Nova című, a dinoszauruszok korába időt utazó scifisorozatot, melynek producerei között ugyancsak ott van Spielberg. De a J.J. Abrams producerkedése mellett készült Alcatraz című scifi is a RTL-sorozat lesz, már ha nem szüntetik meg idő előtt Amerikában. Természetesen Kolosi Péterék is gondolkodnak krimisorozatokban, egyik új szériájuk a Dr. Csont testvérsorozata, a The Finder lesz, de nem fogják kihagyni a Vámpírnaplók írójának másik regényciklusából készített, boszorkányos tematikájú The Secret Circle-t sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #30
    A Discovery Science-en egyaltalan nem adnak reklamokat, mar csak ezert is folleg ezt nezem. Nem tudom, hogy oldjak meg, de csak a sajat musor reklammal szakitjak meg 1-2 percre az adast.
  • winnie #29
    a discoveryt én is szeretem, elég jó valóságshow-k vannak rajta. bár az 5 percenkénti reklámok nem hiányoznak.
  • duke #28
    "Ezeket az új sorozatokat fogjuk nézni ősztől itthon"

    Most irhatnam, hogy en bizony nem, mert ezek a csatornak be sincsennek allitva a tevemen, de nem irom :)
    Meg azt sem irom inkabb, hogy Discovery Channel-t, National Geographic-ot, Spektrumot, Discovery Science-t nezem.
    szoval nem irtam semmit :)
  • kalapos01 #27
    Ha nem lennének szinkronosak, akkor nézhetnél belőlük 5 részt és levennék őket, mert nem lenne nézettség.
  • nlght #26
    Csak ne lennének szinkronosak a sorozatok, akkor lehet h tv-ben is nézném... Nem tudom ki rendeli hozzá a hangokat a szereplőkhöz, de mindig félmunkát végez.
  • Etinger #25
    ..én csak olyan sorozatnak ugrok pont ezért így neki, ami már a 6. évadját minimum tapossa : D
  • winnie #24
    szerintem fordítva akartad írni. a torrent arra jó, hogy valamit hamar megnézz. nem arra, hogy örülj, milyen tempóban jönnek a részek. hiszen ebben a magyar tévék verik amerikát.

    a tv2 és az rtl vagy egymás után leadja az évad összes részét, van, hogy több évadot egymás után, vagy pedig leadnak egy fél évadot, majd szünetet tartanak és ismét egy fél évadot. mindezt megszakítás nélkül. amerikában az országos tévék kábé úgy adják a sorozatokat, hogy 6 új rész, 2 hét szünet, 3 új rész 1 hát szünet, 1 új rész, 5 hét szünet, 3 új rész 4 hét szünet, 5 új rész, 2 hét szünet, hadd ne folytassam. ha jársz torrentoldalakra, akkor láthatod, hogy folyton megy a sírás, hogy "Mikor lesz már új rész? Miért nem volt?". a magyar sugárzási rend mellett ilyennel nem nagyon találkozol.
  • daninet #23
    TV2 és RTL Klub monnyon le, számolni se tudnak, sokszor egy évad feléig eljutnak és átugorják, újrakezdik stb.
    Aki sorozatot akar nézni, torrentezze le, erre a dologra nagyon támogatom a fájlcserélőket.
  • galocza #22
    hagyjuk, én is itt tartottam egy évtizede: hogy a sorozatok = brazil szappanopera. aztán rájöttem, hogy nem.
  • galocza #21
    az élet 99%-a időpocsékolás, értelmetlenség... a maradék 1% a sorozatok 8).