Szekeres Viktor

Bemutatták az év eddigi legkeményebb filmjét - itt van az előzetes

A Bully című dokumentumfilm nem feltétlenül a vizualitása miatt kemény, hanem azért, mert a benne bemutatott szörnyűségek valóban megtörténtek a valóságban.

Amerikában a hétvégén mutatták be a Bully című dokumentumfilmet, melynek fő témája a bully-zás, azaz az a jelenség, amikor iskolákban vagy egyéb ifjúsági közösségekben egy vagy több gyerek kipécézi egy társát és elkezdi vagy fizikailag vagy verbálisan bántalmazni. A filmet 2009-ben és 2010-ben forgatták öt amerikai államban, szereplői ilyen bántalmazott gyerekek és családjai, a középpontba pedig két olyan fiatal került, akik nem tudták elviselni azt, hogy állandóan nevetségessé tették őket és öngyilkosságot követtek el, valamint az, hogy az amerikai fiatalok miképpen tudják feldolgozni a bully-jelenséget.


A Lee Hirsch által rendezett film remek fogadtatásra talált a kritikusok részéről, a RottenTomatoes kritikaösszesítő oldal szerint a megjelent vélemények 93%-a volt pozitív (43-ból 40). Azonban a film nem csak ezért került a média figyelmének fókuszába, hanem a korhatárral kapcsolatos viták miatt. A Bully-t ugyanis az MPPA durva témája miatt az R-es kategóriába sorolta volna be, amely pont a fiatalokat zárta volna ki a nézők közül, s így az iskolákban sem lehetett volna bemutatni. Később online petíció is született, de a több százezer aláírás ellenére sem történt változás a korhatárban, így a forgalmazó The Weinstein Company bejelentette, hogy korhatár nélkül fogják vetíteni a Bully-t, ami azt jelenti, hogy csak művészmozik, illetve független multiplex láncok tűzhetik műsorukra. (Kanadában jobb volt a helyzet, ott az egyik legenyhébb, PG-minősítést pecsételték a film adatlapjára, azaz szülői kísérethez kötötték a megtekintését.)


Mindezek után a Bully hétvégi premierjére 5 moziban került sor, s ez 115 ezer dollár bevétellel zárult, nagyon jónak mondható 23 ezer dolláros vászonátlaggal. Az elkövetkező hétben természetesen nőni fog a filmet vetítő mozik száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #4
    "A Bully-t ugyanis az MPPA durva témája miatt az R-es kategóriába sorolta volna be, amely pont a fiatalokat zárta volna ki a nézők közül, s így az iskolákban sem lehetett volna bemutatni."

    Az kanadai rendőrség által 12-16 éveseknek készült drog megelőzési kampányfilmet pedig itthon csak 22.00 után és CSAK 18-as karikával lehetett leadni az ORTT miatt. tehát nemcsak odaát síkhülye a hatóság. Igen, a film brutális őszinteséggel bemutatta, hogy épülnek le 5 év alatt a drogosok képpel illusztrálva. És igen ez sokkoló volt, pont EZ volt a célja.
  • Inquisitor #3
    Na jah, de odaát könnyebb egy zsák fegyvert szerezni. Utána meg lehet térdig vérben állva értetlenkedni, hogy de hát "olyan kedves kis ártatlan gyerek volt, nem értem miért irtotta ki a fél iskolát" ugye.
    A mai emberiség nagy problémája minden szinten a közöny. Lehet pampogni, hogy mi van Kínába vagy az USA-ban, de sajnos végigfertőzte az egész bolygót, másként okoz problémát, de mindenhol ott van. És igen is fel kell ébrednie az embereknek, hogy ők tehetnek róla milyen a világ körülöttük.
  • Wittgen #2
    Erről elég jó filmet csinált az öreg Uwe Boll, ha jól emlékszem a címre, ez a "9 áldozat". Az is ilyen srácokról, csajokról szólt, akiket mindig "szekáltak", gyerekcsínyeztek, aztán ezek összefogtak és rendeztek egy kis kaszabot.

    Nálunk is napi szinten jelen van ez, elég csak tájékozódni, na nem a médiában, mert ott nincs is szó róla. Elég megkérdezni pár kölyköt, esetleg tanárt nem hivatalosan. Csoda, hogy nálunk még nem robban egyszer sem a bomba, úgy mint az USA-ban, ahol már jópár ilyen eset volt.
  • sad1976 #1
    kibaszott nagy verés a bullys terroristáknak,teljes kiközösítés,javítónevelő és meg van oldva.nem igaz,hogy pár hülye gyerek rettegésben tartja a többséget.ez csak azért lehetséges mert mindenki szemet huny a dolog felett.