Szekeres Viktor

A március nagyon kemény lesz a hazai mozikban

Két szuperhősös film, az amerikai Battle Royale, az év leglátványosabb 3D-je és 2012 legnagyobb költségvetésű scifije is márciusban jön - világpremierekkel.

Hányszor voltál februárban moziban?
  • Egyszer sem
  • Egyszer
  • 2-3-szor
  • 4-5-ször
  • Többször
A február szokás szerint az év legerősebb hónapja volt a hazai mozis premierek világában, jó pár remek filmet láthattunk, többek között az Oscarra jelölt termés egy részét. Márciusban értelemszerűen a minőségből egy cseppet lejjebb adunk, viszont jó hír a közönségnek, hogy a hollywoodi kommersz filmek is nagyobb arányban fogják képviseltetni magukat. Olyannyira több közönségfilm érkezik hozzánk, hogy márciusban írd és mondd legalább 32 filmet mutatnak be a magyar mozikban. Ezek jó részéről már lehet tudomásunk, de néhányat, szám szerint hetet még Amerikában sem játszanak. Ezek lehetnek azok a filmek, melyek a márciusból mennyiségben erős hónap helyett minőségben erőset kreálhatnak.


Melyik márciusi hazai mozis <br>premier érdekel legjobban?
  • A leleményes Hugó
  • John Carter
  • Az éhezők viadala
  • A szellemlovas 2
  • Az erő krónikája
  • Warrior - A végső menet
  • Csempészek
  • Project X - A buli elszabadul
  • A titánok haragja
  • Torrente 4
  • Fehér pokol
  • A többi közül valamelyik
Az első mozis hét már március elsejével megkezdődik, a hét napra rögtön 8 premierfilm jut, s a mennyiség mellett most még a minőség is minden bizonnyal jelen lesz, hiszen végre mindenki láthatja, hogy sikerült Martin Scorsese sok Oscarra jelölt és végül öt szobrot elnyerő filmje, A leleményes Hugó (Hugo), melynek a 3D-je kivételesen megéri a felárat. A hét többi premierjét elnézve, csak abban lehetünk biztosak, hogy valamelyik film nagyot fog bukni, hiszen még 5 amerikai bemutatót láthatunk. Érkezik Steven Soderbergh kritikusok által agyondicsért női főszereplős akciófilmje, A bűn hálójában (Haywire), az MTV-generációnak szóló, de teljesen jó, talált kamerás, szuperhősös Az erő krónikája (Chronicle), a sikeres, de pocsék első rész után visszatérő A szellemlovas: A bosszú ereje (Ghost Rider: Spirit of Vengeance), Angelina Jolie idehaza (is) forgatott rendezői bemutatkozása, a délszláv-háborús A vér és méz földje (In the Land of Blood and Honey) - no meg a sokak által a tavalyi év egyik legjobbjaként emlegetett bunyós Warrior - A végső menet (Warrior). Utóbbi azonban nem feltétlenül lesz a hét legjobb filmje, hiszen Paddy Considine bemutatkozó rendezése, a Tirannoszaurusz (Tyrannosaur) is elég erős drámában. Ilyen mezőnyben Juliette Binoche ide vagy oda, a francia-lengyel Szex felsőfokon (Elles) nem nagyon rúghat labdába, hacsak nem a félrevezető címe miatt, hiszen a film egy újságíróról és kényes témában megírandó cikkéről szól.


Aki azt hiszi, hogy majd a 8-i mozis héten pihenhet, annak rossz (vagy jó?) hírünk van, ekkor is 8 új film kerül a mozikba, a jó kritikus és a sok lézengő 8 alkalommal ülhet be sajtóvetítésekre. A hét fő premierje a John Carter (John Carter) című Disney ponyvascifi lesz, melyet az év legnagyobb bukásaként jeleznek előre a szakértők. Ekkor kerül bemutatásra az utolsó legjobb filmes Oscarra jelölt alkotás, a Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud & Incredibly Close), melynek kulcsszavai: gyerek és 9/11. Érkezik még a CineReál érthetetlen premierje, az Élni vagy halni (The Number One Girl), mely egy 2005-ös videóra gyártott akciófilm Vinnie Jones-szal, a Krízispont (Margin Call) című pénzügyi thriller sztárszereposztással, valamint Szabó István új rendezése, Az ajtó (The Door) többek között Helen Mirren főszereplésével. A további premierek között pedig még az iráni Gyász (Mourning), valamint a francia A legszebb dolog (Un hereux événement) szerepel. Az Amanda Seyfreid főszereplésével készült Elveszett (Gone) a Big Bang Media honlapja szerint ugyancsak nyolcadikától kerül mozikba, de a hírek szerint április halasztották a premierjét.


A március 15-ével és hosszú hétvégével induló harmadik mozis hét sem hagy túl sok szusszanást, hiszen hét premiert kell szemrevételeznünk. S ezek közül kettő is videókamerázós lesz, csak éppen a Project X - A buli elszabadul (Project X) egy tini bulifilm, míg Az ördög benned lakozik (The Devil Inside) ördögűzős horror. 15-től láthatjuk az idei első Hófehérke-filmet, melynek címe Tükröm, tükröm (Mirror Mirror), s Tarsem Singh rendezte, de az Oscar által hanyagolt Cronenberg-féle Veszélyes vágy (A Dangerous Method) is ekkortól lesz elérhető azok számára, akiket érdekel Freud és Jung. Itthon a könyv ismertsége esetleg megdobhatja a Lazacfogás Jemenben (Salmon Fishing in the Yemen) várható nézőtáborát, azonban a Bor, tangó, kapufa (SuperClásico) című dán és a Szilvás csirke (Poulet aux prunes) című francia filmnek sokat kell tennie azért, hogy ezernél több nézőt produkáljon a premierhétvégén.


Március 22-től talán valamelyest szusszanhatunk, köszönhetően a hat premiernek. Más kérdés, hogy ezek a premierek felzabálhatják egymást, hiszen 3 abszolút közönségfilmet láthatunk. A fiatal fiúk a Csempészek (Contraband) című akciófilmet Mark Wahlberg és Kate Beckinsale főszereplésével, a fiatal lányok az Alkonyat-szintű durranásra is esélyes Az éhezők viadalát (The Hunger Games), míg az idősebbek Liam Neeson túlélésért vívott harcát, a Fehér pokolban (The Grey). Matt Damon és Scarlett Johansson ellenére Az igazi kaland (We Bought a Zoo) nem lesz nagy siker, igaz Cameron Crowe rendezőnek komoly rajongótábora van itthon, a Járhatatlan út (Halt auf freier Strecke) című német drámára pedig leginkább csak a Cirkogejzír mozi törzsközönsége lesz vevő. A hét utolsó premierje a magyar címmel még nem rendelkező francia Late Bloomers lesz, mely főszereplője William Hurt.


A március 29-i mozis hét a maga hat premierjével igazi levezetés. Elsőként a nagy kérdőjel A titánok haragja (Wrath of the Titans) említendő, melynek első része, A titánok harca hatalmas siker volt, de a nézői vélemények borzasztóan negatívak voltak róla - vajon a reklám sikerrel feledtette a tinikkel az első rész gyengéit? Érdekes premier lesz A fekete ruhás nő (The Woman in Black), mely szokatlan módon már a hónap második horrorfilmje, valamint az április elsejére belőtt Torrente 4 - Halálos válság (Torrente 4) is, mely a spanyol széria első epizódja, mely itthon moziban is látható lesz - ráadásul 3D-ben. A hét többi premierje, úgy, mint a csak 18 éven felülieknek ajánlott francia Bordélyház (L'Apollonide (Souvenirs de la maison close), az ugyancsak francia, rendőrös Polisse és Cserhalmi Sára első nagy filmje, a Drága besúgott barátaim csak a apróbb morzsákat szedegetheti össze.


Ha április, akkor mozis nyár mely szinte évről-évre egy hamarabb és hamarabb kezdődik el: idén például április 26-án, A Bosszúállók premierjével. Sőt, ha akarjuk, már 19-én Csatahajóval. Vagy ötödikén az új Amerikai pitével...?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szinv #26
    Bizony 11 konyv az, de a tobbi 6 nem jelent meg magyarul.
  • narumon #25
    Bocs most néztem rá a polcra, ez bizony 5 könyv.
  • narumon #24
    Wait a minute! Ez a John Carter ez a Mars hercegnője sorozatból készült film? Jesszusom egyik kedvence fantasy könyvem, ez mitől lett bukás? Ennyire elbaszták, pedig itt történet, látvány meg minden egyben lenne (persze ha nem akarnak 4 könyvet egy filmbe zsúfolni). Ez nekem kötelező nézés még így is.
  • loky #23
    Nem értem, miért blamálják a cikkben is a Szellemlovas első részét. Szerintem a második rész alul maradt az elsővel szemben...
  • Yutani #21
    Én a John Cartert mindenképpen megnézem moziban. Most olvastam el az első 4 regényt a sorozatból, kíváncsi vagyok, hogy ültették át filmre sztorit.
  • Ender Wiggin #20
    A Hugot ma néztem meg. Illetve 20-25 perc után elaludtam. :-D
    Tudom ajánlani mindnekinek, aki alvásszavarral küzd...
  • Sequoyah #19
    Ehh, minden hónap kemény? Látom elpuffogtattátok ezt a szót, meg se nézem mik lesznek...
    De mit írtok, ha egyszer tényleg kemény mozis hónap lesz, ami a többihez képest is az?
  • Csaba007 #14
    A Ghost Rider 2 már most az év legrosszabb filmje.Semmi történet,b-kategóriás szereplők,rossz rendezés, rossz cgi. A torrente 4 tényleg rókabőr,az első rész jó volt,de a folytatások erőtlen gagyiságok lettek,a 4.rész is ide tartozik.
    A Hunger games,John Carter és talán a Titánok haragja moziban nézős lesz,persze csak akkor,ha nem kapnak rémesen rossz véleményeket.
  • zetortraktor #13
    3D-s rókabőr folytatás, kösz nem, kihagyom.

    Hogy melyik ér valamit, azt nem tudom, mert csak a Warriort láttam (látatlanban jobb tízszer, mint egy Torrente), de ahol van egy Project X, egy Chronicle, egy Hunger Games, egy Lazacfogás és egy Dangerous Methods (a többinek még utána kell néznem, de te gondolom megtetted), ott fura olvasni, hogy más nem ér semmit. Ha láttad őket, akkor persze nem szóltam.
  • tommyboy123 #12
    Tényleg jó kis március lesz ez mozi szempontból, én a Project Xet várom már nagyon!!!