Szekeres Viktor

Golden Globe 2012: Tényleg a legjobbak nyertek?

2011-ben volt egy tévésorozat, ami még a Trónok harcánál is jobb lett, a legjobb filmnek járó egyik díjat pedig olyan alkotás nyerte, amiben meg sem szólalnak.

Megnézed a két győztest,<br> az Utódokat és A némafilmest?
  • Igen, persze, mindkettőt.
  • Csak az Utódok érdekel.
  • Csak A némafilmes érdekel.
  • Egyik sem érdekel.
A Golden Globe-díjátadók előtt mindig az a nagy kérdés, vagy legalábbis a díjat megítélő Hollywoodban élő pár tucat külföldi tudósító azt szeretné, ha az lenne a nagy kérdés, hogy mennyire fog rímelni a nyertesek névsora a majdani Oscar-győztesekére. Ez majd kiderül, egyelőre még az Oscar-jelölések sem kerültek napvilágra, az azonban biztos, hogy az elmúlt jó pár évben a Golden Globe-on a dráma kategóriában győzelmet arató film készítői csak abban lehettek biztosak, hogy le fognak maradni az Oscarról - a kivétel, ami persze erősíti a szabályt, a Gettómilliomos volt.


Ha a fentit tételből indulunk ki, akkor az egyik korai Oscar-favorit, mely körül mostanában elfogyott a pozitív előjelű szóbeszéd, akár le is mondhat az amerikai filmakadémia februárban kiosztásra kerülő elismeréséről: a legjobb film ugyanis a 69. Golden Globe-gálán Alexander Payne-től az Utódok (The Descendants) lett, s főszereplője, George Clooney a legjobb főszereplőnek járó elismerést is bezsebelhette. Érdekesség azonban, hogy idén egy nem feltétlenül drámai film is nagy esélyekkel indul az Oscar-versenyben, így ha akarjuk, akkor a legjobb komédia/musical kategóriában győzedelmeskedő The Artist - A némafilmes esélyei is megcsappantak.

Persze mindez csak ironizálás, hiszen előfordulhat, hogy a The Hollywood Foreign Press Association (HFPA) díjátadója idén ismét megkapja az Oscar előszobája elnevezést, s ezt a színészi kategóriák győzteseinek díjazásával biztosíthatta be a szervezet. Nem történt ugyanis nagy meglepetés a női főszereplőknél, hiszen a "drámázó" színésznők közül Meryl Streetp (Vaslady), a komédiázók között pedig Michelle Williams (Egy hét Marilynnel) kapta meg az elismerést. A férfiaknál utóbbi kategóriában egyébként Jean Dujardin köszönhette meg családjának és a díjra őt alkalmasnak találóknak azt, amit illik ilyenkor megköszönni, ő a The Artist - A némafilmes második győzelmét hozta magyar idő szerint hajnalban.


A The Artist - A némafilmes egyébként is az este nagy nyertese lett, hiszen 3 díjat vihetett haza, még Ludovic Bource kapott szobrocskát a film zenéjének szerzéséért. A többi filmes kategóriában megoszlottak az elismerések, hiszen Woody Allen és az Éjfélkor Párizsban, Martin Scorsese és A leleményes Hugó is nyert, valamint egy-egy kategóriában A segítség, A kezdők és a Tintin kalandjai is.


Láttad a Homeland című sorozatot?
  • Igen. Nagyon jó.
  • Ja, de semmi extra.
  • Még nem, de érdekel.
  • Nem láttam és nem is izgat.
Ha Golden Globe, akkor a tévés jelöltekről is érdemes szót ejteni, hiszen nem sok olyan díjátadó van, ahol egyszerre van jelen a filmes és a tévés világ. A HFPA tagjai úgy vélték, hogy 2011-ben a 24 készítőinek nálunk még be nem mutatott, s ezért magyar címmel még nem rendelkező Homeland című összeesküvős krimisorozata volt a legjobb, míg a komédiák között Amerika egyik legnézettebb sorozata, a Modern család. Claire Danes női főszerepe révén a Homeland még egy másik díjat is hazavihetett, míg a többi elismerést testvériesen megosztották a zsurnaliszták további sorozatok között: egyet a Trónok harca, egyet a Boss, egyet a Megvilágosultam, egyet az American Horror Story és egyet a Sikersorozat is hazavihetett.

A 69. Golden Globe díjazottjai:
Dráma: Utódok
Komédia/musical: The Artist - A némfilmes
Idegen nyelvű film: Nader és Simin
Animációs film: Tintin kalandjai
Rendező: Martin Scorsese (A leleményes Hugó)
Férfi főszereplő (dráma): George Clooney (Utódok)
Férfi főszereplő (musical/komédia): Jean Dujardin (The Artist - A némafilmes)
Női főszereplő (dráma): Meryl Streep (A Vaslady)
Női főszereplő (komédia/vígjáték): Michelle Williams (Egy hét Marilynnel)
Férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők)
Női mellékszereplő: Octavia Spencer (A segítség)
Forgatókönyv: Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Filmzene: Ludivic Bource (The Artist - A némafilmes)

Drámai sorozat: Homeland
Komikus sorozat: Modern család
Minisorozat/Tévéfilm: Downton Abbey
Férfi főszereplő (dráma): Kelsey Grammer (Boss)
Férfi főszereplő (komédia): Matt LeBlanc (Sikersorozat)
Férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm):Idris Elba (Luther)
Női főszereplő (dráma): Claire Danes (Homeland)
Női főszereplő (komédia): Laura Dern (Megvilágosultam)
Női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Kate Winslet (Mildred Pierce)
Férfi mellékszereplő: Peter Dinklage (Trónok harca)
Női mellékszereplő: Jessica Lange (American Horror Story)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #1
    Idris Elba jól nyomja a Lutherben, a sorozat is tetszik. Danes végre látható hétről-hétre, én bírom, bár a karaktere idegesítő. Viszont a Homeland kiszámítható, az utolsó rész "fordulata" borítékolható volt. Az eleje jól indult, a közepe kicsit unalmas lett, a vége felpörgött, de így most egy politikai drámába kezd átmenni.