Szekeres Viktor

Oscar 2011 - Érvényesült a papírforma

Az Eredet és A király beszéde kapta a legtöbb Oscar-díjat, a legnagyobb vesztes pedig a Social Network - A közösségi háló és A félszemű lett.

Mi a véleményed a 2011-es Oscarról?
  • Nagyjából elégedett vagyok.
  • Ambivalensek az érzéseim.
  • Nem értenek hozzá, szinte mindenben mellélőttek
James Franco és Anne Hathaway műsorvezetésével magyar idő szerint hajnal fél háromtól lezajlott az Oscar-gála, melyet itthon az HBO-előfizetők élvezhettek szinkrontolmáccsal és szakkommentátorral. Ha gonoszak akarnánk lenni, azt mondanánk, hogy az idei gála érdekessége az volt, hogy nem volt semmi érdekes benne, legalábbis a győztesek tekintetében, de ez nem igaz, hiszen akadt egy olyan kategória, amelyben nem a fogadóirodák által előzetesen megjósolt jelölt diadalmaskodott. (A fogadóirodák előzetes oddsairól itt írtunk. A fogadásokból ezúttal senki nem gazdagodott meg.)


Hiába nyert 4 Oscart az Eredet, az est nyertese természetesen A király beszéde lett. Christopher Nolan filmje ugyanis, ahogy az várható volt, inkább a technikai kategóriákat uralta (vizuális effektek, hangkeverés, hangvágás), a komolyabbnak számító díjak közül mindössze az operatőrit vitte el Wally Pfister A félszeműt készítő Roger Deakins elől, aki 15 év alatt kilencedik jelölését sem tudta szoborra váltani. Majd legközelebb.

Miközben az Eredet elől a zenei díjat Trent Reznor és Atticus Ross happolta el a Social network - A közösségi hálóhoz szerzett remek muzsikájával, az eredeti forgatókönyv kategóriában Christopher Nolan sztorijánál David Seidler történetét (A király beszéde) találta jobbnak az Akadémia ezen ínséges időkben, amikor minden originál forgatókönyvet meg kell becsülnünk. (Akinek elege van a folytatásokból és a feldolgozásokból, annak íme a további jelöltek: The Fighter - A harcos, The Kids Are All Right és Another Year)


Ugyancsak négy díjat vihetett tehát haza A király beszéde, de mekkora a különbség! Hiszen az előbb említett forgatókönyv-Oscar mellett a legjobb filmnek, a legjobb férfi főszereplőnek és legjobb rendezésnek járó elismerést is az angol alkotás kapta meg. Ez utóbbi, a rendezői kategória volt egyébként az egyetlen, melyben az est során borult a papírforma, David Fincher 2009-es jelölését követően az ideit sem tudta aranyszoborra váltani.

A két nagy nyertes mellett teljesen háttérbe szorult a 3 sikert arató Social network - A közösségi háló (legjobb zene, adaptált forgatókönyv és vágás) - a többi film már csak maximum két elismerést szerzett. A The Fighter - A harcos papírforma mellékszereplői sikereket aratott (Christian Bale, Melissa Leo), a Toy Story 3 a legjobb animációs filmnek és a legjobb betétdalnak járó Oscarral gazdagodott, míg az Alice Csodaországban a legjobb jelmez és díszlet díját nyerte el megérdemelten. Két 1 Oscaros film született az estén: Natalie Portman sikere a Fekete hattyúnak hozott elismerést, Rick Baker maszkmesteré pedig A farkasembernek. (A veterán szakember 12 jelöléséből eddig 7 váltott Oscarra.)


Érdekesség, hogy a fő kategóriák 21 díja közül 18-at igazi közönségsikernek számító film vitt el, olyan alkotások, melyek Amerikában 90 millió dollárt meghaladó bevételre tettek szert. Ezúttal a stúdiófilmek mellett a független alkotások hét elismerést söpörtek be, köszönhetően a The Weinstein Company-nek, mely a The Fighter - A harcost 25, míg A király beszédét 15 millió dollárból készítették el R-es korhatár-megjelöléssel. (A hetedik Oscar az idegen nyelvű kategória dán filmjét illette.) A végén pedig illendő megemlékezni azon alkotásokról is, melyek, ha nem is szégyenszemre, de Oscar-díj nélkül maradtak az idén: 127 óra, Winter's Bone, valamint A félszemű, mely 10 nominációból nem szerzett egy Oscart sem, s ezzel nem sokkal marad el a "Bíborszín" 1986-os, valamint a Fordulópont 1978-as 11/0-s "teljesítményétől".

A díjazottak névsora:

Legjobb film: A király beszéde
Legjobb rendező: Tom Hooper (A király beszéde)
Legjobb női főszereplő: Natalie Portman (Fekete hattyú)
Legjobb férfi főszereplő: Colin Firth (A király beszéde)
Legjobb női mellékszereplő: Melissa Leo (The Fighter - A harcos)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christian Bale (The Fighter - A harcos)
Legjobb adaptált forgatókönyv: The Social Network - A közösségi háló (Aaron Sorkin)
Legjobb eredeti forgatókönyv: A király beszéde (David Seidler)
Legjobb animációs film: Toy Story 3
Legjobb idegennyelvű film: Egy jobb élet (Denmark)
Legjobb élőszereplős rövidfilm: God of Love (Luke Matheny)
Legjobb animációs rövidfilm: The Lost Thing
Legjobb dokumentumfilm: Inside Job (Charles Ferguson and Audrey Marrs)
Legjobb rövid dokumentumfilm: Strangers No More (Karen Goodman and Kirk Simon)
Legjobb művészeti rendezés: Alice Csodaországban (Robert Stromberg, Karen O'Hara)
Legjobb operatőr: Eredet (Wally Pfister)
Legjobb vizuális effektusok: Eredet (Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley and Peter Bebb)
Legjobb vágás: The Social Network - A közösségi háló (Angus Wall and Kirk Baxter)
Legjobb eredeti kísérőzene: Social Network - A közösségi háló (Trent Reznor and Atticus Ross)
Legjobb eredeti betétdal: Toy Story 3 - We Belong Together (Randy Newman)
Legjobb hangkeverés: Eredet (Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo and Ed Novick)
Legjobb hangvágás: Eredet (Richard King)
Legjobb maszk: A farkasember (Rick Baker and Dave Elsey)
Legjobb jelmez: Alice Csodaországban (Colleen Atwood)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • autóscsajszi #34
    Én csak azt sajnálom, hogy a 127 óra nem kapott semmit :( Pedig nagyon jó film, nekem nagyon tetszett. Igaz a Király beszédében hihetetlenül jól játszotta a dadogós királyt Colin Firth gondoltam, hogy ő happolja el az oscárt. Azért A Harcos is nagy meglepetés volt számomra, igaz a magyar címmel nem vagyok kibékülve, szerintem maradhatott volna angolul a The Fighter. De ez a Harcos név elég gagyi. Eredetben is a szinészi játék nem volt egy nagy kaland, inkább komikusnak tűnik mostmár. Dicaprio sunyi nézése :D
  • William Hunter #33
    Ennio Morricone 2007-ben kapott életmű oscart. A díjat stílusosan Clint Eastwood adta át (a Dollár trilógia kapcsán). Akkor 79 éves volt, valószínűleg nem merte az Akadémia tovább halogatni nehogy posthumus díj legyen belőle a végén. Szerencsére azóta is jó egészségnek örvend.
  • TeDDyRuSh #32
    De legalább volt a showban egy-két érdekesség:

    http://www.youtube.com/watch?v=Hx2BL1r9f-4
    http://www.youtube.com/watch?v=C7PQ6r6NHD8
    http://www.youtube.com/watch?v=X6Ss735t9eE

    Kurt Douglas baromi jót műsorozott. Keveseknek áll jól, mikor eljátsszák a klasszikus időhúzós poént.
  • chuky123 #31
    Gyenge felhozatalnál ne várjunk csodákat.
  • keysersoze #30
    Hál istennek nem a szocialista háló nyert. Elég idegesítő emós film.
  • kalapos01 #29
    Sokkal többen nem fognak, de valamelyik hülye azt írta lejjebb, hogy "Mindenkit, aki valamit is letett az amerikai asztalra jutalmazni fognak vele" Csak neki szólt a srác.
  • IMYke2.0.0.0 #28
    Közel 6,9031 milliárdan nem is fognak...
  • skiryo #27
  • kalapos01 #26
    Magadon nevetsz mert nem ennyire értesz hozzá?
  • kalapos01 #25
    Hagyjadm ez komolyan azt hiszi, hogy még ő is kapni fog.