Szekeres Viktor

Eladták az Alkonyat-filmek gyártóját

A Summit mostantól a Lionsgate-nek fogja gyártani a filmeket, ugyanis utóbbi stúdió megvette. Ez azt is jelenti, hogy az Alkonyat-filmek és a bemutatás előtt álló Éhezők viadala-sorozat egy kézbe került.

A Lionsgate stúdió pontot téve az elég régóta tartó iparági pletykák végére, hivatalosan is bejelentette, hogy megvásárolta a Summit Entertainment stúdiót, a vételár 421,5 millió dollár volt. Ezzel a tranzakcióval egy stúdióhoz kerültek az Alkonyat-filmek és a tavaszi premier, az Éhezők viadalának jogai. A Lionsgate a vétellel pár filmmel bővíthette 13 ezres filmkatalógusát, többek között a már említett Alkonyat-filmekkel, melyek epizódjai egyenként termeltek világszerte 6-700 millió dollárt, valamint olyan, tavaly bemutatott filmekkel, mint a Forráskód, A három testőr, a Fifti-fifti vagy A legsötétebb óra. E filmeknek köszönhetően a Summit filmjei Amerikában tavaly 412 millió dollár bevételt hoztak, ami 4%-os piaci részesedésnek felel meg. (A Lionsgate 2011-ben 1,8%-os szeletet hasított ki a hollywoodi jegybevételi tortából.)

A Summit hiába gyártott le az Alkonyat-filmeken kívül az elmúlt években több mint két tucat alkotást, nagy anyagi sikert a vámpírokon kívül egyik sem produkált. A legkellemesebb meglepetést a Bruce Willis-féle képregény-adaptáció, a RED szerezte, mely Amerikában 90 millió dollárra volt jó, de a Nic Cage-féle A képlet is jól termelt a maga 80 milliójával. Ezeket azonban már az 54 milliós Forráskód követte, s több költséges bukta. Igaz, ha szót ejtünk a Summitról, akkor meg kell említenünk A bombák földjént is, mely azonban hiába nyert Oscar-díjakat, nyári premier révén nem volt képes anyagi hasznot húzni az aranyszobrokból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #5
    A kommentem jobb alsó sarkában lehet elolvasni, hogy melyikre reagálok. Mondjuk józan paraszti ész, mivel enyém a második komment, vagyis övé csak az első lehet.
  • Reg5 #4
    Hol írt ilyet?
  • takda #3
    Hát igen, általában ha valaki forgatásra adja a fejét, el kell döntenie hogy pénzt akar keresni vagy filmet forgatni, előbbihez elég pár felkapott színésszerűség, marketing meg számítógépes trükkök :)
  • kalapos01 #2
    Nehogy hirtelen feltaláld azt, hogy ami jó az sok pénzt hoz meg ami rossz, az keveset. Rengeteg csalódás fog még így érni.

    Attól el is tekinthetünk, hogy a film "húzott anyagi hasznot", egy pár száz moziban játszott filmhez képest kurva jól szerepelt. Nyilván nem százmilliókat hozott, mert nem kommersz film, nem a popcornzabálóknak készült.
  • narumon #1
    A bombák földjén azért sem húzott anyagi hasznot mert egyszerűen nem jó film.