Szekeres Viktor

James Cameron lopta az Avatar ötletét?

James Cameront beperelték a Avatar ötletének lenyúlása miatt. A rendező nem először néz szembe plágiumvádakkal, hiszen annak idején a Terminátor nyúlásával kapcsolatos "vádakat" is elismerte.

A The Hollywood Reporter híre szerint Eric Ryder, egykori Lightstorm Entertainment-alkalmazott keresetet adott be a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon, melyben azt állítja, hogy 1999-ben, még a cég alkalmazottjaként megírt egy történetet K.R.Z. 2068 címmel. Ehhez a filmtervhez annak idején még vázlatképeket, 3D modelleket és karakterterveket is készített. A projekt maga egy környezettudatos témával ellátott, nagyszabású 3D-s kaland lett volna, melyben egy földi cég gyarmatosítani próbál egy idegen holdat, tönkretéve annak csodás élővilágát.

Ryer szerint a történetében a társaság holdra leküldött kémje lett volna a főszereplő, akinek szemén keresztül megismerhettük volna a hold antropomorf teremtményeit, valamint szerelem is szövődött volna a kém és az őslakosok egyik vezetője között. Ryder szerint azonban 2002-ben James Cameron produkciós cége, a Lightstorm közölte vele, hogy nem készíthetik el a filmet, mert senki sem érdekelne egy környezetvédelmi tematikával bíró scifi. 2009-ben a hasonló témájú Avatar azonban világszerte 2,8 milliárd dollár bevételt gyűjtve minden idők legsikeresebb filmjévé vált. A THR elérte Cameron sajtósát is, aki elmondta, hogy a rendező már 1999 előtt elkezdte írni az Avatar történetét. Akit érdekel a kereset, az teljes egészében itt olvashatja el.

Cameront nem először perelik be plágium vádjával, s az Avatar kapcsán is sok filmet emlegettek a nézők, többek között Pocahontas történetét, azonban a hasonlóság valószínűleg mindössze a klasszikus gyarmatosítók kontra őslakosok sztorik tipikus paneljeinek tudható be. És persze annak, hogy a fiatalabbak nem ismernek olyan klasszikusokat, mint sokak gyermekkorának ismert olvasmányát, a Nevezz Joe-nak!-ot, melyet Poul Anderson írt 1957-ben. Vagy azokat a képregényeket (Timispirits, Firekind és még sokan mások), melyekben az Avatar egyes elemei megtalálhatóak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoyalPredator #27
    Nem a hupikék törpikéket koppintotta? :)
  • Szefmester #26
    A véleményem szemtől-szemben is megmondanám neki ha lenne rá lehetőségem. Ha személyeskedni kezdenék arctalanul akkor mondhatnád ezt a bátor vagy a neten sablont.
    Én már mentem el egy netes vita után egy megbeszélt helyre hogy majd személyesen folytatjuk, de nem én voltam az aki nem jelent meg...
  • asdasdasd #25
    Jobb esetben meghal mindkettő.
    Ha van benne gyerek és állat akkor bombasiker...
  • morden #24
    Ennyi erővel az összes romantikus film nyúlás, hisz van egy nő van egy férfia a végén összejönnek ( vagy egyik meghal)
  • Kindred Blades #23
    És ebben hol az újdonság? Gyakorlatilag egy megváltoztatott végkifejletű sci-fi interpretációja az Államok történelmének.
    Talán Verne óta nincs új dolog a szórakoztatóiparban.
    Még szép, hogy az Avatar össze van lopkodva. De össze van lopkodva a Harry Potter is, aki olvas Terry Pratchett-et, megtalálja az összes olyan "egyedi ötletet", amely "újszerűvé, varázslatossá" teszi a könyvekben felépített világot.
    Össze van lopkodva igazából minden. Mert nincs új a nap alatt.
  • Bulics #22
    Most eszembe jutott hogy játékban (ami amúgy borzasztó) Rydernek hívják a főszereplőt...
  • hammerjoe #21
    "Ehhez a filmtervhez annak idején még vázlatképeket, 3D modelleket és karakterterveket is készített."
    Ez azért nem azt sejteti, hogy két mondat lett volna.....
    De nem mindegy? Sikerfilm volt, és úgy sem tudunk tenni sem érte, sem ellene! Fölösleges acsarkodás, az internet nyújtotta ismeretlenség homályából......igazán bátor dolog!! No comment....
  • Merces #20
    a kommentelő feltételezett IQ ja helyett, a gyengébbek (kalapos) kedvéért
  • Merces #19
    ..te meg te iq betyár, legalább annyi eszed legyen, hogy a kommentbe kötsz bele....
  • Merces #18
    ...még egy avatar hir köcsögség.....