Szekeres Viktor

Már a mozizókat is zaklatni fogják?

A magyar jogvédők november 17-től négy héten át próbálják járőrökkel figyeltetni a mozizó közönséget előadás közben, hátha mobiltelefonnal veszik fel a filmet.

Mi a véleményed a Filmlovagok-akcióról?
  • Érdekes elképzelés.
  • Őrületes baromság.
  • Nem tudom, majd kiderül.
A Filmforgalmazók Egyesülete és a Mozisok Országos Szövetsége közös szervezésében november 17-ével kezdődően négy héten keresztül kalózkodás elleni akció indul a budapesti mozikban, amelynek célja a szervezők szerint: megakadályozni, hogy a filmekről jogosulatlan kép-, illetve hangfelvétel készüljön. Meglepő módon a két szervezet közleményük szerint az illegális másolatok elleni harc talán egyetlen módjának a mozitermek folyamatos felügyeletét tartják az előadások ideje alatt.

** Az akció léte már csak azért is tűnik talánynak, mert itthonról, többek között a világpremierek viszonylagos ritkaságának köszönhetően, meglehetősen ritka, hogy képfelvétel kerüljön ki publikus helyekre - idén a Másnaposok második része volt a kivételt erősítő szabály. Így ha divat is Magyarországon a mozifilmek előadás közbeni felvétele (amit nem hiszünk), akkor az minden bizonnyal magáncélra készül, kárt nem feltétlenül okoz a forgalmazónak. A hangfelvétel már más tészta, hiszen egy külföldi kép alá keverve a magyar szinkront akár egy élvezhető, kamerás minőségű videót is össze lehet hozni, azonban míg a nézőtéri videózást könnyen ki lehet szúrni, addig a hangfelvételt szinte lehetetlen - ráadásul a legjobb minőségű hangvételek nem sufni eszközökkel készülnek a nézők sűrűjében, hanem sokkal profibb körülmények között.

A szervezők azt tervezik, hogy a kép- és hangfelvételeket készítőket önkéntes "mozis" járőrökkel, a sajtóvetítésekről már jól ismert éjjellátó szemüvegekkel felszerelt ún. filmlovagokkal fogják kiszűrni, akik járják a mozikat, beülnek az előadásokra illegális felvételek készítőit keresve. Hogy mindezt valóban ülve teszik-e, a sötétben sasként kémlelve, vagy sűrű elnézések közepette a sorok között közlekedve, arra már nem tér ki a közlemény. De a hazai mozis közönség mentalitását ismerve (ti. a nézőket inkább a film érdekli), nem biztos, hogy sikere lesz egy olyan akciónak, mely eleve arra fog építeni, hogy az egyenruhás, nagydarab biztonságiak esetlegesen már megjelenésükkel visszatartsák a törvény ellen vétkezni kívánókat.

Az akcióra a filmlovagok a ProArt - Szövetség a Szerző Jogokért egyesület segítségével készülnek fel. A szervezet egyik fő céljának a kalózfelvételek elleni harcot tartja, a Filmlovag-közlemény szerint pedig ma már akár egy mobiltelefonnal is készíthető kiváló minőségű felvétel, ami már csak azért is meglepő, mert a szervezet kommunikációja eddig éppen a kalózfelvételek silány minőségét emelte ki, szemérmesen hallgatva arról, hogy mindez csak a kamerás mozifelvételekre igaz, miközben a letöltők többsége inkább a hibátlan minőségű DVD-s verziókat részesíti előnyben. (Jobb bele sem gondolni, hogy milyenek lehetnek a "kiváló minőségű" mobilos felvételek, s hogy milyen arányban fordulnak elő a warez színtéren.)


Örülsz a CINEDUB lebukásának?
  • Igen, hulljon a férgese. Majd jönnek az újak.
  • Aki nyerészkedik, megérdemli.
  • Nem, igazi Robin Hoodok voltak.
  • Hogy fogok most szinkronos kamerás filmeket nézni?
A Filmlovagos akció valószínűleg látványosabb és nagyobb visszhanggal bíró lesz, mint az alig egy hónappal ezelőtt a magyar mozis szinkronokkal foglalkozó hírhedt CINEDUB csoport lebuktatása. Ugyanis pénzügyi nyomozók hiába iktatták ki az egyik legnagyobb kalózszerver központot, s tartóztatták le a szervezet vezetőit több helyszínes rajtaütéssel, a téma viszonylag hamar lekerült napirendről, hiszen a közvélemény számára semmit sem mond a CINEDUB, és egy sokadik warez bukás híre sem hangzik túl érdekesen. Főleg, hogy a bedőlt FTP-k közül van, amelyik már újraindult, mint ahogy friss mozifilmek is kerülnek fel szinkronosan a netre, bár közel sem akkora mennyiségben, mint eddig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #97
    >>ITT<< (Nem mintha ez nem lett volna már tízmilliószor belinkelve.)
  • winnie #96
    ez eddig egy válasz. hol a többi 999?
  • B0nFire #95
    Na, hányak teszitek még fel ugyanazt a három kérdést, amit már vagy ezerszer megválaszoltak???!!!

    Az Artisjus válaszol
    Az Artisjus válaszol 2.
    Az Artisjus válaszol 3. - Am eddig kimaradt

    Olvasni, tájékozódni kell, nem hőbörögni!
  • adampierson #94
    Konkrétan erre a kérdésemre nem kaptam választ, de az egyik kérdés igen közel volt, mondhatnám már-már majdnem válasz arra amit kérdeztem. De ettől függetlenül igen hasznos olvasmány. Köszi. :)
  • gothmog #93
    Nem tudom, mennyiben fedi a te kérdésedet de it van némi állásfoglalás a letöltésekre vonatkozó „jogos-nem jogos, illegális-legális, mit szabad és mit nem” témakörben. Olvasd át.
  • adampierson #92
    Apám! Nem kellett volna egy szuszra leírni. :S Utólag elolvasva kicsit kusza. Azért remélem érthető mire vagyok kíváncsi. :)
  • adampierson #91
    Kérdés!
    Ha én vennék egy ilyen matricás lemezt, ami mint írtátok ilyen jogon kerül több pénzbe, mint az a nem matricás, hogy nem lehet tudni ki mire használja, és ezért a szerzőknek van (elvileg) bevétele belőle, akkor szóval ha vennék egy ilyet, és mondjuk archiválnák egy netről szerzett filmet, az elvileg már nem lenne illegális. Nem? Hisz fizettem a szerzőnek azért, hogy esetleg ráírjam a cuccát a lemezre, vagyis akkor elvileg az már jogtiszta tartalom lesz? Csak kérdem... :)
  • Zoliz #90
    A jogvedoket csak a jogvedok nem utaljak. Elmennek a joggal a busba, hogy fogunk igy Cinedub verziokat letolteni ingyen az internetrol? Na mindegy kibirjuk ezt a negy hetet.
  • mrlujoak #89
    Szerencsére még nem találkoztam éjjellátós "bagolykommandósokkal", de ha igen - mármint film alatt előttem, mellettem (...) szöszmötöl, és megzavar, ott akkor állok fel, és kérem vissza a film árát, és megy egy panasz a megfelelő helyre. Ha meg nem adnak vissza jegyárat, akkor rendőrségi feljelentés... Ennyit tehetünk, egyszer csak majd észbe kapnak hogy ezzel visszájára sül el...
  • zord01 #88
    Azt mondtam, hogy NORMÁLIS TV-t. Persze lehet venni 150k-ér is szép nagy plazmákat, (volt kolitársam most vett), és nem is rosszak, de egyfelől az igazán jótól még messze vannak, másfelől 117Cm képátlót (ami max 1 méter széles, vagy még annyi sincs)ne mérjünk már 3,5 méterhez.

    Amúgy ha azt vesszük maga a projektor meg a vászon "csak" 400k volt, a normális hangrendszert a TV-hez is meg kell venni.

    Tehát én azt mondom, hogy ha az ember vesz egy TV-t, és nem a legaljában gonolkozik, akkor tuti rá fog költeni 2-300-at. Ha nem a híradót nézzük rajta, hanem filmezés a cél akkor mindenképpen. Na most ehhez ha hozzá dob még 100k-t akkor egy radikálisan nagyobb moziélményben lehet része.

    Csak hogy értsétek. Nekem egy 140 centeis Sony-m van, de ha több pénzem lesz, legözelebb nem TV-t veszek, hanem projektort. Engem meggyőzött.

    A mozikat utána meg nagy ívben kerülöm. Max várok fél évet a lemezmejelenésre. Nem hiszem hogy az a pár hónap várakozás nem férne bele. Most nem mindegy hogy x, vagy x+6 hónapkor látom???
    És akkor a képminőség sokkal durvább, és ahogy mások említették már nincs fi*gszag, csámcsogás, bőgés, fujjolás, csak kényelem relax és még tekergetni is tudok.

    Jah és nem kell eltűrnöm, hogy alapból bűnözőnek néznek, kamerázgatnak, meg 6 izomagy járkál fel-le.
    A mozi bekhatja!!!!

    A 3D-től meg a Tranasformers 3 3Dvel végleg elvették a kedvem. Abban zéró 3D-volt.
    Ahhoz képes az Avatar is beszédülsz 3d-volt pedig az is nagyon visszafogott volt.

    Aki látta a 30 perces "Az űrállomás" c Imax 3D-s dokumntumfilmet, nah az tudja miről beszélek. Az vazze 3D-s volt...


    Amúgy meg ízlések és pofonok. Biztos sokan vangytok itt mozirajongók, nektek meg sok és kellemes mozis élményt kívánok!!! Ha már ilyen sok pénzt kiadtok valamire, legalább élvezzétek!
    Én továbbra is gyűjtök Projektorra...