Szekeres Viktor

Ész nélkül szünteti meg műsorait az RTL Klub: a Forma-1 is repül

Nem lesz az RTL Klubon több Forma-1, megszűnik vagy féltucat sajátgyártású produkció, köztük a legelismertebbek, és még a Barátok közt büdzséje is csökken.

Szoktál reggel tévézni?
  • Igen.
  • Nem.
Idehaza sajnos még mindig csak kvázi két csatornára korlátozódik a nézettségi verseny, ugyanis az országos kereskedelmi adókat (RTL Klub, TV2) sem országos vetélytársuk (m1), sem a kábeles élvonal (VIASAT3, Cool, Film+) nem tudja megszorítani, rajtuk mindössze alkalmanként tűnik fel egy-egy kiemelkedő nézettségű produkció. Ennek okai a hagyományokban, a nézők csatornahűségében, illetve az újdonságokkal szembeni ellenérzésekre vezethetőek vissza, hiszen ma már rengeteg háztartásban érhetőek el a nagyobb kábeladók, azonban a nézettségi adatok növekedése nem követi az egyre nagyobb lefedettséget - a kvázi 100%-os közszolgálati csatorna esélytelenségéről nem is beszélve.


A fent említett nézettségi verseny már évek óta meglehetősen érdektelen, hiszen az RTL Klub szinte bármit indít főműsoridőben, azzal megveri a TV2-t, utóbbi mindössze ünnepnapokon és a nyári uborkaszezonban tudott igazán megerősödni. Jellemző módon a TV2 tavalyi legnagyobb sikere az a Megasztár 5 lett, melyet az X-Faktor elől menekítettek ki, hogy ne bukjon, valamint a vasárnap késő esti Frizbi vált még be nagyon, hiszen többször is elverte a Heti hetest.

Főműsoridőn kívül azonban a TV2 sokkal erősebb, több sávban is könnyedén veri az RTL-t. És éppen ezen főműsoridős adatok miatt azokra a híradásokra nem is nagyon kapta fel az ember a fejét, hogy a TV2 költségeket csökkent, illetve létszámleépítésbe kezd. Azonban amikor arról szólnak a hírek, hogy az RTL Klub sorba szünteti meg sajátgyártású műsorait, közöttük azokat, melyek elismertek voltak és kevésbé bulvárosak, sőt, komoly nézettségi sikerek, mindenképpen meglepődünk.

Az első hírek arról szóltak, hogy novembertől nem sugároz déli híradót az RTL Klub és nem fog helyet kapni a programjában a Fél kettő című beszélgetős háttérműsor sem, mint ahogy a Reggeli is megszűnik, feladva ezzel a TV2-es Mokka ellen vívott harcát. (Érdekes módon viszont a Reggeliből kinőtt Csak csajok maradna, ráadásul megújult formában.) Utóbbi döntését az RTL Klub azzal indokolta, hogy a reggeli órákban a kereskedelmi szempontból fontos tévézők száma olyan alacsony Magyarországon, hogy gazdaságosan nem lehetséges ilyen méretű és színvonalú műsorokat készíteni. A Reggeli befejeztével Csonka András távozik a csatornától, a többiek más munkakörben maradnak (Ördög Nóra - valóságshow-k, Hajdú Steve - Heti hetes, Mádai Vivien - szerkesztő), egyedül talán Keleti Andrea sorsa kétséges. (Akkor még nem lehetett tudni, hogy a Forma-1 más csatornára kerülése miatt Szujó Zoltán sem biztos, hogy marad.)


Pár nap múlva az is kiderült, hogy 2012-ben nem lesz XXI. század sem, a Blikk információi szerint a produkció munkatársait egyesével hívta be a vezetőség, s bár egy részüknek ajánlottak lehetőséget kisebb társcsatornáknál, a többieket elbocsátották. A lap információ szerint hasonló történt a Reflektor című bulvárműsorral is, mely egy ideje már csak Fókuszos riporttöredékeket adott - István Dániel és D. Tóth András műsorvezetőktől is lehet, hogy búcsúznia kell a nézőknek, mint ahogy a híradós bemondó Kumin Viktóriát is elküldték. (Egyes dolgozókat kényszerszabadságra küldtek, másoknak meg félállást ajánlottak az RTL-nél, tudta meg az Origó.)

Egy-egy műsor megszűnése a múltbéli példák alapján természetesen lehet, hogy ideiglenes, így az idei adásokat előre legyártó XXI. század is visszatérhet jövő ősszel, s a tegnapi hírek szerint úgy tűnik, hogy a Házon kívül is hosszúnak tűnő pihenőre vonul. Az RTL Klubos hírszerkesztőség így a jövőben biztosan csak a Híradó, a Fókusz, a Fókusz Plusz és a Portré című műsorokon fog dolgozni.


Az Esti Showder sem indult még el ősszel, s azt már korábban lehetett tudni, hogy csökkenni fog a talkshow hossza, s megváltozik a szerkezete is, de mindenképpen elindul, jelen állás szerint novemberben. A legfrissebb hírek szerint pedig 2012-ben már nem az RTL Klub fogja közvetíteni a Forma-1-et, annak ellenére sem, hogy a futamok közvetítéseinek nézettségére nem lehetett panasz. A versenysorozat persze továbbra is látható lesz idehaza, egyesek szerint a közvetítő stáb sem fog változni, mindössze a csatorna módosul. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap már tárgyal a jogtulajdonosokkal, hogy az MTV kaphassa meg a jogokat, de az sem kizárt, hogy valamelyik kábelcsatorna fogja megkaparintani azokat.

Szoktad nézni a Forma-1-et?
  • Igen, az RTL Klubon.
  • Igen, más csatornán.
  • Ilyen hülyeséget nem nézek.
Természetesen a döntések és a megszorítások oka a jó ideje tartó pénzügyi válság, illetve az annak következményeképp csökkenő reklámbevételek. Az RTL Klub a vezetők elmondása szerint a megváltozott helyzethez próbálja igazítani műsorstruktúráját, hiszen a reklámból befolyó pénzek nagy része főműsoridőben, illetve az azt megelőző pár órában folyik be. Ennek megfelelően a jövőben az RTL Klubnál a hangsúlyt szinte 100%-osan a 19:00 és 23:00 közötti időszak támogatására fogják helyezni, s a költséges és nagyszabású tartalmakat szeptember és december, valamint március és május között kell majd keresni a képernyőkön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Daza500 #98
    Discovery-n egyetlen értékelhető műsor maradt, a How It's Made (Hogyan Készült). Az összes többi megrendezett, agyonerőltetett Amcsi szemét.
  • narumon #97
    M1?
  • Rapid81 #96
    A jó édes k... anyjukat. Mi a frászon fogom én akkor nézni az F1-et? Töltsem le torrentről? M1, TV2, RTL Klub van itthon, hogy rohadnának meg!
  • shaddam #95
    Nem nagyon hat meg hogy nem nézhetem az rtl csodás sd adásait.Szar ügy hogy az internethez kell fordulni, de legalább véletlenül sem kapcsolok a kanálisra.
  • ffxi #94
    Házon kívül jó volt
  • Etinger #93
    Az F1-ben is van erre törekvés. Lásd ezért nincs már tankolás meg ilyenek, hogy üzemanyag spórolásra rámenjenek. Persze nem akarok naiv lenni.
  • sajtosnudli #92
    Inkább maradnál csöndbe ha ennyire hülye vagy F1-hez...
    Tetsuo
    Az utcai autók fejlesztésében az egyik legmeghatározóbb tényező az F1 évtizedek óta. Egyébként 2013-tól indul egy olyan széria amire te vágysz..
  • Tetsuo #91
    Sokkal jobb lenne valami hasznosabb verseny, mondjuk nem kornyezetkarosito autok versenye. Abban lehetne villantani es fejleszteni!
    Persze nem ugy, hogy minden auto egyforma, mert akkor az nem technikai verseny, hanem barmely ceg barmely sajat fejlesztett jarmuvel, kulonbozo (anyagi) csoportokban.
    Ilyen versenyt meg neznek is...
  • narumon #90
    "Nem tudom, hogy keseregjek vagy örüljek a hírnek, mert ez egyben jelenti a jelenlegi kommentátorok cseréjét is (pedig azok jók), ugyanakkor remélhetőleg végre megszűnik a versenyek közbeni idegesítő reklámozás."

    Nem jelent cserét, mert a jelenlegi kommentátorok külsős emberek, azaz ha az M1 ad nekik munkát akkor ott fognak dolgozni.
  • narumon #89
    "Sokkal szívesebben nézek márkaversenyeket, ahol minden autó teljesen egyforma, és tényleg minden a pilótán múlik."

    Ééés maga a verseny meg egy dügunalom. Vagy csak nem vagyunk egyformák.