Napi Online

Kis pénz, kis filmgyártás

A filmtámogatási rendszert az MMKA helyett egy új szervezet, az MNFA Közhasznú Zrt. felügyeli a második félévtől. Az Andrew G. Vajna kormánybiztos által felvázolt irány alapján a jövőben kevesebb állami támogatásból az eddiginél kevesebb film készülhet.

A közigazgatási tárca április végén jelentette be a filmes támogatásokat elosztó Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megszüntetését. A minisztérium szerint a közalapítvány "adósságállománya a felelőtlen gazdálkodás miatt olyan mértékű, amit nem lehet konszenzusos úton konszolidálni és az állam jelenlegi költségvetésében nincs fedezet az adósság teljes kiváltására". A szervezet új kuratóriuma tavaly revíziót hajtott végre, ami 2010 májusában 7,4 milliárd forintos adósságot tárt fel, ez mára 6,6 milliárdra csökkent, ötmilliárd a banki és 1,6 milliárd forintnyi a közvetlen kötelezettségvállalás − mondta Kresz László, az MMKA titkárságvezetője.

Ezenfelül vannak még a tavalyi költségvetési zárolás miatt elmaradt döntések, törvényből fakadó normatív kötelezettségei az MMKA-nak (2010−2011-re vonatkozóan), valamint a kötelezettségvállalásnak nem minősülő (támogatásokra tett) úgynevezett szándéknyilatkozatok. Ezek együttesen meghaladhatják a tízmilliárd forintot − véli Kresz. Valószínűleg e tételeket is számba vette a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal legújabb − nyilvánosságra nem hozott − vizsgálata, amely már 10,6 milliárd forintos adósságot összesített, és amely hivatkozási alap volt az MMKA megszüntetéséről szóló minisztériumi bejelentésben.

A banki tartozás a produkciós cégeken keresztül áll fenn, a hiteleket a cégek a megítélt támogatások terhére, a folyamatos gyártás érdekében vették fel az MMKA-val szerződésben álló pénzintézetektől. A közalapítvány utólag fizette, illetve kellett volna kifizetnie a támogatásokat. (A hiteltörlesztésre kamattámogatást is nyújtott az MMKA.) A szervezet olyan kötelezettségeket is vállalt, amelyre az adott évben nem volt költségvetési fedezete. A KIM szerint a "kormány a meglévő adóssághalmaz kezelését a rendelkezésére álló eszközök felhasználásával optimális módon kívánja megoldani". Összesen 49 céget érint a hiteltartozás, közülük többnek már zárolta bankja a számláját (a CIB Bank márciusban a Tivoli-Filmprodukció Kft. 260 millió forintos hitelszerződését mondta fel és inkasszálta számláját).

Tavaly az MMKA 5,1 milliárd forintos költségvetési támogatásából 1,5 milliárdot zároltak, az idénre tervezett 1,035 milliárd forintra vonatkozóan pedig nem kötött a minisztérium támogatási szerződést a közalapítvánnyal − tudtuk meg Kresztől. Várhatóan ez − a második félévben felszabaduló − egymilliárd forint teszi majd ki annak a konszolidációs alapnak a nagy részét, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium állítana fel az eladósodott producerek terheinek csökkentése, az MMKA elmaradt kifizetéseinek rendezése érdekében.


Az MMKA helyett egy új szervezet, a Magyar Nemzeti Filmalap (MNFA) Közhasznú Zrt. felügyeli majd a második félévtől a filmtámogatási rendszert. Az alap felállítását hétfőn jelentette be Andrew J. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős, januárban kinevezett kormánybiztos, aki a társaság vezérigazgatója lesz. Vajna ismertette a filmipar átalakítására vonatkozó tervét is, amelyhez e hónapban várja a szakma észrevételeit és javaslatait, ezt követően nyújtja majd be a kormánynak a végleges koncepciót.

Az MNFA-hoz kerülnek majd a mozibemutatásra szánt, egész estés filmek: a magyar és koprodukciók, az animációs és dokumentum- és az első filmek. A televízióban bemutatásra kerülő alkotások (tévés dokumentumfilmek, kis animációk, tudományos ismeretterjesztő filmek) támogatásáról a Médiahatósághoz tartozó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) dönt, míg a televíziós filmek és sorozatok közös támogatásáról még egyeztet egymással a két alap. Az MTVA megrendelő-szerkesztői pályázati rendszerben, a televíziókkal együttműködve, vagy a saját pályázati rendszere alapján adja majd a támogatásokat, várhatóan szeptembertől kezdődően, 725 millió forintos kerettel.

Az MNFA idén a fejlesztési tárca költségvetésében elkülönített kétmilliárd forintot költheti el filmes támogatásokra. Idén 3-4, 2012-től évi 8-10 filmet támogatnának, a költségvetési támogatásoktól függően. Az úgynevezett alaptámogatás a film büdzséjének 50 százalékáig, legfeljebb 150 millió forintig jár. Azon felül többlettámogatás (a 20 százalékos adókedvezménnyel együtt) a költségvetés 90 százalékáig igényelhető, az uniós szabályoknak megfelelően. Ebben az esetben azonban, mint producernek nagyobb beleszólása lesz a film elkészítésébe az MNFA-nak (például a forgalmazási szerződések aláírásába is) és a jogdíjbevételből is arányosan részesedik. Pályázni lehet még visszafizetendő marketingtámogatásra is. A korábbi normatív, azaz az előző film nézőszáma és díjai alapján járó támogatás megszűnik.

Az MMKA jogutód nélküli megszüntetésével kapcsolatban felmerül a kérdés, hogyan kerülnek át vagyonelemei az MNFA-hoz. A közalapítvány végelszámolásával ugyanis rendezni kellene tartozásait, amelyre vagyonelemei jelentenek fedezetet. Azok kimentése, csődbüntett lenne. Amennyiben jogutódja lesz az MNFA az MMK-nak, akkor annak kötelezettségeiért is helyet kell állnia. Az eddigi támogatási rendszerhez képest újdonság, hogy a forgatókönyvek, majd a projektek fejlesztésétől a gyártáson át a marketingig és forgalmazásig, egészen a költségek elszámolásáig végigkísérik, illetve segítik az MNFA munkatársai a filmek létrejöttét.

Pályázni ötletekkel (pitch), adaptációval, forgatókönyvvel lehet a referenciával rendelkező gyártónak, rendezőnek és forgatókönyvírónak, az első filmeseknek azonban csak a producerrel együtt. A támogatásokról ötfős grémium dönt, akiket egy-két évente lecserélnek. Az MNFA-hoz kerülnek az MMKA leányvállalatai és a tulajdonában lévő vagyonelemek (a Mafilm és a Magyar Filmlaboratórium, továbbá a hangfelvételgyártó Mafilm Audio, a forgalmazó Mokép, és ezek ingatlanai, valamint a Nemzeti Filmarchívum kezelésében lévő filmjogok. (Az állami Hunnia, Objektív, Dialóg és Budapest filmstúdiókat megszüntetik.) Külön igazgatóság foglalkozik majd a nemzetközi ügyekkel: a támogatásokkal, a fesztiváloztatással és értékesítéssel. A filmszakmai képzésben is részt vesz majd az új szervezet az ELTE filmkészítő szakirányával és a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közösen; tanoncprogramot is terveznek, amelynek keretében a fiataloknak lehetőségük lesz a nemzetközi produkcióknál gyakorlatot szerezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #7
    Érc volt szerintem :)
  • PheCho #6
    Bocs az értetlenkedést, csak a "valami" jelzőt egy Mark Hammill név előtt nem találtam helyénvalónak, tekintve, hogy a felsoroltakon kívül zseniális szinkronszinész stb, amúgy meg odakint általában egy elismert sokoldalú alkotó ember, Star Wars körökben pedig ikon.
    De hát kineki ki micsoda, ha értitek. :)
  • nessboth #5
    Igen, a luke skywalker Mark Hammill
  • PheCho #4
    Mark Hamill? Luke Skywalker Mark Hamill vagy csak tök véletlenül hívják ugyanúgy?
  • Inquisitor #3
    Ha jól láttam a Sorsvonalak c. film készítői inkább lassan csinálják a filmet, minthogy támogatást vegyenek fel, 2007-ben kezdték és még igen csak "készül". Igaz most átnevezték a filmet, és beszerveztek kreatív producernek meg szereplőnek valami Mark Hamill nevű arcot, aki képregény és forgatókönyv férceléssel foglalkozik ...
  • Inquisitor #2
    Abból a témából simán kijönne egy élőszereplős film is, bár tény, hogy az sokkal drágább lenne ...
  • nessboth #1
    És akkor mostan ez jó nekünk filmbuziknak, vagy nem e jó nekünk filmbuziknak?

    Javaslat animációs sorozatra: Bán Mór féle Hunyadi megvalósítása minőségi szinten, hogy külföldre is el tudjuk adni, mert cselekményben odabasszarintós és minőségi!