Szekeres Viktor

Nagyot változtak az Oscar-esélyek, koppanhat a Social Network

Úgy néz ki, hogy az elmúlt hetek hajrájának köszönhetően hirtelen már nem a Social Network - A közösségi háló a legnagyobb esélyes a legjobb film díjára az Oscaron, hanem A király beszéde.

Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a Social Network - A közösségi háló című David Fincher-film a legesélyesebb a legrangosabb Oscar-díjra, hiszen január közepéig szinte minden egyes díjat osztó szervezetnél az első helyen végzett. Az egyik nagy vetélytársnak már akkor A királybeszéde című Tom Hooper-alkotás bizonyult, melyet sokáig csak a főszereplő, Colin Firth biztosnak vélt színészi elismerése miatt emlegettek.


Azonban most fordulni látszik a kocka, hiszen amellett, hogy A király beszédét 12 díjra jelölték (a Social Networköt pedig "csak" 8-ra), az angol film nemrég besöpörte a producerek céhének díját is, az első nagyobb elismerést, amit nem Fincher jogi drámája kapott. A hétvégén pedig Tom Hooper megkapta a rendezők céhének (DGA) díját is 2010 legjobb rendezésért, s habnak a tortán, a színészek szervezete (SGA) is A király beszéde szereplőgárdáját ítélte legjobbnak a tavalyi felhozatalból.

E három díj elnyerése pedig máris borította az eddigi oddsokat, a fogadóirodák is kezdik A király beszéde győzelmi esélyeit valószínűsíteni, akárcsak az, hogy a rendezők céhének díja a 63 éves történelme alatt mindössze 6 alkalommal került máshoz, mint az Oscar. (Ugyancsak ritka, hogy az Oscaros rendező filmje ne kapja meg a legjobb film díjat a Filmakadémiától). Fehér hollónak az alábbi filmrendezők számítottak, ők nem kaptak elismerést a DGA-tól, hogy aztán diadalmaskodjanak az Oscar-gálán: 1968/Carol Reed (Oliver!), 1972/Bob Fosse (Kabaré), 1985/Sydney Pollack (Távol Afrikától), 1995/Mel Gibson (Rettenthetetlen), 2000/Steven Soderbergh (Traffic) és 2002/Roman Polanski (A zongorista).

A király beszéde egyébként a jegypénztáraknál is nemsokára beérheti az inkább közönségbarát Social Networköt, mely Amerikában eddig 96 millió dollár bevételt hozott. Tom Hooper filmje jelenleg 72 milliós bevételnél tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZeemanX #8
    Elég szomorú. Főleg, hogy firkász körökben... :-(

    Igaz, kicsit megnyugtat, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel.
  • avman #7
    úgy látszik a biográfiai ihletésű történelemtorzítást, elhallgatást, sikamikálást és megmásítást, illetve egy teljesen szürke és érdektelen történet színes puklikkal történő felturbózását kétpofára "zabálja" a "szakma".
    franc se tudja, h ment el a félkész verzió, mikor még itt szerkesztettem csak, gondolom az oldalletöltést turbózó script alakított be. a sok tabom meg csak zabálja nekik az oldalletöltést.
  • avman #6
    úgy látszik a biográfiai ihletésű történelemtorzítást, elhallgatást, sikamikálást és megmásítást, illetve egy teljesen szürke és érdektelen történet színes puklikkal történő felturbózását kétpofára "zabálja" a "szakma".
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Amit nem győzök utálni.
  • Narxis #4
    Firkász körökben népszerű nyelv a hunglish.
  • ZeemanX #3
    Eddig "nominációzás", most meg "odds"...
    Faszé kell ezt erőltetni...
  • kissssss #2
    könnyen meglehet :p
  • sanyicks #1
    Na mivan elakadt a zsebpénz a social netvörköt promotálóktól? :D