Szekeres Viktor

Ezek voltak a legjobb sztorival rendelkező filmek 2010-ből

Az Eredet és a Social Network - A közösségi háló is ott van az év legjobb forgatókönyvei között. S ezt nem egy szedett-vetett társaság állítja, hanem az írókat tömörítő amerikai szakmai szervezet.

Az amerikai forgatókönyvírókat tömörítő céhek, a The Writers Guild of America, West (WGAW) és a Writers Guild of America, East pár órája kihirdették a szervezetek közös díjára idén esélyes filmek címeit. A február ötödikén, szombaton, Los Angelesben és New Yorkban párhuzamosan megrendezésre kerülő ceremóniákon fogják kiosztani az év legjobb eredeti filmes forgatókönyvéért járó elismerést, valamint a legjobban sikerült adaptációt is díjazni fogják természetesen.

A szakmai szervezet jelölései nem okoztak túl nagy meglepetést, hiszen az eredeti sztorik kategóriájában a Mark Heyman, Andres Heinz és John McLaughlin által írt fekete hattyú (Black Swan), a Christopher Nolan által írt Eredet (Inception), a Scott Silver, Paul Tamasy és Eric Johnson által készített The Fighter, valamint a Lisa Cholodenko és Stuart Blumberg által jegyzett The Kids Are All Right szkriptje kapott jelölést a díjra, fekete lóként pedig a Please Give indulhat a versenyben (író: Nicole Holofcener).


Az adaptált, azaz a már meglévő anyagból dolgozó forgatókönyvek között a legjobbak a következők lettek - közülük kerülhet ki a díj nyertese: 127 Hours (Danny Boyle és Simon Beaufoy), I Love You Phillip Morris (John Requa és Glenn Ficarra), Social Network - A közösségi háló (Aaron Sorkin), A tolvajok városa (Peter Craig, Ben Affleck és Aaron Stockard), A félszemű (True Grit - Joel Coen és Ethan Coen).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moviestar #5
    Hát, nekem úgy az egészében nem láttam fantáziát. Én nagyon szeretem a bankrablós filmeket, és ha a karaktereket vagy a párbeszédeket nézzük, akkor sem kiemelkedő. Pl. a Banki meló cselekménye, karakterei jobban lekötöttek, mint a Tolvajok városánál, pedig abban kevesebb volt a látvány is. Bár könnyen beszélek, én még nem írtam ilyet, lehet hogy nem is olyan egyszerű :)
  • kalapos01 #4
    Egy forgatókönyv nem az alapsztoritól lesz jó. A fordulatoktól meg pláne nem, azok csak arra jók, hogy az egyszeri mozinézőt elvakítsák és kimondassák vele, hogy "ez tök húdefasza volt".

    A forgatókönyv a karakterektől, a párbeszédektől, a drámától lesz jó (már, ha nem komédiáról van szó). Forgatókönyv nem egyenlő sztori.
  • moviestar #3
    Teljes mértékben egyet értek veled a tolvajok városával kapcsolatosan. Ugyan ez az érzésem volt a filmmel kapcsolatosan, hogy jó, jó, de nem eredeti :) Szóval én sem értem a húdejó forgatókönyv kategóriát. Nem voltak benne váratlan fordulatok
  • snorbi #2
    A forrás szokás szerint lemaradt...
  • salaxx #1
    Nekem szemely szerint nagyon tetszett a Tolvajok varosa, jol szorakoztam rajta, de azert legjobb sztorikent jelölni 1 27. szämu bankarblos törtenetet, amikor "jol megy a bolt, de kezd veszelyes lenni, ki akarok szallni, de na meg 1 utolso balhe....ami persze nem lövök le nagy poent...a filmnek vhogy vege kell hogy legyen nem ugy sikerül ahogy kene".....ezt azert mar lattuk jo parszor es teljesen full sablon. Amugy Ben Affleck ez a film es a Hideg nyomon utan nekem rendezökent nagyon bizonyitott (a Tolvajok varosa sablon törteneteröl nem ö tehet)