84
  • icciri
    #84
    Az úriember profi! Már nem egyszer bizonyított, csak meg kell nézni mennyire befolyásolta a popkultúrát mind a fiatalkorunkban mind most. Valamit tud, ennyi :)
  • Watchmen
    #83
    Egy szóval se írtam, hogy a 2. rész el lesz cseszve. Pont, hogy Cameron az aki a folytatások nagy mestere ez ügyben egyáltalán nem tartok. Már most bekezdett az öreg ugyebár építteti a gépét, hogy lemenjen az Óceán mélyére komolyan gondol mindent, és ez csak boldogít engem.
  • Running
    #82
    Érdekesek ezek az állandó viták a Avatarral kapcsolatban. Nem értem mi szükség erre. Én 2x néztem meg IMAX-ben, és lekötött, várjuk a folytatást. Ha kifejtősebb sztorikra vágyok, nézek inkább sorozatokat.
    Egyébként is jó az, ha változatos az emberek ízlése. Elég szar lenne, ha csak 1 féle gombóc fagyi lenne, és egy féle nőt szeretne mindenki.
  • hdo
    #81
    Oucs ... ez fájt ... ennyire nem megy az olvasás? Hol írtam hogy nehézvíz=dilítium? HOL? Elkerülte a figyelmedet a "meg" szócska, vagy írjam másképp? ---> és <--- tessék!


    Watchmen:
    James Cameron nem azok közé tartozik, akik elcsesznek egy folytatást ... épp ellenkezőleg. Nála nem hiú ábránd azon reménykedni, hogy a folytatás talán még jobb is lesz az első résznél.
  • WoodrowWilson
    #80
    Jelentkezem! Én jó filmnek tartom az Avatart, de ami igazán nagy belőle, az a zene. Most is sokat hallgatom.
  • Watchmen
    #79
    A nevemből ítélve én is imádom a remek történettel rendelkező filmeket. De az Avatartól nem vártam semmi egetrengető történést. Hátra akartam dőlni, és élvezni az egész filmet, és ez Cameronnak sikerült ezért is lett annyira sikeres. Valahol neki is be kellett vállalni a történet egyszerűségét, hogy eladható legyen a film csak erre sokan nem gondolnak. Azért hiába ő a filmek pénzügyminisztere még ő is megbukhat.
    De remélem azért a 2. rész többről fog szólni, de szerintem ezt tudja ő is.
  • Watchmen
    #78
    Hm....érdekes pont a zene az ami engem igazán megfogott számomra remek választás volt James Horner szó mi szó vett át dallamokat a Trójából meg más filmjeiből ezt nem lehet tagadni, de remekül megcsinálta a háttérzenéket remekül passzolnak az adott jelenethez. Forgatókönyv nekem inkább egy erős közepes nem hozott újat, de én a film nézése közben egy pillanatra nem merült fel bennem, hogy ezt már láttam máshol más filmben annyira magával ragadott az egész világ. Vágással sincs nagyobb problémám sőt mindig is Cameron volt az aki számomra megalkotta a nagy betűs akció részeket. Egyszerűen ő a legkreatívabb benne egyrészről ezért is ő a kedvenc.
    Színészek no igen be lehet vallani, hogy nincs senki aki igazán kiemelkedik mindenki hozza amit kell viszont nekem van egy szereplő aki más mint a többi. Parker Selfridge-re gondolok az a lazaság, és nagy beszólásaival igazán megfűszerezte a filmet nekem ő a kedvenc a filmbe talán az ő karaktere az amibl többet is ki lehetett volna hozni. Remélem a bővített DVd-én láthatom majd az Ezredes, és Parker vitáját.

    Szóval megint kinek mi jön be ugyebár. De én nem akarlak meggyőzni arról, hogy most kötelező szeretni a filmet. Legalább veled normálisan tudok eszmét cserélni, és ez már egy jó pont.:D
  • NEXUS6
    #77
    Jogos. De a másik oldal is nyugodjék meg. Ha valami nem jön be az embernek, akkor ne az legyen a reakció, hogy hát akkor te egy hülye fikázó geci vagy!


    De azért az is igaz, hogy minden film megcéloz egy kategóriát. Van egy költségvetése, amiért vesznek egy forgatókönyvet, zenét, kifizetnek néhány színészt, és rányomnak még 1-2 effektet, aztán a vágó meg megpróbál valami emészthetőt kihozni belőle, és végül is minden film talán csak ennyi.

    Sok pénzért már nagyon jó összetevőket lehet találni.
    De nézzük az összetevők tekintetében milyen az Avatár a maga költség kategóriájában?
    Effektek: csillagos ötös.
    Vágás: nem korszakos, de erős négyes.
    Színézek: Tisztességesen lenyomják, amit a forgatókönyvben nekik adtak, de igazából egyiken sem jön át a tűz, hogy ez lenne élete szerepe. Három és négy között.
    Zene: Valamit visz a víz, jelentkezzen aki most el tud fütyülni egyetlen részt is! Hármas.
    Forgatókönyv: igazából a pornóváltozat lehet, hogy több meglepetést fog okozni, azért a szövegek legalább nem tokéletesen érthetetlen, nevetséges hablatyok. Gyenge hármas.

    Na most ez a világtörténelem legdrágább filmje. Ennyi pénzből olyan színészeket lehetett volna venni, mint Liam Neeson a gonosz ezredesnek, Edward Norton a főszerepre, doktornő lehetett volna Jodie Foster, a natív csaj meg mondjuk Cameron Diaz.
    Forgatókönyvírót is lehetett volna rendeset találni.
    A zenéhez is James Horner helyett talán Clint Mansell-t kellett volna megszerezni.
    Itt nem annyira az emberekhez, az általuk képviselt stílushoz, hanem sokkal inkább az általuk képviselt színvonalra gondolok.
  • Watchmen
    #76
    Mindenkinek más az ízlése valakinek ez tetszik valakinek az. Én első sorba azt utálom, ha egy filmre azt mondják, hogy szar.....Miért kell egy filmet leszarozni?
    Elég lenne annyi is, hogy nekem nem tetszett vagy gyenge.
  • Watchmen
    #75
    Okés de csak mértékkel épp aludni próbálok:D
  • NEXUS6
    #74
    Ez igaz, csak ez nem tartozik közéjük!


    Azért ne tévesszük össze a jó fogalmát a népszerűvel, vagy azzal ami minimális szórakozást nyújt.
    Máunika sója például tök népszerű volt, sőt még én is néztem néha röhögni.
    Csak éppen fergetegesen egy okádék valami volt.
    Vagy ugyan ez a meki esetében, Tök népszerű, havonta/2 havonta én is előfordulok bennük, de valami förtelem amit ott kajaként adnak.
    Na ugyan ez most moziban.

    Bele lehet magyarázni, hogy miért olyan a meki logója amilyen, de ha valaki több logikát keres benne, azonkívül, hogy nem zavarja az üzletet (nem vált ki undort) és egyszerű, hogy az emberek megjegyezzék, nos annak realitás érzékével valami baj van!

    Ajánlom a Galaxy questet, jó kis film, és lehet hogy segít egyeseknek, hogy feltegyék a kérdést utána, hogy lehet, hogy a világ nem teljesen olyan mint az Avatar/SW/ST filmekben?!
  • A1274815
    #73
    Akkor most egy kicsit kisértelek.
  • Watchmen
    #72
    Nyugodj Békében Testvér:D
  • A1274815
    #71
    Tömegtelen ellemek magyarázatát hagyjuk, mert nettó baromság, max az álmodban elmegy.
  • Watchmen
    #70
    Sok film nem rólunk szól Európaiakról mégis jó:d
  • Watchmen
    #69
    Amúgy nekem megvan a könyv, és szépen le van írva az unobtanium lényege, ha akarod leírom neked.
  • NEXUS6
    #68
    Nézzük egy kicsit általánosabban a dolgokat.
    Amiről szól ez a film, az gyakorlatilag az amerikaiak szembesítése a saját kultúrájukkal, történelmükkel. Azzal, hogy anno a telepesek kimentek amcsiba és a szabadság (és a meggazdagodás) nevében kiirtották az őslakókat, kizsákmányolták a környezetet, sőt a XIX. szd. második feléig fenntartottak egy rabszolgatartó társadalmat, mikor azért Európában is addigra mindenhol megvolt a jobbágyfelszabadítás is.
    Ez a sztori nem a mi, nem az Európaiak sztorija! Aki annak érzi, az totálisan telítődött az amcsi/hálivúdi kultúrával és mindent amcsi szemmel néz. Szerintem.

    Európában épp az a gond, hogy azokat is magunk közé édesgetjük, akik tudatosan ártani akarnak a közösségnek, nem vállalják a mi identitásunkat (és ez nem csak elv -mint amcsiban-hanem gyakorlat). Európában az a gond, hogy ha valamilyen szabályt hoznak és az vagy az ember vagy a természet érdekeit sérti, akkor nem az embert, hanem a természetet helyezik előtérbe. Európában az a gond, hogy ha a gazdasági érdekeink ütköznek valami külföldi hataloméval, akkor nem tudjuk megvédeni magunkat. Európában az a gond, hogy nem csak azért nem mutatunk katonai erőt más népekkel szemben, mert emberileg elítéljük, hanem mert nincsenek meg az eszközeink sem hozzá.

    Szal mint európai polgár nézem ezt a filmet és nem tudok semelyik szereplővel sem azonosulni. A navikhoz nem vagyok elég primitív, a céges csákókhoz meg elég erős, vagy rámenős.
    Egyszerűen nem rólam, nem rólunk szól!
  • Watchmen
    #67
    Nem kell az ilyen egyénekkel foglalkozni rájuk kell hagyni úgy is nekik van igazuk.
  • A1274815
    #66
    Feltehetek egy baromi, hülye kérdést?
    A hadsereg minek avatarozik, illetve miért így harcol a Na'vik ellen?
    Egy-két nagyobb vákuumbomba, vagy "tiszta" hidrogénbomba und Problem gelöst.
  • Carbine
    #65
    "Ennyi erővel köss bele a Star Trek-be hogy miért nehézvízzel meg dilítiummal megy az antianyag reaktoruk, ami által a fénysebesség 213-szorosát érik el!"

    A nehézvíz a deutérium, nem a dilitíum. A dilitíum a reakció moderátora, nem az üzemanyaga.
  • hdo
    #64
    Ennyi erővel köss bele a Star Trek-be hogy miért nehézvízzel meg dilítiummal megy az antianyag reaktoruk, ami által a fénysebesség 213-szorosát érik el! :D

    Azt meg nem tudom hogy hol olvastad/láttad/hallottad hogy nulla a tömege, tudod, szobahőmérsékleten szupravezető - amit a filmben említenek is -, innen általános nyolcadik osztály, hogy miért is láthattad lebegni! :D

    Te is csak egy divatfikázó vagy bmeg, akinek már kínjában nincs mibe belekötnie. Ha kitalált az a baj, ha meg bebizonyítom, hogy igenis van mögötte szabályrendszer akkor meg hirtelen fantáziátlan ... mercsak ... hülyén hangzik.
  • winnie
    #63
    a legjobb kommentelő. az a típus, aki beírja, hogy "én még nem láttam", annak reményében, hogy lereagálják a kommentjét, ergó foglalkoznak vele. neadjisten, felnéznek rá. ennyire nem kéne vágyni a figyelemre:)
  • Godefroy
    #62
    Lassan lehet meg kéne néznem ezt a filmet ennyit beszélnek róla.

    Milyen lehet?
  • sanyicks
    #61
    Tehát még fantáziáját sem használta, rábökött egy más által már kitalált igen idióta névre. De kb ez olyan mintha ilyen karakterneveket találnak ki Anonymous, Unnamed, John Doe... Hiszen ezt ismeretlen személyekre, a másikat meg ismeretlen elemekre használják, de persze nem hivatalosan, mert a hivatalos a "not exists" és az "unnamed".
    bazze még az xcom játékok kitalálói is képesek voltak egy új elemnek normális nevet adni.

    De az a tudományos körítés hozzá is egy vicc, hogy nincsen tömege... persze b+ a 100+ protonból álló atomnak nincs tömege, de az 1-ből álló hidrogénnek van :)
    Még egy picit sem hihető körítés kitalálására sem volt képes, szóval ennyit a fantasztikusan kitalált világról.

    Atkamon: azoknak legalább adtak nevet, elnevezték valamiről/valakiről

    De még most is röhögnöm kell amikor meghallom ezt a szót hogy "unobtánium", annyira hülyén hangzik :) (ez volt az egyik dolog amin hangosan felröhögtem a film alatt, a másik a szamáremberek első képe, a harmadik meg amikor a repülő rakterében harcoltak, és elfelejtették összehozni a fényviszonyokat és árnyékokat a kamerás felvétel és a cgi animáció között).
  • hdo
    #60
    "The word unobtainium is derived from unobtainable + -ium (the suffix for a number of metal elements). The term also closely resembles the systematic element name for unnamed or undiscovered elements that have an atomic number of 113–199, for example, Ununoctium. Like Unobtainium, these all have five-syllable names beginning with "un" and ending in "ium". However, the name unobtainium was in use long before the IUPAC systematic names were created."

    Wiki a barátnéd. Ha valamit nem értesz, szívesen fordítok. A kulcs kifejezések: systematic element name for unnamed or undiscovered elements ... these all have five-syllable names beginning with "un" and ending in "ium".

    Tehát Cameron bácsi itt _sem_ csak a hasára csapott, és odaböffentett valamit, hanem hivatalos konvenciót követett az elem nevének meghatározásánál.
  • kvp
    #59
    A film sikeres. Ennek tobb oka van, reszben az hogy mindenkinek ismeros a tortenet, ami azert van mert tobb mar ismert tortenetbol van osszerakva, igy mindenki talalhat benne ismert reszt. (csak aki mindet ismeri, az jon ra hogy egyaltalan nincs benne uj otlet) A technologia pedig nem Camerontol szarmazik, hanem bement a nasa-hoz es elkerte toluk az osszes asztalrol lesoport otletuket. Nehol meg a szamitogepes modell is a nasa eredeti terve. Viszont legalabb tudjuk, hogy mukodo dolgokrol van szo. Cameronban pont az a lenyeg, hogy szetszort otleteket tud ujrahasznositani, es valami eladhatot csinalni belole, ami meg mondanivalot is tartalmaz. (azt hiszem ezt a stilust hivhatnak filmes scrapheap challange-nek) Az ismert, klisenek tuno nevek, mint pl. a venture star, az unobtanium es a pandora gyakorlatilag kiszolasok a filmbol a nezok fele, amit viszont a nezok kozzul joparan nem ertenek meg.

    A navik nyelve az eszak amerikai indianok 'torzskozi' kozos nyelvebol jott, tehat egy egyfajta keverek nyelv atalakitott valtozata. Nem tul eredeti, de hatarozottan elo nyelvnek hangzik, amit hangazasa alapjan sokan az indianokkal hoznak osszefuggesbe. Es pont ez volt a cel.

    ps: A 12 ev nem a film kitalalasara kellett, az mar megvolt regen. 12 ev kellett ahhoz, hogy osszeszedje ra a penzt es megcsinaljak hozza a technikat. Ennel jobb megoldast nem is lehetett volna kitalalni, hogy vegre terjedni kezdjen a 60-as evekbeli Jetson csaladban bemutatott 3D-s technika. (ahol a 80-as evekbeli masodik sorozatban mar parodizaltak is a sajat korabbi jovokepuket)
  • hdo
    #58
    Ehehehe! :D

    A tudományos nevek 99%-a görög/latin köznyelv szavai, vagy éppen az azokat felfedező tudósok nevét viseli! Ennyi erővel, az sem lett volna megvetendő, ha mondjuk Cameronia lett volna a bolygó neve, de így, hogy kulturális - mitikus - referencia, és egyesek képtelenek még erre is rájönni, még jobb! :D
  • Atkamon
    #57
    Ja, mert a többi létező anyagnak amúgy olyan fantáziadús neve van... Germánium, Kalifornium, Einsteinium...
  • hdo
    #56
    Nem az.
  • sanyicks
    #55
    Legalább is ezt mondják, de valszeg halandzsa az egész.
  • sanyicks
    #54
    És nem olyan nevet a keresett anyagnak hogy unobtainium :DDDD (vagyis szó szerint elérhetetlenium), ez a legfantáziátlanabb név ami létezik.
  • hdo
    #53
    A szaturnusz egyik holdja ... és az meg egy mitológiai alak nevét kapta. Olvass Pandora mítoszokat, és talán rájössz némi párhuzamra, hogy miért is azt a nevet kapta.
  • Carbine
    #52
    "Szerintem Cameron nem a story megírásával volt el 12 évig, hanem, hogy a világot kitalálja, el tudom képzelni, hogy minden egyes villodzó fűszálat elképzelt és leírta, lerajzota a grefikusoknak, hogy így kellene. "

    Amennyiben 12 évet áldozott rá, hogy kitalálja ezt a világot, legalább szakított volna rá időt és nem olyan nevet ad a kis bolygójának, ami használatban van.
    Pandora a Szaturnusz egyik holdja.
  • hdo
    #51
    Minden "fiction" így működik. Amúgy el lehet gondolkozni azon, hogy nem-e pont ez hozta a film sikerét, hogy egy "átlagos" sztorit bújtattak teljesen új köntösbe!
  • hdo
    #50
    A na'vi nyelvet kifelejtetted. Azt is nyelvész ollózta össze, valós nyelvtannal!
  • sanyicks
    #49
    Hogy játszanék, és olvasnék ilyen könyvet, ha már a film is dögunalom volt? :))
  • Chocho
    #48
    Ez mind szép és jó, de a filmből nem derül ki. Ha pedig valaki elmegy moziba az Avatarra, akkor nem biztos, hogy utána is akar olvasni.

    Az Avatar mint film, jól sikerült, mert az emberek többségét lekötötte, és a kiszámítható sztorira könnyebb volt összeszedni a bitang sok pénzt, mint valami tragédiára. A látvány pedig odabaszott, ez tény (aki nem moziban nézte, az úgysem érti).

    A vita unalmas, akinek tetszett, tetszett, akinek nem, nem. A fikázók nagy része meg divatból utálja az Avatart. :)
  • Atkamon
    #47
    Ja, gondolom nem olvastad a könyvet, meg nem játszottál a játékkal. Minden Pandorai növénynek meg állatnak külön biológiát találtak ki, oldalakat írtak le egy-két jelenségről, pl hogy a lebegő hegyek miért lebegnek, meg a növények világításáról stb... Akkor az emberek által használt gépekről, technológiákról, mindenről van leírás. Nekem ez tesz egy sci-fit igazán érdekessé. Csak ugye aztán ezekkel az apró részletekkel többet foglalkoztak, mint a sztorival, ezért lett olyan, amilyen.
    Talán majd a második részben már több időt áldoznak a sztorira, mert mostmár a háttér legalább megvan, azzal nem kell már nagyon foglalkozni.
  • NEXUS6
    #46
    Persze, hiszen a Teletabik is így működik!
  • NEXUS6
    #45
    Jó, de ha megmondod, hogy hol van mondjuk a Rájenközlegényben a szerelmes szál sz őslakókkal, meg ilyenek akkor elfogadom amit mondasz.