Szekeres Viktor

A tévénézők az ismétléseket szeretik

Azt mindig is tudtuk, hogy Bud Spencer, Jackie Chan és Steven Seagal klasszikusai mindig hozzák a biztos nézettséget a tévében. De úgy tűnik, hogy kedvenc sorozatainknak is szeretjük az ismétléseit.

Az előző heti nézettségi adatokat böngészve ismét csak a rég ismert következtetésre juthatunk, miszerint a tévénézők jobban szeretnek biztosra menni, inkább nézik meg azt, amit már láttak, mintsem hogy valami bizonytalant válasszanak. A délutáni, kora esti tévéműsorokat böngészve például azt látni, hogy 17.30-tól a Mónika ismétlései (6-700 ezer néző) folyamatosan megverik a TV2 új telenovelláját, az Árva angyalt (350-400 ezer néző.) Az ugyancsak napi adások közül pedig a TV2-es Monk, a flúgos nyomozó (500 ezer néző) marad alul a Vacsoracsata (800 ezer néző) már látott felvételeivel szemben.

Érdekes módon hétfő esténként például már a TV2 a nézettebb, hiszen, ha csak egy hajszállal, pár ezer nézővel, de az NCIS ismétlései népszerűbbek, mint a Hazudj, ha tudsz! új epizódjai. Mindkét sorozatot nagyjából egymillióan látták múlt héten, s ha figyelembe vesszük a hibahatárt, akkor is látszik, hogy a TV2 jár jobban azzal, hogy nem ad új epizódokat. Ezért már az sem meglepő, hogy a Gyilkos számok ismert epizódjaira (800 ezer néző) nagyobb az érdeklődés, mint a Rejtély új részeire (609 ezer néző). Hasonlóképpen a szerdai Doktor House a TV2-n sorra veri le az ellen bedobott régi és új RTL-es filmeket, péntekenként pedig a Shark - Törvényszéki ragadozó ismétlése győzött 702 ezer nézővel a Vámpírnaplók új epizódja ellenében (643 ezer néző).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #12
    Pár éve olvastam, hogy Mo-on egy megfelelően válogatott 1500fős létszám már reprezentatív mintát ad.
    Innentől kezdve nem értem, hogy miért kell minden 2. hírnél azon ugrálni, hogy hogyan mérik a nézettségi adatokat, meg hogy milyen szar, stb.
    Tessék elmenni statisztikusnak, és rájönni, hogy adott pénzből ez épp megfelelő, vagy reformerként megújítani a mérést. Addig meg ha a tévétársaságoknak megfelelő a módszer, nekem is az lesz.
  • winnie #11
    a politikát nem is értem miért kell belekeverni, hiszen csak azt bizonyítod, hogy nincs igazad, hiszen az 1500 fős mintás felmérések is a 4-5 milliós szavazás eredményét igazolták.
  • winnie #10
    "Ne általánosíts egy mérés alapján, amit a lakosság egy igen kicsi darabján végeznek el..."

    mesélj, hány ember kell ahhoz, hány százalékos minta, hogy hibahatáron belül legyen az eredmény. mondjuk 10M embernél. kell a 10M vagy elég 9,999M véleménye is? vagy 9,5M-é? hopp, még mindig bőven hibahatáron belül vagyunk. (hidd el, érdemes beleásnod magad a statisztikákba. ha kiírsz egy szavazást egy random mintára, mely elemei egy jellmezőben megegyeznek, szerinted meddigre alakul ki a végeredmény jó közelítéssel? ugye nem gondolod, hogy lesz különbség az eredményben 200 és 2000 vagy 12000 szavazat után?)
  • Csakezmaradt #9
    Ez az állítás akkora marhaság, mint hogy OV szerint a magyar nép döntött a választásokon. (2.67 millió...)
    Vagyis a mért háztartásoknak a 70%-a hülye. Nem a 10millió ember 70%-a.
    Ne általánosíts egy mérés alapján, amit a lakosság egy igen kicsi darabján végeznek el...
  • Zolthen #8
    Netezők 66%-a alig néz tévét egy korábbi cikk szerint. Ezeket ki kellene vonni a teljes lakosságra kivetítendő adatokból ;) Egyből felére esne a nézettség.
  • winnie #7
    most komolyan. tök mindegy, hogy hiszel-e az adatoknak vagy sem, de melyik univerzumban élsz, hogy úgy véled, hogy egy monk (ami nálam a leglegleg sorozat, a Kedvenc, nagy betűvel), amit eleve nem különösebben népszerű itthon warezban sem, megverne az országos csatornákon egy celebes műsort, hovatovább valóságshow-t. (ráadásul este héttől, amikor a családok inkább szocializálódnak, esznek, fürdetnek, és inkább oda kapcsolják a tévét, amit lehet fél szemmel, vagy több perces kihagyásokkal nézni)

    ez számok nélkül is papírformának tűnik, inkább az tűnik meglepőnek, hogy nem nagyobb a különbség. ha fordítva lenne, akkor a több száezres példányszámú blikk tony shalhoub címlapokkal jelenne meg, nem napok óta zimány lindával.
  • bmw #6
    Ezek kamu adatok nem hiszem el oket!
    A monk a vacsoracsataval szemben alul marad? Mese....
    Bar a magyar tenyleg eleg sivar agyu ha monikat meg ilyeneket nez....
  • mynameisbence #5
    A netem legalább folyamatosan lehet új dolgokat nézni és nem százszor megnézni ugyanazokat a fogatlan barmokat ahogy szétverik egymást
  • Balintos #4
    Steven Segal klasszikusai :D
  • winnie #3
    sokaknak a tévé az egyetlen kikapcsolódási lehetősége. jobb, mintha a neten lógnának folyton.