MTI

Új vetítési csúcsot állított fel a Napfogyatkozás

Új éjféli bevételi rekordot állított fel a Napfogyatkozás című vámpírrománc az észak-amerikai piacon: a mozik előtt kígyózó sorokban várakozó nézők 30 millió dollárért (7 milliárd forintért) váltottak jegyet az Alkonyat-széria legújabb darabjának első vetítéseire.

Boxoffice-elemzők szerint a film várhatóan további csúcsokat is megdönt majd, nincs biztonságban sem az első napi bevételi rekord, sem a hagyományosan kiugró eredményeket hozó július 4-i hétvége korábbi mozis csúcsa. Az előző éjféli rekordot egyébként a Stephenie Meyer könyvsorozatából készülő Alkonyat-filmek második epizódja, az Újhold állította fel tavaly novemberben 26,3 millió dollárral (6,1 milliárd forinttal). Egyelőre még ez a film tartja az első napi bevételi rekordot: 72,7 millió dolláros (17 milliárd forintos) jegyeladással. A szerda éjféli premiertől vasárnapig számolt ötnapos rekord azonban a Transformers: A bukottak bosszúja című akciófilmhez kötődik, amely tavaly nyáron ez idő alatt 200 millió dollárt (46 milliárd forintot) kaszált Észak-Amerikában.


Az éjféli, első vetítésre várakozók jóval előtte sátrakat vertek

A kamaszoknak szóló vámpírsztori egyébként továbbra sem a kritikusok kedvence: a legfrissebb értékelések elsősorban a gyenge színészi alakításokat kérték számon a produkción. A sorozat világszerte óriási rajongótábora azonban úgy tűnik elégedett a főszereplők, Robert Pattinson, Kristen Stewart és Taylor Lautner játékával. Roger Ebert, a Chicago Sun-Times tekintélyes kritikusa szerint a mozi egy része ugyan nem működik - beleértve a speciális effektusokat -, "a közönség viszont elragadtatással nézi" és összességében elmondható, hogy "szűzies erotikával tüzeli a fiatalok szexuális álmait".

A Napfogyatkozás a korábbi epizódokban felvázolt szerelmi háromszög történetét bontogatja tovább, amelyben a kamasz Bella (Stewart) szerelméért a vámpír Edward Cullen (Pattinson) és a vérfarkas Jacob Black (Lautner) vetélkedik. Miközben a tinik Bella és Edward szerelméért szorítanak, Black és törzse különös jelentőségre tett szert a fiatal bennszülött amerikaiak körében. Az Egyesült Államok 2,5 millió lakosa vallja magát bennszülött amerikainak. Black a Quileute törzs egyik tagjaként jelenik meg a filmben. A "farkasok" vezérét alakító Chaske Spencer szerint az Alkonyat-filmekben a bennszülöttek új és pozitív fényben jelennek meg a fiatal közönség előtt.

A "farkasok" úgy öltöznek, mint akármelyik mai kamasz: a farmert és a pólót szeretik - amikor éppen nem meztelen felsőtesttel mutatkoznak. Nemcsak fürge észjárásúak, de az érzelmi életük is gazdag. "Rengeteg sztereotípiát tüntet el a film. Részei lettünk ennek a popkulturális jelenségnek, és ez új fénybe állított bennünket" - magyarázta Spencer hozzáfűzve, mennyire fontos, hogy a nézők ezt a képet őrzik meg róluk, nem pedig a korábban rögzült bőrruhás, tolldíszes közhelyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Düsznomia #4
    Arra utal, hogy sokan az indiánokat csak tolldíszes-mokaszinos-tomahawk-kal rohangáló alakként tudják elképzelni - ami olyan, mintha valaki azt várná el, hogy a magyar bő gatyában-kucsmában-szűrben mászkáljon és ostort pattogtasson, és "Rúzsa Sándor"-osan beszéljen. Még az amerikaiaknak is megvannak a sztereotípiáik a bennszülött amerikaiakról, világszerte meg még inkább, amiket a filmek is alátámasztottak. Alig pár amcsi film van, ami nem a bőrgatyás lórabló nomád barbár szerepében tünteti fel az indiánokat, akik ellen a hős pionírok harcolnak (nahiszen!).
    Egyébként milyen íratlan szabályról beszélsz? Hogy csak a tolldíszes indián az indián, vagy hogy az animista hiedelmek ez esetben tényleges képességként jelentek meg? Nem hinném, hogy indiánék valaha is hittek volna a "kétméteres, rózsaszínű, gumimaci"-szellem létezésében. :-D

    Chaske Spencernek igaza van. Ettől még lehet fanyalogni és utálni a filmet, de igaza van.
    D.
  • bippo #3
    Igen, de annyira bénán van szerkesztve, hogy jól át kell gondolni, mire utal.

  • tenthrodil #2
    A bennszülöttekről szólt az a rész!
  • Mister #1
    "A "farkasok" úgy öltöznek, mint akármelyik mai kamasz: a farmert és a pólót szeretik - amikor éppen nem meztelen felsőtesttel mutatkoznak. Nemcsak fürge észjárásúak, de az érzelmi életük is gazdag. "Rengeteg sztereotípiát tüntet el a film. Részei lettünk ennek a popkulturális jelenségnek, és ez új fénybe állított bennünket" - magyarázta Spencer hozzáfűzve, mennyire fontos, hogy a nézők ezt a képet őrzik meg róluk, nem pedig a korábban rögzült bőrruhás, tolldíszes közhelyet. "

    Jaja, vagyis magyarul megcsúfol minden eddigi iratlan szabályt.
    Gratulálok.
    Akkor már miért nem rögtön kétméteres, rózsaszínű, gumimaci formát vesznek fel átalakuláskor?