Szekeres Viktor

Amerikában cenzúrázták a South Parkot

Ugyan nem tudni, hogy a fenyegetések vagy csak egyszerűen az önirónia miatt, de a South Park legutóbbi epizódja erősen cenzúrázva került adásba. Mohamed prófétát kitakarták, bizonyos szavakat pedig kifütyültek.

A South Park Mohamed-paródiájából az öncenzúra paródiája lett, ugyanis a sorozat készítői, Trey Parker és Matt Stone sok mindennek el lettek mondva a sorozat múlt heti, 200. epizódja után, amelyben az iszlám prófétát medvejelmezben ábrázolták. Egy azóta már "lekapcsolt" radikális iszlám weboldalon fenyegetéseket is kaptak, többek között a 2004-ben meggyilkolt holland rendező, Theo Van Gogh példáját emlegették fel a duó kapcsán. Van Goghot 2004-ben ölte meg egy muzulmán merénylő, mivel arról készített filmet, hogy az iszlám vallás eltűri a nők bántalmazását. (A forgatókönyvet egy muzulmán nő írta, aki szerint Mohamed próféta ma már nem lehet útmutató az erkölcsi kérdésekben.)

A szerdai, 201. epizódban a próféta emlegetésekor mindössze sípolás hallatszott és a képét is kifeketítették egy "cenzúrázva" felirat kíséretében. A South Park fő honlapja szerint a Comedy Central további kisípolásokkal is ellátta az aktuális részt, ezért egyelőre, engedély híján, neten sem lehet megnézni azt. Parker és Stone korábban is kifugázta Mohamedet: először 2001-ben, majd 2006-ban - utóbbit is "cenzúra" áldozata lett, a Comedy Central kivágta a kérdéses szegmenst, adásban nem is ment le.


A muzulmánok többsége az iszlám vallás alapítójának minden képi megjelenítését súlyos bűnnek tartja. Younus Abdullah Muhammad, a Revolution Muslim csoport vezetője szerint a honlapon megjelent felhívás nem fenyegetés, hanem éppenséggel figyelmeztetés, amely arra hívja fel a South Park alkotóinak figyelmét, hogy "mi történt egy másik egyénnel, aki nagyon hasonlóan viselkedett". A csoport mintegy húsz tagot számlál - mondta el Muhammad -, akik aktívan részt vesznek az általa "alternatív médiakiadványnak" nevezett honlap készítésében, emellett demonstrációkon jelennek meg és mecsetekben adnak elő.

Muhammad hangsúlyozta, hogy csoportja "senkinek sem mondta, hogy menjen a házukhoz, és kövessen el erőszakot", és közölte: ő nem aggódik amiatt, hogy a netes üzenet miatt bárki bántalmazná Parkert vagy Stone-t. A honlapon ugyanakkor közzétették azt a linket, amelyről bárki megtudhatja, hol lakik a két South Park-alkotó, és szerepel a Comedy Central New York-i irodájának, valamint Parker és Stone kaliforniai produkciós irodájának címe is. A 200. részénél tartó animációs sorozat kemény szatíráival nem kíméli a politikusokat, a hírességeket és a médiát sem, egyes epizódjai gyakorta provokálnak vitát. A szerdai "cenzúrázott" rész Jézust pronófilmet nézve, Buddhát pedig kokaint szippantva ábrázolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #14
    beszarás ebben a kurva világban már egy poénnak számító rajzfilmet is cenzúráznak hol a faszomba van a szabad vélemény nyilvánítás? :D
  • bippo #13
    Ábrázolni nem lehet, ellenben a nevét felvenni igen. Gratulálok Mr. Muhammadnak.
    Amúgy nem gondoltam volna, hogy a cenzúrázását kifigurázó 'álcenzúrázott' rész után majd a folytatásba még jobban bele fognak cenzúrázni.
  • Loverman #12
    de azért csak meghalt valahogy az a filmes csóka...
  • Justil #11
    most a konkrét hírtől függetlenül mondom, azért nem kell benyelni az arabokról mindent amit a "felvilágosult", "modern" nyugati médiában hallasz :)
  • Loverman #10
    nem, nem kell, de ha halállal fenyegetnek valamelyikért az azért megfontolandó nem? bár te tudod...
  • cateran #9
    De a vallasi tanok nem csak azokra vonatkoznak akik kovetik az adott vallast? Vagy nekem most a vilag osszes vallasanak osszes marhasagat be kell tartanom?...logika ecsem..
  • Loverman #7
    ez nem nézet hanem "isteni törvény" és ott nem kell terjeszteni, tudja mindenki. itt úgy látszik csak az okosabbak :D
  • Loverman #6
    "A honlapon ugyanakkor közzétették azt a linket, amelyről bárki megtudhatja, hol lakik a két South Park-alkotó, és szerepel a Comedy Central New York-i irodájának, valamint Parker és Stone kaliforniai produkciós irodájának címe is"

    tisztára mint a kuruc.info
  • WoodrowWilson #5
    Köszönöm szépen, terjesszék csak a begyepesedett nézeteiket az arab világban, és na a filmeseket gyilkolásszák.
  • WoodrowWilson #4
    Tudom, southparkstudioson akartam megnézni, de le kellett töltenem.