Szekeres Viktor

Ezt nézi a magyar értelmiség

Sokaknak nem tetszik, hogy a tévében un. "buta" műsorok, a mozikban pedig ostoba filmek mennek. Utánanéztünk, mit is néz a hazai értelmiség.

A kereskedelmi tévés és mozifilmes felhozatallal kapcsolatban állandó vitákat szül a kínálat minősége. Vannak, akik szerint a TV2 és az RTL műsorai, sajátgyártású produkciói, valamint a mozikban látható hollywoodi filmek, mind alacsonyabb értelmi színvonalra vannak belőve, s ennek nem az az oka, hogy a néző butább alkotásokra kíváncsi, hanem az, hogy a tévék, mozik vélik úgy, hogy csak az érdekli a népet - a nézőnek pedig nincs választási lehetősége. Mindez abban merül ki, hogy a filmszínházakban valóban zömében hollywoodi produkciókat látni, a tévékben pedig ugyancsak Hollywood tarol, no meg persze a magyar celebek. Más kérdés, persze, hogy ha adódik választási lehetőség, a nézők zöme ugyanúgy Hollywoodot és a celebeket fogyasztja kéjes örömmel.


Természetesen, ha valamikor is felmerül a televíziózás és a műsorok színvonala, akkor mindig a délutáni talkshow-k kerülnek először terítékre, melyek valóban nem az aktákat tologató irodistákat és a tőzsde zárását elkönyvelő brókereket célozzák meg. A délutáni műsorok célközönsége a mindig otthon lévő nyugdíjasokon kívül a háziasszonyok, a gyerekükkel gyesen lévő anyukák, valamint az iskolás réteg. (Bár az utóbbit direktben megcélzó Balázs Show helyett már csak két, felnőttesebb beszélgetős műsor megy jelenleg, de cserébe a Cool folyamatosan ismétli a fiataloknak szóló, RTL-es talkshow-kat.)

Nem meglepő, hogy a hazai értelmiséget nem is nagyon érdekli Mónika és Joshi Bharat lélekben való turkálása, ellenben annál inkább a sorozatok és a valóságshow-k. A 2009-es produkciók nézettségét vizsgálva a 18-49 éves, magas iskolázottságúak körében, nem meglepő módon az ősz egyik nagy sikere, a Csillag születik szerezte meg az első helyet - a meglepetés az, hogy nem a döntő, hanem egy selejtező. A kétmilliós adatokat produkáló műsort az AGB felmérései szerint az értelmiségi kategória 195 497 képviselője követte figyelemmel, ami 54,1%-os közönségarányt jelentett körükben.


A CsSz egyébként háromszor szerepel az "értelmiség top15-ben" és még kétszer a legnézettebb 50 műsor között. Annál többször jut hely például a Barátok köztnek. A magyar szappanopera ismét bizonyított, hiszen nem csak a letöltögetők körében és a netező fiatalok körében sikeres (ld. az SG-s Barátok közt fórumtopik a filmes-tévés kategória egyik legnépszerűbbje, nem sokkal marad el a Lost - Eltűntektől), hanem a magas iskolai végzettséggel rendelkezőknél is. A legnézettebb 50 értelmiségi műsor között 27 Barátok közt-epizód szerepel, vagyis több mint 50%-os aránnyal vannak jelen a Mátyás király tér bentlakói. (Ez már csak azért is szép teljesítmény, mert a sorozat az RTL honlapján ingyen is megtekinthető.)

Természetesen nem csak magyar sorozat, hanem amerikai is akad az értelmiség kedvencei között: legtöbben, 156 651-en egy tavaly január 12-i Vészhelyzet-epizódot láttak (38,1%-os közönségaránnyal). Ettől alig lemaradva, 155 510 nézővel és 44,1%-os közönségaránnyal pedig a november 11-i Doktor House-rész következik. A legjobb 50-ben egyébként még további három sorozatepizód szerepel, mindegyiket a Doktor House adja (26., 31. és 40. helyen), ami jelzi azt is, hogy az itthon legnézettebb sorozatok, mint a Cobra 11 vagy A mentalista, nem nagyon indították be a magas iskolázottságúakat.


Az értelmiség (nem szerencsés kifejezés, de mindenki tudja, mire gondolunk) persze filmeket is nézett: például az idén ismét sikerrel sugárzott Ha igaz volna tavaly február nyolcadiki adása második lett az összesítésben 186 500 nézővel. A legnézettebb 50-ben még szerepel a Neveletlen hercegnő 2 (4. hely), a Csillagok háborúja 3 - A Sith-ek bosszúja (6.), a Gorilla bácsi (11.), a Batman: Kezdődik! (25.), a Mr. és Mrs. Smith (27.), az Apácashow 2 - Újra virul a fityula (42.) és a Krokodil Dundee Los Angelesben (47.)

Az eddigiekben nem említett, egyéb műfajú produkciók között pedig ott van két sportműsor: a Magyarország - Portugália labdarúgó vébéselejtező (10. hely, 165 768 néző, 47,9% közönségarány) és a Balzsay - Inkin bokszmeccs (23. hely), valamint egy-egy Esti Showder (12. hely) és Napló (20. hely). No meg persze a Benkő feleséget keres fináléja is, mely még az értelmiség figyelmét is felkeltette, legalábbis 141 511 honfitársunkét, s ez a 46. helyre volt elegendő az év végi nézettségi toplistán.


Összefoglalva a fentieket: kitűnik, hogy az értelmiség, mint ahogy nem csak művészfilmeket néz a moziban, a tévében sem kizárólagosan az értelmiségi műsorokat keresi. A sok sorozat, film és szórakoztató produkció mellett mindössze két sportesemény és egy információs műsor tűnik fel - utóbbi a Napló azon adása volt, melyben az olaszliszkai, 15 évre ítélt felbujtó megszólalt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RCH #102
    Szerintem ezek a felmeresek akkor lennenek korrektek, ha mindenkinek lenne 1-2 tucat tematikus - sport, gyerek, ismeretterjeszto, zene - csatornaja.
    Igy csak azt lehet felmerni, hogy a kertevebol rank boritott szarbol a higabbat, vagy a surubbet valasztja-e a celcsoport.
  • Etinger #101
    "Ennyi" ;) Kár, hogy alapvető probléma, hogy nyilván nem győzted meg, mert aki ilyeneket ír nem lát túl a saját maga által megálmodott világon.
  • bertino #100
    a metallica koncert felvételek szórakoztatóbbak.
  • toflehi #99
    Én csak annyit szeretnék mondani, hogy ha az értelmiség azokat nézné, mint amit a cikk állít, akkor nem lenne értelmiség.
  • Gery13 #98
    #79, #81.-> Na jó. a helyesírásomba nem kell belekötni(kicsit késő volt
    , és egyébként CSAK EGY K*RVA VÉLEMYÉNY!
    Adios. További jó TV nézést kívánok mindenkinek. megyek felakasztom magam szögesdrótra, vagy talán megyek a barátok köztbe új vilibának. na csá
  • Justil #97
    húde lealáztál, és bebizonyítottad h hülye vagyok :)
    elgurult a gyógyszered, bakker?
  • jaspercry #96
    végig sem tudtalak benneteket olvasni,néha néha egy-egy hozzászolás a cikkel kapcsolatban.(tisztelet a kivételnek)
    Na ez gyerekek itt MONIKA show!!! a javábol na megyek is tovább....
  • Szefmester #95
    Ulquiorra: csak egy szó.. flood

    Másrészt pedig mint előttem írták, nem attól leszel értelmisége hogy egyetemet/főiskolát végzel (rajtad még az sem segítene hogy kettőt végzel) hanem hogy ki hogy áll az élethez. Az hogy téged szórakoztatnak a primitív emberek megrendezett vitája, menj ki egy cigánytelepre, és dobd le az "értelmiségi" segged egy fotelba majszolj chipset hozzá és örömködj a kultúrának. vagy esetleg jobban szereted a kaki/pisi/puki/hányás poénokat amik a mai amerikai tini filmekben tolakszik az arcunkba? Lehet téged csak az ilyen, és ehhez hasonló dolgok szórakoztatnak,a "normális" filmek pedig amik kicsit gondokodtatnak lefárasztják a széjjelgondolkodott buksid..
    Én konkrétan jól szórakozok egy egy (ál)tudományos műsoron, vagy egy magasfokú fizikát/kémiát/technológiát közérthetően bemutató műsoron. 28 éves fejjel még rajzfilmeket is nézek mert kikapcsolnak, ha olyanom van megnézek valami akciófilmet is. DE! Filmeket és sorozatokat NEM nézek a tévében, mert nem akarok a tv-hez igazítani az életem, inkább megnézem egy másik képernyőn ami máskülönben alkalmatlan a tv-zésre mivel nincs benne tuner. Ígérem a további technikai részleteket kihagyom neked, mert nem fogod megérteni.

    Akik itt azt mondják hogy nem néznek TV-t mondják, megeshet hogy valóban nem nézik, max amikor a családi fényképeket nézegetik a tetején, vagy ha lcd-jük van me' a lapos a divat, akkor meg azt lesik poros-e vagy még jó az úgy ahogy van.

    Személyeskedés /ON
    Az asszonyt meg ne engedd a géphez, pláne ne úgy hogy nem is tudsz róla.. internetes biztonságról hallottál már? Lehet hogy jól megmarkolja a f***t de attól még alkalmatlan az életre. Ahelyett hogy hagyod netezni kizavarod a világba hogy beszélgessen emberekkel, és vegye észre hol van a helye a világban. Mert nagyon ki tudja oktatni a többieket hogy mit szabad és mit nem.. és a vicces hogy pont azért mert ŐK milyen jogon mondják ezt..
    szánalom ez a nő..
    Személyeskedés /OFF
  • Salmaa #94
    Ulyuiorra:

    Még gyerek vagy, de majd egyszer, kicsit érettebb korodban, röhögve olvasod a hozzászólásaidat.
  • Ulquiorra #93
    Akkor én itt be is fejeztem, nem leszek többet, átadom a szót az eredeti felhasználónak.
    Sajnos több időm már nincs olvasgatni ezeket, szigorlatra kell tanulnom, gondolom tudjátok milyen, hiszen már ti is letudtatok néhányat :D