MTI

Oscar-díj: Hogyan győzte le Dávid Góliátot?

Mégis hogyan kerekedett A bombák földjén, egy sztárok nélküli "kis" film a gigantikus kasszasiker Avatar fölé az Oscar-gálán? A kérdés a hollywoodi elemzőket sem hagyja nyugodni.

Kathryn Bigelow vasárnap hat Oscarral, köztük a legjobb film és a legjobb rendezés díjával kitüntetett iraki háborús filmje ugyan a díjszezon során végig a kritikusok kedvence volt, de legalább három dolog mégis ellene szólt. Az első rögtön a bevétel: mindössze 14,7 millió dollárért váltottak rá jegyet az észak-amerikai nézők, szemben James Cameron 3D-s sci-fijével, amely már 720,6 millió dolláros bevételnél tart. A bombák földjén ezzel az adatok nyilvántartásának történetében a legkisebb bevételű produkcióvá lépett elő, amely elnyerte a legjobb film Oscar-díját.

A második ellenérv, ami rendszerint nyomósnak bizonyul, amikor az Amerikai Filmakadémia tagjai a szavazólapot töltögetik: egy nagy sztár sem szerepel benne. A harmadik probléma maga a téma: az iraki háború a tapasztalatok szerint nem nagyon érdekli a mozibajárókat. Ahogy a Los Angeles Times Oscarral foglalkozó honlapja, az Envelope egyik bloggere írta: "Irak olyan az Oscaron, mint a halál csókja". Bár a legjobb film kategória jelöltjeinek számát tízre emelte a Filmakadémia, a kiszélesedett versenyből mégis a "kicsi" (A bombák földjén) és a "nagy" (Avatar) küzdelme kerekedett - és végül a kritikusok favoritja győzött.


Az elemzők több módon próbálnak közel férkőzni a megoldáshoz. Vannak, akik úgy gondolják, végre egy olyan film született Irakról, ami nem politizál: Bigelow mozija három tűzszerészt követ, akik Bagdadban teszik kockára az életüket nap mint nap. Akciómozi a javából, amely ugyanakkor szinte dokumentarista pontossággal rajzolja meg az emberek hátterét, egymáshoz fűződő viszonyát, és azt az elviselhetetlen feszültséget, amelyben dolgoznak. "Ez a film emberekről szól, akik életet mentenek, ahelyett, hogy elvennék azt. Emellett szoros barátságot ábrázoló történet. A klasszikus háborús mozik témáit idézi fel" - elemezte Robert Sklar, a New York Egyetem filmprofesszora.

Szempont lehet, hogy a Filmakadémia szereti, ha egy film fontos üzenetet hordoz. Így gondolja Leonard Maltin filmtörténész is, aki ezt a megállapítást azzal egészítette ki, hogy "ezek gyakorta nagy filmek, és bár A bombák földjén kis film, valóban nagyon fontos témával foglalkozik". Maltin szerint egyébként az Oscar-szavazókat nem befolyásolják a bevételi eredmények. Sőt, gyakorta éri az a vád őket, hogy túl elitisták: független mozikat preferálnak a nagy közönségsikerek ellenében.

Az Envelope bloggere, Tom O'Neil ezzel szemben a Gettómilliomos tavalyi példájára hivatkozva állította: a Filmakadémia igenis azt akarja, hogy az általa kiválasztott filmek jól menjenek a mozikban. A Gettómilliomos, ami kezdetben majdnem DVD-ként végezte, jelöléséig 40 millió dollárt szedett össze a mozipénztáraknál, a díj átvételéig pedig már 70 millióig jutott. Számít a szavazás alatt folyó kampány, a Filmakadémia tagjainak meggyőzése is - szögezte le O'Neil. Nyilvánvalóan az is nyomott a latban, hogy A bombák földjént nő rendezte, holott a Filmakadémia történetében rendezői Oscart még sohasem kapott nő - emlékeztetett Maltin.

Az új, konszenzust támogató szavazási rendszer is Bigelow filmjének kedvezhetett, hiszen az Avatar megosztotta a kritikusokat és a szakmát, így a filmek preferencia alapján rangsorolását kívánó szavazólapon nyilván nagyon rossz "osztályzatokat" is begyűjthetett. O'Neil szerint józanul mérlegelve az Avatar egyszerűen nem nyerhetett: mégpedig azért, mert sci-fi, ami önmagában szálka a Filmakadémia szemében. Sklar azonban végül is A bombák földjén erényeit látta a meggyőző tényezőnek: "esztétikai és technikai szempontból is jól megcsinált film, és ez minden ellenállást legyőzött".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #17
    Haboru, amerika.....
    Nem kerdes melyik film nyer....
  • Loverman #16
    nohea mikor fogod már fel hogy az avatar egy mátrix-kategóriájú film. az akadémia (jelen állás szerint) még jó sokáig nem fog technikai filmeket díjazni szar sztorival és nulla drámai alakítással csak azért mert nagy a hype, "forradalmi" a technológiája és rekordbevétele volt.
  • codiac #15
    Az avatarnak nem a története az erőssége, ezt mindenki beláthatja, de nem is gyengéje.Ha átlagos sztorira, mert ugye az...egy ilyen világot építenek az miért lenne rossz?
    Elnem tudom képzelni milyen mélységet vártatok ettől a műfajtól...
    Annak ellenére, hogy élveztem minden percét, a legjobb filmnek járó díjat mégis a Brigantyknak itéltem volna.



  • alienslive #14
    b, pedig van benne technikai újítás. Ez az egy, ami van benne.

  • BaliBoy #13
  • BaliBoy #12
    "b) ennek eredményeként olyan és annyi technikai/technológiai újítást mutatott fel, ami teljesen újraértelmezi a moziélményt - mintegy irányt mutatva a kiúthoz a gödörből;"

    Őrülten kíváncsi vagyok! Fejtsd már ezt ki bővebben!
  • mujahedin #11
    b) egy darab technológiai újítást sem mutatott fel, eddig is volt, 3d és cgi is
    f) olyan egyszerű és bugyuta története van, ami kiválóan alkalmazkodik az emberiség állandó intelligenciájához (növekvő népesség mellett)
    g) olyan hypeot csináltak ennek a filmnek, mint még soha semmi másnak, az emberek tényleg elhiszik hogy ez az első 3d film, és eddig soha nem volt ilyen, és olyan üzenete van ami nincs egyébként benne évente 10 filmben...
  • Molnibalage #10
    Szakértő szemmel.
  • lamella #9
    Szerintem a Brigantyknál lenne méltó helyen a bombák oscarjaiból legalább 3 (film, rendezés, forgatókönyv). Az első kettőt még talán ki lehet magyarázni, na de a forgatókönyv?!

    A Dávid és Góliát csatához meg csak annyit. A Góliátra emlékezni fognak még évek múlva is. A Dávidra meg kötve hiszem, hiszen fénykorában sem elég ismert.
  • NintendoGC #8
    1. Egy film szapulása nem így néz ki. nohea csupán elmondott egy véleményt TELJES MÉRTÉKBEN anyázás mentesen és emberi hangnemben. Szó sem volt szapulásról vagy fikázásról.

    2. Abszolút igaza van.