17
  • bmw
    Haboru, amerika.....
    Nem kerdes melyik film nyer....
  • Loverman
    nohea mikor fogod már fel hogy az avatar egy mátrix-kategóriájú film. az akadémia (jelen állás szerint) még jó sokáig nem fog technikai filmeket díjazni szar sztorival és nulla drámai alakítással csak azért mert nagy a hype, "forradalmi" a technológiája és rekordbevétele volt.
  • codiac
    Az avatarnak nem a története az erőssége, ezt mindenki beláthatja, de nem is gyengéje.Ha átlagos sztorira, mert ugye az...egy ilyen világot építenek az miért lenne rossz?
    Elnem tudom képzelni milyen mélységet vártatok ettől a műfajtól...
    Annak ellenére, hogy élveztem minden percét, a legjobb filmnek járó díjat mégis a Brigantyknak itéltem volna.

• alienslive
    b, pedig van benne technikai újítás. Ez az egy, ami van benne.

• BaliBoy
  • BaliBoy
    "b) ennek eredményeként olyan és annyi technikai/technológiai újítást mutatott fel, ami teljesen újraértelmezi a moziélményt - mintegy irányt mutatva a kiúthoz a gödörből;"

Őrülten kíváncsi vagyok! Fejtsd már ezt ki bővebben!
  • mujahedin
    b) egy darab technológiai újítást sem mutatott fel, eddig is volt, 3d és cgi is
    f) olyan egyszerű és bugyuta története van, ami kiválóan alkalmazkodik az emberiség állandó intelligenciájához (növekvő népesség mellett)
    g) olyan hypeot csináltak ennek a filmnek, mint még soha semmi másnak, az emberek tényleg elhiszik hogy ez az első 3d film, és eddig soha nem volt ilyen, és olyan üzenete van ami nincs egyébként benne évente 10 filmben...
  • Molnibalage
    Szakértő szemmel.
  • lamella
    Szerintem a Brigantyknál lenne méltó helyen a bombák oscarjaiból legalább 3 (film, rendezés, forgatókönyv). Az első kettőt még talán ki lehet magyarázni, na de a forgatókönyv?!

A Dávid és Góliát csatához meg csak annyit. A Góliátra emlékezni fognak még évek múlva is. A Dávidra meg kötve hiszem, hiszen fénykorában sem elég ismert.
  • NintendoGC
    1. Egy film szapulása nem így néz ki. nohea csupán elmondott egy véleményt TELJES MÉRTÉKBEN anyázás mentesen és emberi hangnemben. Szó sem volt szapulásról vagy fikázásról.

2. Abszolút igaza van.
  • Narxis
    bla-bla túl van hypeolva ez a szar avatar, elegem van már, hogy ennyire túlmisztifikáljátok. középszerű film 21. századi technológiával.

Star Wars-hoz kár hasonlítani mert abból a 4-5-6 film évtizedekkel ezelőtt készült, de még az 1-2-3 és ezredfordulós technológiát használt. cameron is azért várt eddig, Lucas meg nem várt, ennyi.

A 3d-t NEM az avatar és nem is cameron találta fel, de még csak nem is ő alkalmazta először.

"az önfényező, melldöngető, "Nézzétek Amerika bátor és hősies hazafi katonáit akik ennyire veszélyes módon kockáztatják az életüket a békéért!" filmre"

látszik, hogy nem láttad azt a filmet amit szapulsz, én láttam és kurvára nem ez a lényege.
  • hypno
    Így kell a semmiről 6 bekezdést írni.
  • nohea
    A mozi, mint ipar-/üzletág haldoklik Plusz ott van a gazdasági válság is. Ehhez képest az Avatar:
    a) egy tíz éve készülő ÁLOM volt, aminél TÉNYEG csak a "pénz nem számít" direktívát követték;
    b) ennek eredményeként olyan és annyi technikai/technológiai újítást mutatott fel, ami teljesen újraértelmezi a moziélményt - mintegy irányt mutatva a kiúthoz a gödörből;
    c) szintén a) eredményeként olyan látványorgiát varázsolt a vászonra, ami mellett Lucas és az egész ILM az összes Star Wars-szal együtt mehet bujdosni;
    d) ezek folyományaként pedig, válság ide, krízis oda, szimplán MINDEN bevételi rekordot megdöntött;
    e) olyan üzenete van, ami a mai világban aktuálisabb nem is lehetne.

A hiba biztos bennem van, nem vagyok amerikai, így nem is vagyok vevő az önfényező, melldöngető, "Nézzétek Amerika bátor és hősies hazafi katonáit akik ennyire veszélyes módon kockáztatják az életüket a békéért!" filmre. Arról már nem beszélve, hogy ennek a békének a stabilitása finoman szólva is megkérdőjelezhető (vajon ki miatt?); nameg ezek a húdehősies katonák, miután hazatérnek, úgy élnek, mint hal a vízben, mert annyi pénzt/juttatást kapnak, mivel elvégezték a DOLGUKAT. (Persze, sérülések és halál is van, de ez "kapcsolt áru", bocs, nem akarok érzéketlen lenni, de tudják nagyon jól, mire vállalkoznak; mellesleg meg nem olyan 1000-emberből-2-jó-ha-hazatér szörnyűségről van szó.)

Persze, megvan a helyük az ilyen dokumentumfilmeknek is (bocs, nem tudom akcióként értelmezni ezt az alkotást), de kétlem, hogy egy válságban, amikor amúgyis elég dolog nyomasztja az embert, akkor "szórakozás" címszó alatt azért ülne be moziba, hogy még jobban elmélyülhessenek a feszültségek. Judi Denchet idézném a Kilenc c. filmből: "El kell magyaráznunk valamit a mi ifjú Guidónknak. Mit akarunk? Nevetést. Mit akarunk? Szerelmet. Mit akarunk? Álmokat! Ne feledd, Guido barátom: kiváltság, hogy szórakoztathatunk!" Egy dokumentumfilm valóságot tár fel; egy dokumentumfilm oktat; egy dokumentumfilm ismereteket bővít. Nem szórakoztat.
  • Loverman
    ja, te nem ugyanazt tennéd?

"szemben James Cameron 3D-s sci-fijével"
    kb ebben minden benne van amiért nem nyert, nem nyerhetett
  • smaszi
    "ha az avatar nyer, akkor ugyanezek az emberek az avatar sikerét ideologizálnák meg, csak más indokokkal. mindenre rá lehet húzni egy gúnyát."

Mondasz valamit, én láttam a Bombák földjén-t és az Avatar-t is, de egyiket sem tudnám kihozni győztesként mint legjobb film. Mindkettőnél mondhatnánk, h. 'igen, ezt mintha már láttam volna, csak más köntösben'. Akkor miért is...?
  • winnie
    "Szempont lehet, hogy a Filmakadémia szereti, ha egy film fontos üzenetet hordoz."

persze. szereti. mintha csak az akadémia jelölte volna.

"Az Envelope bloggere, Tom O'Neil ezzel szemben a Gettómilliomos tavalyi példájára hivatkozva állította: a Filmakadémia igenis azt akarja, hogy az általa kiválasztott filmek jól menjenek a mozikban."

épp ezért az a film nyert, mely egyértelműen a legkisebb bevételnövekedést tudja produkálni, hiszen már rég kifutott.

ha az avatar nyer, akkor ugyanezek az emberek az avatar sikerét ideologizálnák meg, csak más indokokkal. mindenre rá lehet húzni egy gúnyát.
  • Loverman
    *sigh* mit lehet ennyire fennakadni az evidensen