MTI

Londonban lesöpörte az Avatart A bombák földjén

Valósággal lesöpörte A bombák földjén az Avatart: Kathryn Bigelow iraki háborús drámája (The Hurt Locker) a nyolc jelölésből hat díjat gyűjtött be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.

Az Avatar szintén nyolc jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, ám James Cameron - Bigelow exférje - bevételi rekordokat döntő háromdimenziós fantáziaeposzának végül csak két elismerés jutott a londoni Királyi Operaházban. A The Hurt Locker vitte el a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek, a legjobb eredeti forgatókönyvnek, a legjobb fényképezésnek, a legjobb vágásnak és a legjobb filmhangnak járó díjat.

Bigelow az első női filmrendező a BAFTA-díjak történetében, aki a legjobb rendezőnek odaítélt kitüntetést vehette át. Az év filmszenzációjának tartott Avatar a legjobb produkciós tervezés és a legjobb látványeffektusok díját kapta. A legjobb férfi főszereplőnek járó idei BAFTA-díjat Colin Firth (A Single Man) érdemelte ki, a legjobb női főszereplő Carey Mulligan (An Education - Egy lányról) lett. Carey Mulligan olyan jelölteket utasított maga mögé, mint Meryl Streep vagy Audrey Tautou. A legjobb férfi mellékszereplő díját Christoph Waltz (Inglorious Basterds - Becstelen brigantyk), a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést Mo'nique (Precious) vehette át.


A bombák földjén stábja: Mark Boal forgatókönyvíró, Kathryn Bigelow rendező, Greg Shapiro és French Nicolas Chartier producerek

A 49 éves Firth a közönség nagy derültségére a díj átvétele után elmesélte: még mindig ott van az elküldendő emailjei között az az üzenet, amelyben közölni akarta a rendezővel, Tom Forddal, hogy "semmiképpen sem" tudja vállalni a szerepet. Éppen megnyomni készült a "Küldés" gombot, amikor csöngetett a hűtőgépszerelő - és a levél végleg a postázandók között maradt. "Mivel magam soha nem tudom eldönteni, mi a legjobb nekem, ezért köszönettel tartozom a frizsideres pasinak" - mondta az alakításáért Oscarra is jelölt brit színész.

A hétfő hajnalba nyúló gálának igazi királyi vendége is volt, Vilmos herceg személyében. A díjkiosztón bejelentették, hogy Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő idősebbik fia, aki apja után a második a brit trónutódlási sorban - a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia új elnöke. A fiatal herceg első hivatalos tevékenységeként az Akadémia tagjává avatta Vanessa Redgrave-et a színésznő több évtizedes pályafutásának kiemelkedő elismeréseként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WoodrowWilson #20
    Elolvastad-e a cikket, vagy csak trollkodsz?
  • Darth Sith #19
    Az mér "lesöpörte" ha egy 3 hónapja folyamatosan vetített filmnél többen néznek meg egy új premier filmet?
  • sandor8206 #18
    lista teljesen rendben van, ez alapján sztem kurva szar év volt filmek terén, gyengus
  • alienslive #17
    A hurt lockert nem mondanám igazán propaganda filmnek.
    Közönség nem igazán kajálta, még a gyártási költségét se hozta vissza.
  • Chocho #16
    Ismét egy érdekes megállapítás. Ha készül egy film, amiben meg az amcsi katonák a meg nem értett hősök, és tucatnyian halnak el egyetlen ember miatt (Ryan közlegény megmentése megint csak), akkor abban nincsenek propagandisztikus elemek? Há' má' honne' lennének! Csak azt már megszokta a gyomrunk.

    Azért, mert valaminek épp aktuális üzenete van, még lehet jó film, sőt, akkor is lehet az, ha neked nem tetszett.
  • Chocho #15
    Miért, nem? :D Az a film kész, az egész olyan, mint egy amcsi eksöművi, mondjuk a Kommandó (na jó, annyira nem laza...), csak török hőssel. :)

    "Hazugság", mert egy film. Azok meg, akik kiakadtak rajta, azért tették, mert szűk volt a látókörük, és túl sokszor nézték meg A Sólyom végveszélybent vagy a Ryan közlegény megmentését... úgy kell nekik.
  • radical@work #14
    Mármint mozifilm.
    Hiába szeretem a BHD, Kingdom és hasonló filmeket, ennél nem jött elő az hogy mégegyszer megnézzem. Avatarnál viszont igen. Szerintem a Kingdom is jobb nála.
  • Chocho #13
    "de mondjuk a nőket nem értem. a női főszereplő és mellékszereplő kategória mindig is nőkről szólt, a jelölt filmek közözz ennyi "macsó", nőmentes alkotás rég volt. az meg, hogy nő rendezte az elsőszámú esélyest, mit mondtam, csak nagyon egyszerű gondolkodással lehet "idén a nőkről fog szólni" mondattal elintézni. ilyen alapont szólhatnak a 3d-ről meg a vizuálról. vagy a háborúról, ha már több háborús film is van. vagy akkor szóljon a szakállasokról, hiszen 3 topfilm jelölt rendező is szakállas. most a szakáll a divat."

    Teljesen egyetértek. Ennyi erővel ki lehetne jelenteni, hogy maga az Oscar az aranyművesekről szól, mert a szobrot ők készítik, és biztos nekik kell melót adni évente...
  • Csak77 #12
    Én imádom a háborús filmeket, de ezt a Bombák Földjén-t képtelen voltam végignézni. Szerintem csapnivalóan rossz film. Hogy miért kapja a díjakat? Gondolom az ultrakemény, semmitőlsemfélő, nagyszájú, parancsot leszaró katona miatt... propaganda kérem szépen, semmi más.
  • pixx #11
    Egyébként az Avatar is háborús film valamilyen szinten.