Szekeres Viktor

Nem semmi leleplező videó Hollywood turpisságairól

A Stargate Studios demóvideója még azon tévésorozatok által használt effketusokat is leleplezi, melyekről sosem hittük volna, hogy számítógépes segítséghez nyúlnak.

Valószínűleg senki számára nem újdonság, hogy Hollywoodban nagyon szívesen használnak különleges effektusokat. És talán azon sem lehet nagyon vitatkozni, hogy nem feltétlenül a csilivili robotok vagy robbanások, hanem azok, amelyeket észre sem lehet venni. (Nem véletlenül nyerte a tavalyi effekt-Oscart a valóban hihetetlen megoldásokkal operáló Benjamin Button különleges élete.)


Pár hónapja a Stargate Studios kampányvideóján ütközött meg sok sorozatrajongó, hiszen a képsorok azt mutatják be, hogy mennyi mindenen, főleg külső felvételeken lehet spórolni a zöld hátterek segítségével. Ezen képsorokat látva valószínűleg ezentúl már saját szemünknek sem fogunk hinni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alienslive #28
    Szerintem meglepődnének. Lostban sok trükköt alkalmaznak, ráadásul olyan helyenken, ahol nem gondolnál rá. De mind1.
    Manapság kevés olyan film/sorozat van, ahol ne alkalmaznának matte paintinget.
  • winnie #27
    "Sokan meglepődnének, hogy pl. a Lostban mennyi ilyen hátteret alkalmaztak."

    azért szerintem a lost esetében éppen nem lepődnek meg, hiszen a többség tudja, hogy hawaiion készítül a sorozat, ergó berlintól kezdve irakig mindent el kell játszania a szigetállamnak. (3-4-szer forgattak hawaiion kívül, egyszer a sun-widmore londoni jelenetet, ami azért is volt vicces, mert sokan mondták, hogy bénán vetítették mögéjük a tower hídat:)

    ráadásul a lost éppen az a sorozat, ahol folyton helyszíneken forgatnak, utcán, reptéren, kórházban - hogy radical@work szavaira reagáljak.
  • koschwarz #26
    tök jó hogy ilyen ügyesek ezek az effektesek, e nélkül nem lenne egy csomó jó sorozat, és nem élvezhetnénk a tv-ben olyan látványt, amit pár évvel ezelőtt csak mozifilmekben láthattunk.
  • alienslive #25
    Jó ez a Show reel. Konkrétan digital matte paintingnek hívják ezeket a háttereket.
    Nem értem mért baj egyeseknek, hogy nem valós helyszíneken forgatják le a jeleneteket. A lényeg, a végeredmény, nem az, hogy miként készítik...
    Sokan meglepődnének, hogy pl. a Lostban mennyi ilyen hátteret alkalmaztak.
  • winnie #24
    azért ne hidd, hogy most olyasmit láttál, ami a sorozatok zömére igaz. rengeteg sorozat (és film) veszi fel valóban utcán az utcajeleneteket (és fizet, vár, lezár), rengeteg sorozat küld ki location scout-okat, hogy keressenek olyan tuti helyszíneket, ahol 1-1 jelenetet jól fel lehet venni.

  • radical@work #23
    Nem értem hol itt a gond. Pl. utcajelenetnél miért is érné meg nekik hogy lezárnak egy egész utcát, kiköltöznek, fizetnek az önkormányzatnak, várnak a jó időre fényviszonyokra stb. ha megoldhatják egy stúdióban greenmattal? Vihar egy lavór vízben...
  • benkoszabi #22
    Én kissé becsapottnak érzem magam, azért legalább amit meglehetne oldani, azt meg is kéne oldani origi-be, pl. utcajelenetek....ez mind a film eligénytelenedéséhez vezet. ahol nem lehet megoldani oda tényleg jó a CGI, de hogy ennyire pénzfukar legyen Hollywood
  • SweetLou #21
    Ki beszél itt becsapásról?Eddig is tudtuk, hogy vannak trükkök, nem is erről szól az a kis film, ez egy sima dokumentum film, hogy hogy készülnek ezek a trükkök. Ha megnézel egy bűvészt, azt mondod, hogy becsap, ha csinál valamit?Nem, csak szórakoztat téged. Ha érdekel, hogy hogyan működnek ezek a dolgok, megnézed. Ha elmész egy 3d s moziba, és rájössz, hogy nem tudod megérinteni azokat a dolgokat, amik kijönnek a vászonból, akkor becsapva érzed magad?:D Még egyszer: eddig is tudtuk, hogy trükköket használnak, most csak bemutatják 1-2 helyen, hogy hogyan csinálják.
  • Silenzio #20
    Ez gáz. Nem kell ezeket irigyelni. A mai amerikai sorozatok igazából a realista megközelítésükkel kerültek az esztétikai érdeklődés középpontjába - ld. 24. A helyszínekkel is kiválóan bánnak a sorozatban.

    Az amerikai film a 70-es években volt a legjobb, amikor Hollywood csődbe ment, a filmhez nem értő üzletemberek vásárolták fel a stúdiókat, felszabadult a korábban megkövült rutintól, az öreges manírtől: az alkotók kimehettek és ki mertek menni az utcára és életszagú szituációkban, életszerű szereplőkkel valódi helyszíneken zajlott akár egy akciófilm is. Nem kellett a segged mögé vetíteni az utcákat, mint a klasszikus hollywoodi filmekben... A Francia kapcsolatnak vagy a Dirty Harry-nek így hihetetlen hangulata lett, nem beszélve az örök kedvenc Taxisofőrről. Egyre jobban kezdek kiábrándulni ezekből az újítónak hitt dolgokból. A Flashforward pl. bénítóan unalmas, patrióta zagyvaság, kb. 0 reflexió és irónia. Az egész hazugság, ráadásul kilóg a lóláb.
  • Ryo san #19
    Ja őt is kitakarhatnák zöld háttérrel.