Szekeres Viktor

Sűrű mozis december - 17 premierfilm!

Nehéz karácsonyunk lesz, hisz decemberben jön az év egyik legvártabb filmje, a legkevésbé várt és az ősz nagy akciósikere. Na, meg az Avatar.

Fura hónap a december, hiszen sem Amerikára, sem Magyarországra nem az instant decemberi sikerek jellemzőek. Azonban a hónap filmjei a sok ünnepnek köszönhetően meglehetősen lassan futnak ki a mozikból, így akár egy közepesen jól bemutatkozó filmből is lehet nagy siker annak köszönhetően, hogy a második-harmadik hétre a kezdőhét bevétele szinte alig csökken, ellentétben a hétről-hétre átlagosan 40-50%-ot eső, nem decemberi filmekkel.


A 17 havi premier öt hétre oszlik szét és természetesen a családi filmeket kedvelők örülhetnek leginkább a választéknak. December 3-től minket leginkább a Törvénytisztelő polgár (Law Abiding Citizen) fog érdekelni (illetve érdekelt, hiszen már megvolt a sajtóvetítés), hiszen Gerard Butler és Jamie Foxx akciózása A-listás sztárok nélkül ért el remek bevételt Amerikában. A héten láthatjuk még a norvég, II. világháborús Max Manus-t is, s az itthon bemutatott norvég filmekben ritkán lehet csalódni, valamit Stephen Frears is új filmmel jelentkezik, a Chéri - Egy kurtizán szerelmével (Chéri) Michelle Pfeifferrel a főszerepben.

Negyedik premierként a premierek közül a legnézettebbnek várható Arthur: Maltazár bosszúját (Arthur et la vengeance de Maltazard) kéne említenünk, de nem tesszük, mert vannak "filmek", amelyektől még egy nem véleménycikkben sem tudunk elvonatkoztatni. (Archív siránkozásunk az Arthur és a villangókról itt olvasható.)


Míg harmadikán négy, 10-én már csak három bemutató dukál, de azok közül az egyik a Fame - Hírnév (Fame) lesz, mely ugyan még műfajában sem teljesített jól a mozipénztáraknál, de ritkán látni musicalfilmet, főleg nem ilyen neveset. A Mozinet ismét egy csemegével, A tejesemberrel (Süt) ajándékozza meg a török drámák pár száz törzsnézőjét, s épp ezért nem meglepő, ha az új magyar közönségfilm, Orosz Dénes romantikus Poligamy-ját épp erre a hétre időzítette a Skyfilm. A kérdés, hogy új Csak szex... lesz-e belőle, vagy hamar elfeledjük?


Ha 17-e, akkor Avatar. Pont. Szinkronnal, 2D-ben, digitális 3D-ben (nem a piros-zöld szemüvegekkel, nyugalom), sőt IMAX-formátumban is. Bár szó sincs arról, hogy James Cameron IMAX-kamerákkal forgatott volna, mint az IMAX-teremben általában vetített természet- és dokumentumfilmek esetében, de valószínűleg az élmény erőteljesebb lesz, mint az IMAX-re felkonvertált animációs és egyéb filmek esetében. Konkurenciát állítani egyedül a Budapest Film mert, bár a 2007-es O'Horten nem fog sok potenciális Avatar-nézőt elszippantani, viszont a 67 éves, nyugdíjba vonuló mozdonyvezetőről szóló film norvég, így sokaknál kötelező program lehet.


Karácsonyra is jutnak premierek, hiszen december 24-én mutatkozik be a 2007-es év legvalószínűtlenebb gigasikerének folytatása, az Alvin és a mókusok 2 (Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel), melyet a Disney 2D-s animációs filmje, A hercegnő és a béka (The Princess and the Frog) próbál megszorítani. Érdekes csata lesz, kiderül, hogy az emberek melyik műfajt részesítik előnyben. A karácsony szellemében még láthatjuk a francia Karácsonyi történetet (Un conte de Noël) Catherine Deneuve-vel és az Amerikai szépséggel befutó Sam Mendes-től a Továbbállókat (Away We Go), de valószínűleg az átlagos mozizó az Egyszerűen bonyolultra (It's Complicated), Nancy Meyers komédiájára fog befizetni, melyben Meryl Streep, Alec Baldwin és Steve Martin fog bolondozni.


Melyik hazai decemberi premier<br> érdekel a legjobban?
(Összesen 643 szavazat)
  • Törvénytisztelő polgár
    35 % (225 szavazat)
  • Artur és a villangók 2.
    7 % (43 szavazat)
  • Poligamy
    4 % (24 szavazat)
  • Alvin és a mókusok 2.
    10 % (67 szavazat)
  • Egyszerűen bonyolult
    4 % (23 szavazat)
  • A hercegő és a béka
    8 % (51 szavazat)
  • Hold
    28 % (183 szavazat)
  • Derült égből szerelem
    2 % (15 szavazat)
Szilveszterre is jut három premier, bár a mozik este már nem tartanak nyitva, de aki éber, az már az első napon elkapja a Hold (Moon) című Sam Rockwell-scifit, ami igazi csemege egy elsőfilmes rendezőtől. A Jennifer Aniston-rajongók is örülhetnek, hiszen a színésznő Amerikában szeptemberre eldugott, így megbuktatott romantikázása, a Derült égből szerelem (Love Happens) is látható lesz.

Miután túltettük magunkat a magyar cím szégyentelen utalásán, az év utolsó premierjeként A legmelegebb napot (Humpday) említsük meg, hiszen a Cirko Film bemutatójában két hetero férfi próbál egy művészi, homoszexuális pornót forgatni. Az pedig, mint azt legtöbben tapasztalatból jól tudjuk, sosem egyszerű.



A sok bejglit és egyéb lapos, karácsonyra utaló közhelyet követően januárban jöhetnek az Oscar-várományos filmek, jöhet a Sherlock Holmes, a Donnie Darko rendezőjének új filmje, a remek alapsztorival bíró 51-es bolygó, Peter Jackson új filmje, Heath Ledger utolsó filmje és Antal Nimród második játékfilmje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #29
    manapság inkább az trendi, hogy az ember olyanokat bélyegez meg a "trendi" szóval, akik vele ellentétes véleményt vallanak és ezzel jelezni kívánja, hogy ő nem "trendi". semmi értelme besértődni az ellenvéleményen és offenzívába átmenni. valakinek a képlet, valakinek a hold jön be.
  • opeca #28
    Lehet, de én inkább azt hiszem, hogy manapság "trendi" (sic!), az amúgy huszadrangú sztorival bíró, de elvontabb, lélektani filmeket dicsőíteni.

    Na mindegy, ha neked tetszik, akkor légy boldog vele.
  • opeca #27
    Lehet, de a véleményemet úgy sem tudod megváltoztatni.

    Biztos mindenkinek eltérő az ízlése, én régen nagyon sok sci-fi-t olvastam, néztem, nem tagadom az egyik kedvenc műfajom. Úgyhogy valamennyire képben vagyok magát a műfajt illetően.

    Az megint más kérdés, hogy manapság jószerivel kevés a sci-fi, ezért az ilyen Moon-hoz hasonló gyenge alkotások teret kaphatnak.

    Én úgy ültem le nézni, hogy na ez jó lesz, ezt gondoltam az első 20 percben. Aztán amikor mindenféle komolyabb csavar nélkül rájössz, hogy mi is a lényeg, akkor már értelmét veszíti az egész film. Megmondom neked őszintén, ez a szkript egy novellaként valamelyik sci-fi magazinba a többi húsz mellé helyet kaphatna, de semmi több.

    Ha már ajánlhatnék valamit, ha már mindenképpen válogatni kell a szerény választékból, akkor az a Knowing. Na az sem egy nagy szám,de a Moon-nál tízszer jobb.

  • Seth74 #26
    OMG de egyszerű vagy.
  • bippo #25
    Moon-t én is csak ajánlani tudom. Régóta vártam egy ilyen jó kis klasszikus sci-fire. Sam Rockwell-t pedig bírjuk, főleg hogy most is nagyot alakít.
    opeca: sajnálom, hogy nem jött be, de azt kell mondjam, tévedésben vagy.

    Cirkós filmnél sajnos nem tudom eldönteni, hogy a kedves cikkíró milyen jellegű tapasztalatról beszél. Ő is meleg, vagy heteróként meleg szerepeket próbált eljátszani. Nem egyértelmű. Vagy különben hetero nézőként meg ne hívjuk tapasztalatnak.
  • GregSB #24
    Sok embernek nem jön be hogy "láv sztori" lesz. Megmondom őszintén engem is idegesít kicsit, én egy vérbeli sci-fit akartam látni, nem egy "pocahontas 2000 évvel a jövőben"-t... ettől függetlenül várom nagyon, mert jelenleg ez a film képviseli a mozizás és 3D technológia csúcsát, azt várom el tőle hogy lepetézzek majd a látványtól :D

    Igazi sci-fi-nek meg ott van a Moon, azt én is csak ajánlani tudom minden (scifi) rajongónak!
  • rufhus #23
    A MOON(hold) nagyon jó film egy igazi "okos scifi" ajánlom figyelmetekbe!:)
    Avatar pedig nagyon várós!
  • DeedY #22
    Van is miert, de a kritikat hagyjuk meg a film utanra
  • electrokilla #21
    Avatarról is hallottam negatív kitikát, ezért nem értem, miért van kattog mostanság ezen mindenki...
  • alienslive #20
    Mert az Avatar egyértelmű befutó érdeklődés szemponjából. Ha belekerült volna, nem lenne értelme a szavazásnak...