Szekeres Viktor

Itthon foroghat az élőszereplős Star Wars-sorozat

Létezik, hogy George Lucas 600 millió dollárt fog elkölteni Magyarországon és rohamosztagosokat vezényel a Mátrába?

Jó ideig nagy volt a hallgatás a tervezett élőszereplős Csillagok háborúja-sorozattal kapcsolatban, szinte minden figyelem a Star Wars: A klónok háborújára összpontosult, a 3D animációs gyereksorozatra, mely Amerikában, a Cartoon Networkön premierjével és 4 millió fölötti nézettségével csatornarekordot döntött. Igaz, idővel csökkent az érdeklődés a bukott mozifilmmel is megtámogatott sorozat iránt, de ettől még a csatorna megrendelte a következő évadot, melyet már gőzerővel készítenek George Lucas emberei.


Az animációs sorozatot már mi is láthattuk az RTL Klubon, de kis késéssel a Cartoon Network is adni kezdte, s adja azóta is az ismétléseket minden hétköznap napi két alkalommal, így aki első nekifutásra lemaradt a premierről, az nyugodtan pótolhatja a részeket. S pótolni azért is érdemes, mert ellentétben a valóban gyér mozifilmtől, a sorozat kifejezetten jóra sikeredett, kellemes meglepetésként csapódott le a legtöbb nézőben.

Most viszont, hogy lecsengett egy ideig az SW-animációval kapcsolatos hírek hada, ismét a régóta bejelentett, de még mindig csak előkészületei közepén tartó élőszereplős Star Wars-sorozat került reflektorfénybe. Először azt olvashattuk a sorozatról, hogy Rick McCallum producer Ausztráliában keres hozzá írókat (ráadásul nem a scifi műfajában jártasakat), majd pedig a tervezett ausztráliai forgatásokat felváltó prágai tervekről értesülhettünk. Azonban lehet, hogy Csehországból sem lesz semmi, hanem egyenesen Magyarországra érkezik a Star Wars készítőgárdája.

Legalábbis erről ír a Wall Street Journal egyik friss cikkében Leos Rusek, aki Fehér Margit segítségével annak járt utána, hogy miért is vált kapósabbá filmes körökben Magyarország Csehországnál, ha forgatási helyszínről van szó. A váltasz természetesen az adókedvezmények mértékében rejlik, s mindent elmond Csehország megítéléséről az a tény, hogy az országban 2008-ban 270 millió dollárról 40 millióra csökkent az éves külföldi filmek forgatásából származó bevétel. Ráadásul 2009-ben még egy nagy hollywoodi produkció sem kereste meg Prágát azzal, hogy náluk forgatna.


Magyarországon azonban 2008-ban 250 millió dollárt költöttek el filmkészítésre, melynek 60%-a külföldi produkciókhoz köthető, s itthon nemcsak olyan filmek forogtak az elmúlt években, mint a Hellboy 2 vagy Nicolas Cage új filmje, a Season of Witch, hanem olyan sorozatokat is vendégül láttunk, mint a kanadai Painkiller Jane, az angol Robin Hood és az HBO miniszériája, a John Adams. Magyarország filmes megítéléséről pedig mindent elmond az, hogy bár George Lucas Prágában forgatta a viszonylag alacsony, 25 millió dolláros költségvetésű, második világháborús filmjét, a Red Tails-t (Lucas, mint producer és író jegyzi a filmet), a gigaköltségvetésű Star Wars-sorozatot csak akkor fogja Csehországban készíteni, ha a feltételek kedvezőbbek lesznek.

A Lucasfilm ugyanis éves szinten 100-150 milliót kíván költeni a Star Wars-sorozatra és a tervek szerint 4 év alatt 100 epizódot forgatnának le, ami epizódonkénti 4 milliós költségvetést jelentene, s ez nagyjából meg is egyezne egy nagyobb amerikai sorozat részenkénti bekerülési költségével.

Azonban a Lucas nem lenne Lucas, ha nem új módszeren törné a fejét a sorozat eladásával kapcsolatban. Az amerikai sorozatok 95%-a ugyanis úgy kerül képernyőre, hogy egy csatorna megbízást ad egy pilot-forgatókönyv alapján a pilotfilm, vagyis az első rész leforgatására, s ennek alapján, miután a tesztközönség és a tévé vezetői szemrevételezték a végső produktumot, döntik el, hogy szükségük van-e az új sorozatra. Ha igen, akkor általában első nekifutásra 13 részt kérnek belőle, hogy a bemutatást követő nézettségi adatok alapján döntsenek a széria további sorsáról.


Lucas azonban azt tervezi, hogy már előre elkészíti a Star Wars-sorozat első szezonját és azzal házalni kezd majd az amerikai csatornáknál, jó esetben licitversenyre kényszerítve azokat, hogy kiderüljön melyiknek éri a legtöbb pénzt a sorozat. Természetesen, hogy nyereség is legyen a produkción, a készítési költségeket meg kell, hogy haladja a végső ár, ami azért is érdekes, mert olyan sok pénze csak a nagyobb országos csatornáknak van, azonban a kommersz adok kevésbé scifi-orientáltak, a műfaj inkább a kábeltévéken szokott sikert aratni. Na, nem mintha Lucas-t félteni kellene, nem fenyegeti az a veszély, hogy a nyakán maradna egy elkészült Star Wars-sorozat.

Elvileg augusztusig ki fog derülni, hogy végül is melyik forgatási helyszín mellett döntenek Lucas-ék, hogy fognak-e rohamosztagosok masírozni a Mátrában, de persze a medve bőrére előre inni badarság lenne, hiszen meglehetősen nehéz elképzelni, hogy egy ilyen volumenű beruházás ne lágyítaná meg a cseh kormány szívét. A tervezett sorozat története egyébként a 3. és 4. rész, vagyis a régi és az új trilógia nyitófilmjei közötti időben játszódna és az SW-univerzum kevésbé ismert karaktereire összpontosítana, de a hírek szerint Boba Fett jelentős szerephez juthatna vendégstátuszban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qwas #38
    Boba Fett rucijában csak az a köpeny ami nagyon gagyi és egy fejvadásznak teljesen felesleges mert csak belegabalyodik ami az életébe kerülhet.
    Ha a Han Solo trilógiát megfilmesitenék, szerintem Lucas megduplázhatná a pénzét. De ez így van még jópár regénnyel ebből a témakörből.
  • InfectedMann #37
    kb. kitörne a 3. VH ha megtenné :D xD :D
  • Lewy20 #36
    remelem nem lesz annyira fasz hogy remaket csinäljon a 4 5 6 bol mer megölöm.
  • Lewy20 #35
    gagyi a fejed bakker. viszont Lukäcsnak sikerül lassan porig aläzni ezzel a sok rajzfilm szarral a star wars trilogiät itt persze most a 4 5 6 rol beszelek, a többi ugyanis nem szämit star warsnak hanem a szemettel egyenlö.
  • lammaer #34
    Hat Boba, egyreszt olvasni tudni kell, masreszt a cikk kb a Wallstreet Journal forditasa. Szoval nyugodtan kritizald es vadold tovabb a cikkirot hozzaertes hianyaval - nyilvan a WSJnel nem ertenek hozza :)
  • NEXUS6 #33
    Azért mai szemmel nézve milyen gagyi már szegény Bobafett rucija.
    (Az ötödikes jelmezbálon én is Bobafettnek öltöztem;DDD)
  • BobaFett #32
    Ez a cikk már megint egy nagy semmi, gratulálunk SZ.V. puszta találgatás az egész, kb. pistike szint, hogy de jo lenne ha nálunk forogna. semmi konkrétum, értesülés, stb nincs arrol, hogy egyátalán megfordult volna Lucas fejében hogy itt forgasson.
    Ilyen alapon lehetne cikket írni arról, hogy lehet nálunk fog forogni a transformer 72, mert sokkal olcsobb lenne...
  • NEXUS6 #31


    De ez sem rossz!
    Részlet az új Mo.-n készülő SW sorozatból!!!!
    (Kicsit alacsonyköltségvetésű lesz, de nem ez a lényeg!)
  • Xikita #30
    hát ez pont ide passzol: ne fütyülj!
  • lcee #29
    Azt nem tudom, hogy amikor amerikában azt sem tudják, hogy létezik ilyen, hogy magyarország, mégis megtalálják, ha filmet akarnak csinálni :)