Ötvös Tibor

Lehúzó Terminator: Megváltás kritikák

A héten kerül az amerikai mozikba a Terminator: Megváltás, melyet számos külföldi kritikus már megtekinthetett. Véleményük szerint a negyedik rész egy közepes popcorn-mozi és a legrosszabb Terminator-film is egyben.

Természetesen a kritikusok véleménye nem mindig mérvadó, hiszen végül úgyis a bevételek döntik el, hogy sikeres volt, avagy nem egy alkotás. Mindenesetre érdekes látni, hogy pozitív kritikából alig-alig akad a neten, inkább az ellenoldalt képviselik a nevesebb firkászok. A Variety írnoka például élvezte a filmet. Szerinte felüdülés, hogy a széria végre szakított az unalmas "Gyere velem, ha élni akarsz" és "Visszatérek" mondatokkal és egy látványos akciófilmet kaptunk.


Jó pontot adott a motoros Terminatorok és a kígyószerű robotok miatt, valamint kiszúrta a Schwarzenegger-hasonmást is, mely azonban nem kapott fontos szerepet. A The Hollywood Reporter kritikusa ennél jóval sötétebben látta a filmet. Elmondása szerint McG nem egy James Cameron és képtelen a drámaiságot és az akciót összehangolni. Ráadásul a forgatókönyvet készítő John Brancato - Michael Ferris páros nem tudott Bale és Worthington szájába értelmes mondatokat adni.

A The College Times véleménye szerint a Terminator: Megváltás egy szimpla nyári popcorn mozi, melynek nincs igazán helye a franchise-ban. Nem tudja megszerettetni karaktereit, néha rossz a vágás, a rendező sem áll a helyzet magaslatán és a befejezése is elég furcsa. Kiemeli viszont az ILM effektjeit, melyek nagyon látványossá varázsolják a filmet. Ezzel együtt viszont leszögezi, hogy sem az akciófilmek rajongóinak, sem pedig a Terminator-fanoknak nem ajánlja a filmet.

Mindenesetre hamarosan hazánkba is megérkezik a Terminator: Megváltás, akkor majd mi is "leteszteljük".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yutani #51
    Látom, sokan nagyon köpködnek a filmre. Én tegnap néztem meg, szerintem egész jó akciómozi, de tényleg hiányzik belőle az a bizonyos terminátoros hagulat, hiába van tele robottal az egész film. Volt egy jelenet az elején, ahol megvillant valami a terminátorból: amikor Johnt kergeti egy félbevágott terminátor a lezuhant helikopter körül. Na ott érezni lehetett az erőt, fürgeséget és félelemet a géptől, de utána valahogy elmúlt.

    A végén, a T800 és Connor küzdelménél kicsit nevetsége volt a helyzet: minek dobálja a csávót a gép, ha úgyis az a célja, hogy kinyírja? Odamegy, aztán kettétépi. De nem, kb 15 percen keresztül dobálta és kergették egymást. Apropó, nagyon komoly volt a CGI T800 megjelenése, adott egy kis hangulatot a filmnek a végén.

    Az viszont valahogy ostoba húzás volt számomra, hogy egy szívműtétet a sivatagban, egy álcaháló alatt végeznek el. Egy kis homok megy a sebbe, de sebaj, majd kidolgozza magát...

    Szerintem jobb volt, mint a T3, de ez az én véleményem. Valahogy a gépek nem voltak olyan könyörtelenek, mint azt az 1-2 részből "megtanultuk". Ez meggyengítette az imidzset, de egyébként nem volt unalmas rész a filmben, jól lehetett rajta szórakozni.
  • johny777 #50
    Terminátor 4 - A Megrontás
    Egyszerűen hihetetlen hogy a rosebbe voltak képesek ezt a sz*rt leforgatni. Most már teljesen megértem miért akadt ki Bale a forgatáson, én a helyében ott helyben lerúgtam volna mindenkit.

    Ami engem k*rvára idegesített az John felesége. Ilyen egy másodrendű p*csát, mikor meglátja, hogy Marcus robot úgy bambul, mint a kisgyerek, amikor a Kinder tojásból kiveszi a meglepit.
    John-t se hanyagoljuk el, egyszer kétszer biztos beverte a fejét a háborúban, nem sok értelmes szöveg hallatszik tőle:
    „Kérek mindenkit le ne bombázza a Skynetet, jövőnk múlik rajta. A jövőnk múlik, hogy le ne bombázatok a Skynetet. Skynet lebombázása a jövőnket veszélyesezteti”
    Kérdem én, mi a halálért? Mert ha meghal az apja akkor John megszűnik létezni? Esetleg egy „Vissza a jövőbe” feelinget akartak becsempézni? Ez olyan értelmetlen, mint a Transformesrben mi a halálnak viszik a kockát a városon keresztül, hogy elkerüljék a civilek, házak sérülését. Nem mert logikus hogy így több action lesz.
    Az a bizonyos „Érzem ahogy dobog a szíved, olyan jó hallgatni” monológ, bebizonyította hogy aki megírta ezt a szar filmet nincs meg a nyolc általánosa, sőt egy kisebb szélütése is lehetett.
    Ami, aztán de végérvényesen kicsapta a biztosítékot az a lopott szöveg a T2-ből.
    Ezeket az istenverte aranyköpéseket minden kib***tt terminátor filmbe el kell sütni?
    A film végén meg sem lepődtem, muszáj volt áldozatot hozni, hogy John élhessen, de megint felteszem a kérdést mi a megveszekedett halál náthás fa**ának? A film során semmi sem derül ki, hogy John értene is valamihez, nem is szólva hogy úgy kiabál, mint a fába szorult féreg. Miért nem tudott volna egyszerűen megdögleni, és Marcus aki erősebb, intelligensebb, (már eleve van egy computer csipp a fejében) vezette volna tovább az emberiséget? Válasz egyszerű, John-t Bale játsza és nem szabad meghagyni, halni. Különben is John itt másod hegedűs hiába próbálja leállítani a támadást le sem szarják, kutya sem hallgat rá.
    Eredeti sztori szerint John nem is nagyon lett volna benne a T4-ben de úgy látszik mégis, mégis kihagyhatatlan volt.

    Ezért moslék ez a film nincs szereplő, akivel azonosulni lehetne, nem lehet megérteni egyik karaktert sem. Főleg azt a nagyhajú kis fekete gyereket úgy ál végig a filmben, mint aki Kenó sorsoláson van. Csak akkor veszi, észre magát mikor rákiabál Connor hogy” takarodj má haza”.

    John nagy jelenete az országúton van: John aki az országúton tevékenykedik, éppen macgyvert próbálja utánozni, a tőle 4 KM-re magányosan motorozó valami robot le se szarja. Valószínűleg foci közvetítést néz. De amikor John bekapcsolja a magnót, egyszerűen hirtelen feldühödik a robot, hát, de kérem, éppen foci meccset nézek és szól az a kurva zene. Azon nyomban megfordul és a hang forrásába veti magát. John aki hihetetlen bátorsággal és emberfeletti tudással kifeszít egy kötelet belerohan a robot és „elbotlik”. Emberek, amikor Marcusékat megtámadták ezek a redves robot motorok, olyan precíz finom mozdulatokkal, (sőt még a robot szemszögéből is látjuk) képes kikerülni a repülő autókat hogy az valami hihetetlen. Erre egy gatyamadzagban megbotlik. Ezután John alapos szemvizsgálatnak veszi alá a robotot és gyorsan ki is vájja a szemét. De hogy ezután hogy ül fel rá, és hogy képes irányítani az viszont örök rejtély maradt, ha csak nem Skynet be nem mutatja, hogy is működik ez.

    T4-et robotok szemszögéből 1 percben le lehetett volna forgatni és nem kellett volna ennyi hülyeséggel fárasztani a nézőt. Végig szórták volna atommal a földet és kész.

    Bár ahogy feltüntetik a filmben a robotokat, kétségem támad, hogy ha a mesterséges intelligencia ennyire vissza fejlődött, akkor az ember hol jár? Ezek a „termintárok” nem képesek eltalálni egy embert, csak saját magát tudja lábon lőni. Az atommal a beszivárgás problémáját simán meg lehetett volna oldani, de nem, próbálnak esélyt hagyni az emberiségnek.
    Danny Elfman-re külön dühös vagyok, mondjuk ő sem gondolta komolyan ezt a filmet, ezért nem is foglalkozott zenéjével.
    „Ez a rész az összes terminátor részt verte.” James Cameron ezen mondat láttán lenne öngyilkos.
  • winnie #49
    "Itt a véleményem de ez nagyon szubjektív, és aki rám hallgat az minden filmnek ad egy esélyt:"

    minden vélemény szubjektív. nincs olyan, hogy "nagyon" vagy "kicsit:) viszont az, aki minden filmnek ad esélyt, halott ember.

    ellenben de jó ilyen véleményeket olvasni. nem csak a szokásos "szar volt" "jó volt".
  • sikishark #48
    Itt a véleményem de ez nagyon szubjektív, és aki rám hallgat az minden filmnek ad egy esélyt:

    Vannak rendezők, akik kevés pénzből sokat is ki tudnak hozni, és vannak, akik százmilliókból sem tudnak gazdálkodni. Döntsétek el MCG melyik táborhoz, tartozik.
    Mcg nagy lehetőséget kapott, 2 órát szentelhetett annak, amit Cameron csak néhány kisebb visszaemlékezésben, snittben tudott csak bevágni a T1be és a T 2 be. Viszont ebben a két órában nincs annyi feszültség reménytelenség, mint abban a néhány jelenetben, amiben az első 2 részben bemutatják a nyomasztó kegyetlen jövőt, ahol halomra ölik az embereket. Pedig ott még nem volt technika, csak makett terminárorok voltak.
    Na nem beszélve arról, hogy a címhez méltatlan az egész film, Terminátor= kegyetlen gyilkológép, ehhez képest MCG posztapokaliptikus filmjében inkább sintérminátorok voltak, akik begyűjtötik az elkószáló embereket. Hol vannak a robothadseregek, akik szakaszokba verődve koponyákon sétálva ölik az embereket????? Nem voltam igazán betojva tőlük. Míg az egyben mindig volt valami rossz érzés bennem amikor Arnoldot mutatták, nem beszélve a szadista Robert Patrik T_1000 éről…. alig vártam már hogy más jelenetre váltsanak. Persze ezek megint jól tükrözik, hogy a korhatárra is figyeltek. ( Egyébként itt adnék át egy Hűség az elődökhöz díjat Sylvester Stallonénak, a Rambó 4.ért, igen így kell ezt csinálni) Egyébként szerintem a Terminátor 5 szereplőit lehet kapni majd a Happy Meal mellé.
    Emellett a történetben felelhető hatalmas logikai hibák miatt sem lehet élvezni annyira a filmet. Ezekről nem írok inkább, mert erősen spojler lenne. De az biztos, hogy néhány robbantás költségét inkább egy normális történet megalkotására kellet volna fordítani.
    A baj egyébként az, hogy úgy kezdenek neki a folytatásoknak: Na ennek überelni kell az előzőt. Legyen benne sok bumm, aztán még több nagybumm és ennél is több megabumm azt kajálni fogja a nép.
    Szóval szerintem előbb megvannak az akciójelenetek, mint maga a történet, az nem érdekli őket, hogy csak erőltetve tudják ráhúzni a filmre. Pedig aztán itt már nem is nyomaszthatta őket, hogy a megszokott, kötelező elemeket kellett volna lenyomatni (időutazás, találkozás a megvédeni kívánt személlyel, menekülés, valami értelmes dolog végrehajtása, a gonosz termi likvidálása)
    Persze filmként nem rossz, látványos hangos, és két órán át várhatjuk ,hogy egyszercsak elkapjon minket a terminátor-feeling, de John Connorhoz hasonlóan nem ilyennek képzeltem a jövőt.
  • mflex #47
    én csak ennyit írnék erről, de ez magánvélemyény!!

    TERMINATOR MEGVÁLTÁS...

    Az előbb értem haza a moziból, ezt a filmet ott akartam megnézni DTS, THX, HQ etc kurva anyja...

    A jegyem a legjobb helyre szólt pont középen ültem, hátulról a 3-ik sorban, tehát minden adott volt, hogy elsüljek a filmtől
    Rövidre fogom: MEGVÁLTÁS volt kijönni a moziból :, ez a film annyira szar, hogy ingyen sem nézném meg mégegyszer, nemhogy 1200-ért!!!

    Semmilyen terminator hangulatom nem volt, a történet eszméletlen gagyi, a színészek nulla, bár az is igaz, hogy egy akciófilmben nem sok színészi megnyilvánulás kell, de akkor is.

    Az akció jelenetek dobtak valamit a filmen, de egyébként ha Carpenter 92-es T2 filmjéhez veszem az effektusokat, akkor 17 év alatt ez egyenlő a 0-val!

    A hangok hangosak voltak, persze én imádom hangos mozit, de minőségben szóljon, ez mitől lenne THX DTS meg mitomén hány pont 1-es hangzás.

    A térhatás viszont jó volt és néha tényleg volt benne pár jó hang, illetve érzékelni lehetett, hogy a t600-as gépfegyveréből erőből csapódnak be a golyók és a súlya is 2-3 tonna

    Szóval MCG elmehet a jó kurva anyjába, meg az is aki egy ilyen kultusz filmnek a rendezési jogát egy ilyen amatőr fasznak adta!

    Ha osztályoznom kellene akkor így nézne ki:

    akciójelenetek: 10/6
    effektusok:10/3
    hangok:10/2 (ez lehet a mozi hangszóróinak a hibája is)
    hangulat:10/0

    összeségében: 10/3,5-öt adnék jó indulattal erre a baromságra, az a tetőpont volt, mikor schwarzi megjelent kb 22 éves fejjel, 2X akkorára kigyúrva, mint amikor mister olimpia volt , röhögött a mozi, mondjuk nem csodáltam, mert én is a fejemet fogtam a számítógépes grafika láttán...

    áhhh, minden filmet elcsesznek...

    Ez kemény kritika tudom, de jobbat nem érdemel... szart volt az egész na, leírhatnám a többit idióta részt is, de hátha valaki ennek ellenére be ül a moziba és reménykedik egy fasza terminátor hangulatú filmben, ami az elejétől a végéig a vászonra szegezi a szemeit, ahol én többször megnézem egy film alatt, hogy mennyi az idő, na az el van baszva!

    cöhhh
  • szlmcl #46
    Én még életembe nem olvastam pozitív filmkritikát, hülyeség az egész, alapból olyan emberek írják akik még a betonba is belekötnek!
  • boomsly #45
    Én emlékszem anno a Nagy Durranás első részére valamint a folytatásra.
    Akkoriban a Cinema újság volt a mérvadó számunkra és hát ott ezek a filmek alig kaptak 20%-ot. Ennek ellenére mi szénné röhögtük magunkat rajtuk!
    Mindkettő meg van eredetiben, mert annyira tetszettek!!
    Ennyit a kritikáról.
    Majd elmálik tetszik-e az új Terminátor.
  • kandeláber #44
    Nekem speciel jobban bejött az Angyalok és Démonok, mint a Star Trek, hiába a százalékok.
  • Alc #43
    Az hogy filmkritika, az egy nagy f@szság.
    Megnézett valamit 1000 ember, lehúzták a filmet. Én megnézem nekem tetszik. Megnéznek másik filmet, össze-vissza ajnározzák, számomra sz@r a film.
    Én soha nem adtam a filmkritikákra, és nem is fogom. Megnézek minden bemutatót, ha tetszik megnézem a filmet is.
    A Terminator sorozattal kapcsolatban, szerintem sem tudják überelni a T2-t. Az volt a legjobb rész.
    Az új rész meg így látatlanban szerintem jobb lesz mint a T3 volt.
  • TeDDyRuSh #42
    Nem tudom észrevettétek e, de a cikk külföldi kritikákat idéz. Bezzeg Szekeres Viktorunk, az egy az egyben átvéve, már nyomná a fikát. Ez szar, meg egyebek.

    Hajrá Tibi, várjuk a többi filmes cikkedet!