Napi Online

Új erőre kaphatnak a magyar stúdiók

Kezd visszatérni a Magyarországba vetett bizalom, egyre több filmes érdeklődik az itteni forgatási lehetőségek iránt - mondta Hidvégi Péter, a Stern Film Studio & Media Center stúdióvezetője.

Az idei első három hónap ugyan gyakorlatilag nem hozott bevételt, azonban remélhetőleg két közepes költségvetésű film is készül idén a pomázi stúdióban, így a tavalyi nagy visszaesés után 2009 sokkal jobbnak ígérkezik. Az egyik egy hatrészes, kanadai-angol koprodukcióban készülő sorozat, melynek várhatóan az előkészületi munkálatai is ott folynak majd, októberben pedig egy angol játékfilm forgatása várható.

Sok a bejelentett film, így további megkeresés esetén akár 65 százalék feletti kihasználtságra számít a Stern. Sok múlik azon, hogy hogyan sikerül propagálni külföldön a filmtörvényt és a kedvezményeket - tette hozzá Hidvégi.

A külföldi bérmunkák és koprodukciók számára a tavalyinál kedvezőbbnek ítélte a hazai filmipar helyzetét Kakuk Andrea, az etyeki Korda Stúdió vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója is. A filmtörvény újbóli hatálybalépésével ugyanis újra felvették a versenyt más, európai forgatási helyszínekkel, s ennek köszönhetően 2009 elejétől egyre többet hallani Magyarországon forgató külföldi produkciókról. A tavaly több külföldi reklámfilmnek, valamint a Kaméleon és a Valami Amerika 2. című játékfilmnek is otthont adó Korda Stúdió jelenleg több fontos tárgyalást folytat mind hazai, mind külföldi partnerekkel - mondta Kakuk.

A várakozásoknak megfelelőnek ítélte a 2009-es évet Herskovits Éva, az Astra Filmstúdió vezetője is. A stúdió tavaly tavasszal nyitotta meg kapuit Mogyoródon, november közepe és február közepe közt ott forgatták a Boszorkányévad (Season of the Witch) című film egyes jeleneteit, Nicolas Cage főszereplésével. Idén májustól augusztusig szintén javában zajlik a munka: egy francia játékfilm készül a magyar helyszínen, a film költségvetése azonban üzleti titok.

A gyártók helyzetét és a filmfinanszírozást a gazdasági válság következtében megcsappant támogatások és a beszűkült hitellehetőségek is nehezítik, többen ugyanakkor úgy érvelnek, az 1929-1933-as gazdasági válság sem okozott különösebb nehézséget a filmiparnak, hiszen az emberek éppen ilyen nehéz időszakban választják az olcsóbb szórakozási lehetőségeket. Az USA-ban további bizonytalansági tényező a tavaly június óta lebegtetett színészsztrájk fenyegetése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!