Napi Online

Sokba kerül Romániában forgatni

Bár Romániában a természeti adottságok mellett a képzett szakemberek és a szükséges technika is megvan bármely nagy költségvetésű film elkészítéséhez, a kedvezmények hiánya és a borsos árak távol tartják a külföldi filmes szakembereket.

Az utóbbi években a romániai filmipar két óriása, a Castel Film Studios és a MediaPro Studios olyan sztárokat is odavitt forgatni, mint Nicole Kidman vagy Donald Sutherland, a Bukarest melletti stúdiókban forgatták a 2002-ben hét Oscar-díjra és nyolc Arany Glóbuszra jelölt Hideghegyet, a Joyeux Noelt, az Amen és a Borat című filmet is.

A kezdeti fellendülést látva a helyiek egyre magasabbra srófolták az árakat, így az egykor 20-30 százalékkal alacsonyabb bérleti költségek ma már meghaladják a magyarországi és a nyugat-európai stúdiók által alkalmazott árakat. Bukarestben egy utcai forgatásért naponta átlagosan 600 eurót kell fizetni az önkormányzatnak, ráadásul a helyi rendőrség még a helyszín biztosítását sem vállalja. Ehhez képest Londonban 400, Berlinben 100 eurót kérnek naponta a közterület-használatért.

A külföldi filmesek az infrastruktúra hiányára is panaszkodnak. Ráadásul amíg az uniós országok többsége adó- és illetékmentességgel igyekszik a filmipar képviselőit csábítani, addig Románia csínján bánik a kedvezményekkel. Egy 2004-ben kelt sürgősségi kormányrendelet szerint a filmiparban érdekelt vállalkozások a reinvesztált nyereségük után nem fizetnek nyereségadót, illetve új munkahelyek teremtése esetén a nyereségük 20 százaléka adómentes - mondta lapunknak Márton Árpád, az RMDSZ frakcióvezetője, a művelődés és média bizottság tagja.

Emellett a Nemzeti Filmművészeti Központ költségvetéséből pályázati úton igényelhető - vissza nem térítendő vagy legfeljebb hét évre szóló, kamatmentes hitel formájában - támogatás. Játékfilmeknél az igényelt támogatás nem haladhatja meg a teljes költségvetés 65 százalékát, dokumentum- és animációs filmeknél a limit 80 százalék.

Idén 11 új, helyi vagy koprodukciós játékfilmet, 11 dokumentumfilmet és 27 rövidfilmet mutattak be a román filmszemlén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!