Szekeres Viktor

Jókorát bukott itthon a Csúcsformában 3.

Jackie Chan és Chris Tucker legújabb akciókomédiája főleg arról volt híres, hogy a két színész több tízmillió dollárt kap fejenként a film költségvetéséből és bevételéből - de itthonról biztos nem számíthatnak nagy összegre.

Bár Tucker a kialkudott 25 millió mellé "csak" az amerikai bevétel ötödét vághatja zsebre, a film még így is nyereséges lehet a DVD-eladások után. Idehaza is minden adott volt a sikerhez és mégis, a Csúcsformában 3 mondhatni döbbenetes érdektelenség mellett futott a hazai mozikban.

Már az is jellemző, hogy friss premierként a budapesti nézettségi lista első helyét sem tudta megszerezni a film az Adam Sandler-féle Férj és férj előtt (a 2. héten 12812 néző, összesen 59918), de a Csúcsformában 3. 12235 nézőt vonzó nyitóheti teljesítményét bármelyik véletlenszerű akciófilm is hozta volna.

Úgy tűnik a hazai nézővel mégsem lehet könnyen megetetni a hollywoodi gyár minden termékét - de a hazai fogyasztásával is gondok lehetnek. Az erősen közepes kezdés után a Zuhanórepülés, premierjének 2. hetén már csak 4871 nézőt érdekelt a fővárosban, amivel 12266-ra tornászta fel pesti nézőszámát a csak vírusok települése útján letölthető új, magyar akciókrimi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kadar1 #18
    Most ez szinkronos ,vagy feliratos ?Feliratos filmre én se mennék el. Olvasni otthon is tudok.Akkor nézzek feliratos filmet,ha valamelyik havernál nézzük,és nincs választás....
  • koimbra1978 #17
    Honnan tájékozódsz egyébként?:)
  • winnie #16
    mert még így is megéri. a karib 2 a dvdkölcsönzésekkel +60 milliót szerzett, a dvdeladásokból ennél még többet, a tévéjogokat csak amerikára 42 millióért vette meg a csatorna és az általad említett filmek mind adták tovább a jogokat a játékok, számítógépes játékok piacára, vagyis a mechandisingra.

    és, a nemzetközi bevétel természetesen bele van számolva a külföldi forgalmazóval kötött szerződésbe, amely alapján övé a kockázat és a nyereség. kint a költségvetést papír-vonalzóval szabják meg, tudják kábé mire lehet elég és ezért nem volt mindegy, hog pl. a pókember és a karib 3 elmaradt a vérakozásoktól.
  • koimbra1978 #15
    De akkor miért éri meg 150 milliós filmeket csinálni? Ritkán fordul elő,hogy valami átlépi az USÁban a 300 millát. A Karib 3 300-ból készült, tehát olyan 600-at kellett volna hoznia ott ezek szerint, a Pókember 3 meg 268-ból, ami meg min 500-at kellett volna keresni , stb. Szóval ha nem számít a külföldi bevétel, akkor nem értem
  • winnie #14
    a jogdíj pacon így megy. a könyveknek is jogdíjat kell fizetni a hazai megjelentetésért. az anima kaszálja a harry potterért a pénzt, nem az angol kiadó. (dettó a hazai dvdpiac. jön egy kis kiadó, akkor megvásárolja a jogokat. a gyártónak fix bevétel, a kockázat a hazai partneré)

    szóval a szerződésekkel viszont nincs kockázat. akkor is ugyanannyi pénz jön, ha siker, akkor is, ha bukás. persze, ha megéri, akkor a kiadó saját leánycéget telepít a régióba, országba - ld a universal a uip dunafilmet, mely a uip international tagja.

    az amerikai stúdiónak bőven elég a hazai bevétellel foglalkoznia, rengeteg pluszmeló lenne minden egyes országra külön lebontani a marketinget, stb. ezt rábízzák a helyiekre:)
  • Mister #13
    hát nem tudom, elég furcsán hangzik, hogy fix összegért odaadják a jogot, és elesnek a nagy bevételtől.
  • winnie #12
    a forgalmazási rendszerről sok minden van a neten (olvasni, olvasni), de a te pénzedet nem a disney fogja megkapni. a kf-i stúdióknak szerződése van a magyar forgalmazókkal (és minden egyéb forgalmazóval) - csak eladják a film forgalmazási jogait (olykor egyedi biznisz keretében, filmvásárokon x millióért, de legtöbbször egy fix összegű szerződés fejébe biztosítják a forgalmazónak a filmet)

    nekik abból nem nagyon csurran, hogy itthon milyen nagy siker az XY film. ld. az RH3, ahol is a new line elég sokat bukott azon, hogy odaadta jackie channek a kínai forgalmazási jogokat.

    (szóval a disztríbutori hálózatról van szó, amit hol egyéb cégek, hol saját lányok irányítanak - káb, mint a frachise rendszert, úgy kell elképzelni (csak nagyon kábé). ha veszel egy sajtburgert, azzal nem az amerikai MCD-ba teszed a pénzed.)
  • winnie #11
    csődbe? a stúdiók az amerikai bevételből és eladásokból simán elvannak, pláne, hogy a filmeknek csak 20%-a kerül nemzetközi moziforgalomba.

    ha kapnának bevételz a stúdiók, akkor a magyar forgalmazó mebbe csődbe.
  • metaljesus #10
    "a csak vírusok települése útján letölthető új, magyar akciókrimi."
    ezt meg mégis hogy kéne érteni? nem az értelmezéssel van problémám, mindössze technikailag gondoltam :)
  • Mister #9
    hogyne kapnának már a "külföldi" bevételből... :)
    talán ingyen adják oda? :D