Szekeres Viktor

Ismét feldolgozás tarolt az Oscaron

Egy hongkongi bűnügyi film és egy mexikói fantasy kapta a legtöbb elismerést a 2007-es Oscar-gálán, sajnos a magyar jelöltek üres kézzel kényszerültek távozni.

Igazából senki nem lepődött meg azon, hogy Martin Scorsese lett a legjobb rendező a Tégla (Departed) című filmért, egyedül az volt a nagy kérdés, hogy megkapja-e a szobrot az alkotás a legjobb film kategóriában. Megkapta, maga mögé utasítva olyan aduászokat, mint A család kicsi kincse, ami 2006. egyik legnagyobb meglepetésének és legkellemesebb filmjének számított, és csütörtök óta vetítik a hazai mozik is. A legjobb filmvágás és a legjobb adaptált forgatókönyv díjával együtt a Tégla lett a legtöbb Oscarral jutalmazott film. Martin Scorsese elégedett sommázhatta a történéseket, hiszen a sok díj mellett filmje nagy siker is volt Amerikában, hiszen a rendező egyik alkotása sem ért még el ekkora bevételt. Az 5 jelölésből egyedül Mark Wahlberg küszködött könnyeivel, mikor kiderült, hogy Alan Arkin lett a legjobb mellékszereplő.


Az est másik nyertese Guillermo del Toro háborús fantasy-je lett, a Faun labirintusa (Pan's Labyrinth) , mely napokon belül ugyancsak a hazai mozikba kerül. Igaz, ami igaz, csak technikai kategóriákban diadalmaskodott a film, ugyanis a legjobb maszk, a legjobb operatőr és a legjobb díszlet díjait vihette haza. A legjobb idegen nyelvű film Oscarját a Mások élete (The Lives of Others) című német mozi megérdemelten halászta el a Faun elől.

A nagy vesztese az estének természetesen a Dreamgirls lett, mely a nagy hype ellenére is csak hat kategóriában kapott jelölést, de még ezekből is csak 2 szobrot tudott megszerezni, a legjobb hangkeverés és a legjobb női mellékszereplő díját, melyet Jennifer Hudson zsebelhetett be (ismét csak megérdemelten), akinek a Dreamgirls volt az első filmszerepe. A legjobb eredeti filmdal kategóriában hiába volt három szám is jelölvea musical-ből, azt a Kellemetlen igazság című dokumentumfilm "I need to wake up" című betétdala vitte el, így a globális felmelegedésről szóló dokumentumfilm készítői két szobrot is hazavihettek.


A hazai jelöltek azzal vigasztalódhattak, hogy kategóriáik győztesei sem érdemtelenül nyertek. Zsigmond Vilmos előtt a már említett mexikó fantasy operatőrét, Guillermo Navarrot díjazták, míg a Maestro-t, a jelölt magyar animációs rövidfilmet a kanadai, hagyományos technikával készített The Danish Poet győzte le.

A meglepetések mellett természetesen akadtak biztos győzelmek is, így aki Helen Mirren (A királynő) sikerére tett a fogadóirodákban, az kasszírozhatott, akárcsak azok, akik szerint Forest Whitaker volt a legjobb férfi főszereplő a Last King of Scotland című filmből. A legjobb animációs film a Rém romot és a Verdákat megelőzve a pingvines Táncoló talpak lett. Vigaszdíjként a sok jelölésre a Bábel egy zenei Oscart, míg Clint Eastwood Levelek Ivo Dzsimáról című filmje egy hangvágás-szobrot kapott. Nem Oscaros filmként pedig a Karib-tenger kalózai 2-ért az ILM egy különleges effektus Oscarral, míg a Marie Antoinette egy jelmez Oscarral gazdagodott.

Ritka az olyan Oscar, ahol általában a közönség által is nagyon kedvelt és nézett filmeket díjaz a szakmai, így a 2007-es gála által díjazott 2006-os filmek eléggé a kommersz vonalat képviselték. A Tégla Oscarja lesz nyilván az, amelyik a legtöbb vitát fogja kiváltani. Talán a szintén feldolgozás Ben Hurhoz hasonlóan idővel meg fognak békélni az eredeti, a Szigorúan piszkos ügyek trilógia rajongói is, és meghallgatják azok véleményét is a filmről, akik nem ismerték a hongkongi filmet.

Legjobb film
A tégla

Legjobb színész
Forest Whitaker (The Last King Of Scotland)

Legjobb színésznő
Helen Mirren (A királynő)

Legjobb rendező
Martin Scorsese (A tégla)

Legjobb férfi mellékszereplő
Alan Arkin (A család kicsi kincse)

Legjobb női mellékszereplő
Jennifer Hudson (Dreamgirls)

Legjobb animációs film
Táncoló talpak

Legjobb idegen nyelvű film
"The Lives Of Others" (Németország)

Legjobb adaptált forgatókönyv
William Monahan (A tégla)

Legjobb eredeti forgatókönyv
Michael Arndt (A család kicsi kincse)

Legjobb díszlet
"Pán labirintusa"

Legjobb operatőr
"Pán labirintusa"

Legjobb jelmez
"Marie Antoinette"

Legjobb dokumentumfilm
"Kellemetlen igazság"

Legjobb rövid dokuementumfilm
"The Blood of the Yingzhou District"

Legjobb vágás
"A tégla"

Legjobb smink
"Pán labirintusa"

Legjobb zene
"Bábel"

Legjobb betétdal
"I Need to Wake Up" -- Kellemetlen igazság

Legjobb animációs rövidfilm
"The Danish Poet"

Legjobb élőszereplős rövdifilm
"West Bank Story"

Legjobb hangvágás
"Levelek Iwo Jimából"

Legjobb hangkeverés
"Dreamgirls"

Legjobb vizuális effektusok
"Karib-tenger kalózai 2: Holtak kincse"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cfg #28
    teljesen mind1 winnie akkor is gyokor vagy
    majd 1szer ha elkap a harci kedv ki is fejtem miert de hatha addigra megjavulsz
  • era1288 #27
    Legjobb animáció film: Táncoló talpak, nekem miért nem jött be?! Lapos a sztori és kevés a poén, de tanulságos akart lenni a vége. Szegény pingvinek miattunk halnak éhen?! Szerintem a Verdák sokkal élvezetesebb és maibb volt, nemcsak a gyerekeknek.
    A jó animékhez meg tényleg kevesek az amerikaiak, sajna.
  • Inquisitor #26
    "attól, hogy a grudge japánokkal japánban készült még amerikai."
    Már az eredeti japán vagy az amerikai utánérzés? ;)

    "az magyar, aki magyarnak vallja magát, nem?"
    Ez jogos, még sose kérdezte senki Zsigmond Vilmost vagy Csupó Gábort a témáról? Mert pl. Kertséz Imre véleményét ismerem csak ezügyben ...
  • winnie #25
    "Kérdés, ha Spanyolországban forgatták, spanyol színészekkel és a spanyol polgárháború idején játszódik, akkor mitől Mexikói a film? A rendezőtől?"

    nem. koprodukció volt szerintem. a gyártók adják az országot. attól, hogy a grudge japánokkal japánban készült még amerikai.

    "1.) Nem dicsőséges eddig is eljutni?"

    de. lehet, hogy nem "sajnos"-t kellett volt, hanem "szeerencsére"-t használni?:)

    " Az animációs filmnek azért nem volt esélye sem,"

    ó, volt esélye. és ugyancsak nem többszézfős stábú munka nyert. nem a fox, a disney vagy a pixar jelöltje nyert, hanem a danish poet. megnyomták a maestrót a végén a magyarok.

    "igen régóta az ő közreműködésével készült filmek 99%-a amerikai?"

    hány százaléktól lesz valaki magyar? antall nimród a kontroll után most forgat amerikában kate beckinsale-lel. nála 50% lesz amerikai. aztán valószínűleg már 66%.

    az magyar, aki magyarnak vallja magát, nem?

    "amikor senkit nem hagynak itthon érvényesülni, de ha feltalája a gyufát, vagy kap egy nobel díjat, akkor hirtelen a nép büszkesége lesz."

    jaja, de összemosol két dolgot. aki nem hagyta érvényesülni, annak mi köze a cikkhez. az "újságírónak" meg mi köze, hogy nem hagyták érvényesülni?:)
  • Inquisitor #24
    "Egy hongkongi bűnügyi film és egy mexikói fantasy kapta a legtöbb elismerést a 2007-es Oscar-gálán ..."

    Kérdés, ha Spanyolországban forgatták, spanyol színészekkel és a spanyol polgárháború idején játszódik, akkor mitől Mexikói a film? A rendezőtől?

    "sajnos a magyar jelöltek üres kézzel kényszerültek távozni."

    Ezt a tévében is elmondták 5 percenként és még két hétig hallgathatjuk. Viszont felmerült bennem két kérdés:
    1.) Nem dicsőséges eddig is eljutni? Az animációs filmnek azért nem volt esélye sem, mert többszázfős stábbal készült, pénzhegyekért készült produkciókkal kellett versenyeznie ... Ettől még az MTV1/2 azonnal betett jeleneteket belőle a műsorátvezetőibe.
    2.) Zsigmond Vilmost mennyibe kell "magyar" versenyzőnek tartani, tekintetbe véve, hogy igen régóta az ő közreműködésével készült filmek 99%-a amerikai? Meg gondolom van ám neki állampolgársága is ... Itt most nem az ő "magyarságát" kritizálom, hanem az itthoni mentalitást, amikor senkit nem hagynak itthon érvényesülni, de ha feltalája a gyufát, vagy kap egy nobel díjat, akkor hirtelen a nép büszkesége lesz.
  • Inquisitor #23
    Scorsese és Whitaker oszkárjával úgy vagyok, mint Denzel Washingtonéval ...
    Minegyikük megérdemelte volna már egy csomó filmért, csak pont azért nem, amiért adták nekik. :-/
  • winnie #22
    ez nem azt jelenti, hogy egyetértek, de hogy lásd.

    "Legjobb színész: az ok"

    itt kezdődnek a bajok. whitaker szerepelt egy gyenge filmben, ahol ő jó volt, de a szerep akár rutin is lehetett. de nála _szerintem_ és még sok egyéb filmes szervezet szerint sokkal jobb volt ryan gosling. egy sokkal jobb és nehezebb filmben.

    azt meg nem mondod, hogy te láttad a venus című filmet?

    "Legjobb idegen nyelvű film: na ezaz a kategoria ahol nehez donteni mivel mind jo film ami ott szerepel"

    tudtommal itt mindig jók szerepelnek, ha már a nevezésnek is az a feltétele, hogy az ország legjobb, legesélyesebb filmjei induljanak el.

    "Legjobb dokumentumfilm : Kellemetlen igazság johogy oscart kell neki adni politikai indokokbol"

    jóhogy, de tegyük hozzá, hogy magasan a legjobb volt - a jesus camppel holtversenyben.

    szerinted a POV jobb volt? (szerintem nevetségesen didaktikus.) a deliver us from evil a hívőknek tuti bejött, az iraq in fragments-ről meg nem nyilatkozom, mert nem láttam, így eleve nem us tudok az egész díjról.

    roviden ennyi tul lusta vagyok a tobbi dijazast is velemenyezni
  • winnie #21
    "winnie sztem (nem nagy kepusegbol) de jobban ertek hozza mint az a sok majom ott a zsurik kozul "

    jó, de hadd ne higgyem ezt el, hogy te itthon keményebb vagy 250 hollywoodi rendezőnél, akiknek ez az életük, 650 színésznél, akik ebből élnek, 170 vágónál, akiknek ez a napi megélhetésük, stb... sorolhatnám, hogy ki az akadémia tagjai.

    de az egész ott bukik, hogy az oscar mindig is a filmakadémia által legjobbnak tartott filmekről szólt. (hivatalosan) ha te csinálsz cfg-díjat, akkor meg az akadémiatagok írnak majd be, hogy te hoztad a formádat. az oscar nem a te ízlésedől szól, hanem párezer szakmabeliéről, na.

    szerinted cruz, nem mirren. de affene, hogy szinte minden filmes szervezet mirrenhez vágta a díjat. te komolyan mindegyiknél jobban értesz hozzá? (én meg sem merek szólalni, közöm nincs hozzá. szerintem a film is rossz volt, mirren jó, de a színészi játék értékelését hagyom rájuk)

    dettó, scorsese. 13 egyéb rendezői díjat kapott - akárcsak inarritu, akinek dettó vannak sokkal jobb filmjei ennél, so...
  • cfg #20
    winnie sztem (nem nagy kepusegbol) de jobban ertek hozza mint az a sok majom ott a zsurik kozul
    de nem hiszed nezd meg ezeket a filmeket es utana dontsel
  • winnie #19
    " a díjat kapó szinészek mindegyike 10 percig dumál arról"

    45 másodperc engedélyezett:)