Szekeres Viktor

Verdák - Remek Pixar-mozi inkább felnőtteknek

Nagy-nagy várakozás előzte meg a legújabb Pixar-mozit, mely a Dreamworks animációs csodáit is elhomályosíthatja.

A Disney rájöhetett, hogy a Pixar nélkül igazán sikeres computeranimációs filmet nem igazán tud csinálni. Míg a Pixar-filmek a Toy Story-től kezdve a Némón át a Hihetetlen családig könyékig túrtak a pénztárcáinkban, addig a kisebb stúdiókkal történő léösszeszűrések meglepően bénára és anyagilag is gyengére sikeredtek, hiszen mind a roppant gagyi Vad galamb, mind a jobb sorsra érdemes, kissé a Madagaszkárra hajazó Vadkaland látványosan elhasalt. Igaz, ami igaz, a nagyon szélsőségesen megítélt Csodacsibe Kotlik Csöpivel korrekt teljesítmény nyújtott, de időközben a többi stúdió látványosan elszaladt a mammogó Disney-nagypapa mellett, hiszen a Dreamworks Shrek-jének és Madagaszkárjának már újabb folytatásai készülnek és a Fox Jégkorszaka is felettébb népszerű lett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Talán ezen tényezőknek is köszönhető, hogy a szeret-nemszeret kapcsolat a Disney és a Pixar között (látványos szakítás, kibékülés, ki tudja, hogy most mi a helyzet) végre megfialta a Verdákat, amely igazán kockázatos vállalkozás volt, mert bár az állatmesékben sem nagyon szerepeltek emberek, de ott az emberi tulajdonságokkal legalább élőlények lettek felruházva. A Verdák esetében élőlény nulla, ellenben bádogkasztnikon legeltethetjük szemeinket és egy dögös, tetkós, női Porsche-hátsót megpillantva kurjanthatunk az erkölcscsőszökért és szigorúbb korhatárrendszerért. (Nem, az autósszexet megúsztuk.)

A történet sokak számára ismerős lehet. Nagymenő város járgány éppen a sztrádán tart az egyik (mondjuk) NASCAR-verseny színhelyéről a másikra, amikor hirtelen történik valami és ennek hatására egy porfészekben köt ki, ahonnan pucolna, csak éppen egy kis közmunkára ítélik, a mogorva rendőrautó felügyelete mellett újratatarozhatja az utat. Húzza a hűtőrácsát Villám McQueen, de nekiáll a melónak, persze közben sandán a távozás mezejére kíván lépni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Doc Hollywood, valaki? Michael J. Fox? Az alapok tehát megvannak és a kivitelezésben is akadnak hasonszőrű elemek, de igazából a történetet nagy vonalakban bármelyik 14 éven felüli fel tudja vázolni fél órás mozizás után. Persze nem is ez a lényeg, hanem az, hogy milyen csodálatosan sikerült megvalósítani ezt a totálisan autók által uralt univerzumot. Szóval az hagyján, hogy a grafika egészen pazar, a versenyautók rajongói is megkapják a totális száguldozást két és fél felvonásban, hogy kielemezhessék szaggat-e a mozgás vagy sem.

A Verdák univerzumában minden autóból van és fantasztikus ötlettárház nyílik meg előttünk, melyben természetesen rengeteg poénos utalás is el vagyon rejtve. Bár szinkronos a film, természetesen a sztárok autóalteregóit maguk a sztárok szinkronizálták (igen, még őt is - nem árulom el, hogy melyik nagy név kapott parányi megjelenést a filmben, de megkoronázzák a parádét, arról biztosíthatok mindenkit.) Mint már a beharangozóban is írtam, rengeteg dologra odafigyeltek a készítők, van itt testőrautótól kezdve falusi kocsiig, tehénszemélyiségű traktorokon át matchbox muslincákig (szentjánosbogarakig?) mindenféle lelemény. A szinkron egyébként jól sikerült, akad pár remekül eltalált magyar hang - a szőrösszívűek meg majd túlteszik magukat az egyetlen kósza ízirájderöcsémezésen és a másik magyar nézőknek szánt "kiszóláson".

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Természetesen vannak karakterek - igazi élő, lélegző járgányok, melyek ugyan elég sablonosak (és, mint írtam a történet is valamennyire kiszámítható), de mégis van valami ellenállhatatlan báj, ami élettel tölti meg a szereplőket, a porfészek lakóit - én személy szerint a tűzoltókocsi mellett teszem le a voksomat, bár az olasz duó sem semmi. Ja, és a folyton "füvező" (vagyis bioüzemanyagot vételező hippimikrobusz is remek. És a... á, felesleges felsorolást tartani, hiszen a film meglepően hosszú, sokan szerepelenek benne, tehát ne egy 70 perces Vad galambot várjunk. A Verdák majdnem 2 órára nyúlik, de aki elmerül világában, azt nem fogja zavarni az olykor céltalan autózgatás vagy a hosszúra nyúlt és szirupos, de a történetbe illeszkedő szócséplés.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az alkotóknak bevallottan az volt a célja, hogy tisztelegjenek az autók, az autógyártók, a múlt és a legendás Route 66 (és persze Amerika amerikaisága) előtt. Aki nem siet és kivárja a vége főcímet, az rengeteg köszönetet olvashat, és nem mellesleg minden idők legötletesebb képsorait is köszöntheti némi röhögés kíséretében - a srácok a stáblista alatt ugyanis bepótolták azt a harsány poéngyártást, ami, ha szigorú akarok lenni, akkor hiányzott a Verdákból. Poénos a film, szó se róla, de a Jégkorszak 2-höz hasonlóan inkább az érzelmek medréből merít pár vödörnyi hozzávalót.

Szóval, megérte várni. A Verdák személyében (látványos képzavar) egy nagyon kedves film született, mely nem eredetiségével arat, hanem nagyon ügyesen összerakott panellelkével. Hiszem, hogy sokkal több idősebb rajongót, autófanatikust fog megszerezni magának a film mint gyermekrajongót, vagyis aki harsányságra vágyik, az lehet hogy csalódni fog az új Pixar-filmben, mert a poénok sokkal inkább a csendesebb fajtából valóak, mint a mostanában divatosból. Szerencsére a Pixar ismét beizzította a rakétáit és már jövő nyáron jön a Le.csó címre elkeresztelt Ratatouille, mely mint a Verdák előtt vetített előzetesben is láthatjuk, egy Párizsban gourmand patkány kalandjait meséli el - 2008-ban pedig semmi sem menthet meg minket a javában készülő Toy Story 3-tól. Ja, és késni nem illik, mert a szokásos Pixar-rövidfilmet is megkapjuk a Verdák előtt. Szeretni fogjátok.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Verdák (Cars)
magyarul beszélő amerikai animációs film, 116 perc, 2006

Rendező: John Lasseter
Forgatókönyvíró: John Lasseter, Dan Fogelman
Zeneszerző: Bruno Coon, Randy Newman
Producer: Darla K. Anderson
Vágó: Ken Schretzmann

Szereplők:
Owen Wilson (Villám McQueen hangja)
George Carlin (Filmore hangja)
Bob Costas (Bob Cutlass hangja)
Paul Dooley (Sarge hangja)
Katherine Helmond (Lizzie hangja)
Bonnie Hunt (Sally hangja)
Michael Keaton (Chick Hicks hangja)
Cheech Marin (Ramone hangja)
Paul Newman (Doc Hudson hangja)
Tony Shalhoub (Luigi hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xmen94 #36
    Nagyon jo ez a mese majdnem meg van min d mecsbox ba.
  • nbj #35
    na beültem a hétvégén a 9 éves öcsémmel a moziba (hiába sosem növök fel, még mindig imádom ezeket a filmeket :) ) majdnem kiesett a székből a röhögéstől a gyerek egy kettő jeleneten :) és tegyük hozzá nekem is nagyon tetszett, az egész képi világ, a hangulat, szal sztem király
  • mama2 #32
    Nekem meg van a játék változat. Nagyon cool. Már várom a filmet
  • mandm #31
    Hogy miért nem passzolt volna a történethez, ha a szem a lámpa lett volna? Hát ezért:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Mivel a versenypályán csúfolták a McQueent, hogy neki csak matrica a lámpája. Na most, akkor a nézőben is felmerült volna, hogy hogyan lát ez az autó. Mivel a szem a szélvédő lett, ezért ezt a paradoxont feloldották a készítők. (Bár lámpa nélkül is elég jól ment a sötétben :) )
  • hypno #30
    Ha a gyerekeim majd egy héten keresztül minden nap ezt akarják látni, akor ez egy jó film. Ha a felénél átkapcsolnak a hót idióta Cartoon-Network-re, akkor szar.
  • schrank #29
    ha a porse a ribanc akkor a kigyúrt mácsó a hammer
  • Nyiri #28
    Ugat a jo edes.....
    Nem volt spoileres.
  • EmThor #27
    szép grafika, de semmi újat nem hozott..
  • Cheesy #26
    Így van! Fast And Furious for Kids! Ehhez csak gratulálni tudok, hülyítsük őket is.
  • winnie #25
    van egy olyan érzésem, hogy akkor még nem volt spoilerben.