Szekeres Viktor

Dreamgirls - Musical a Kampókéz 2. rendezőjétől

Tavaly előtt Ray Charles, tavaly Johnny Cash, az idén pedig... nos, 2006-ban nem volt híres zenészről film, ellenben elkészült és tarol egy igazi zenés musical egy fiktív együttesről.

A Dreamgirls, mivel egy lányegyüttesről és az R'n'B korszakról szól, ezért nem csoda, hogy zenés film, rengeteg fellépés-részlettel, de emellett még a szereplők is olykor dalra fakadnak egy-egy beszélgetés keretein belül, ami kimeríti a musical fogalmát. Ez nem is csoda, hiszen a film egy '80-as évekbeli színpadi musical alapján készült, a hasonló címet viselő és pár éve felújított Dreamgirls-ből.

Sokszor, sokan akarták feldolgozni a darabot, volt jó pár önjelölt énekesnő és színésznő, aki szívesen tagja lett volna a Diana Ross és a The Supremes történetére hajazó sztoriban, de az adaptációs kísérletek hol a költségvetés miatt, hol a musical, mint műfaj hanyatlása miatt elbuktak. Whitney Houston mellett így vonult el a szerep (pedig tökéletes lett volna), majd a '90-es években Joel Schumacher a Fugees Lauren Hilljével képzelte el a filmet, de igazán konkréttá csak a Chicago Oscar díja és anyagi sikere után vált a produkció. A készítők megkeresték Bill Condon rendezőt és felkérték, hogy készítse el a filmváltozatot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történet a 60-as években indul, és a Dreamettes-ről, egy fekete lányegyüttesről szól, akik tehetségkutatókon próbálkoznak több, de általában kevesebb sikerrel. Ekkor egy élelmes autókereskedő lecsap rájuk és beszervezi őket háttérénekesnek a kor egyik emblematikus fekete előadója, Jimmy "Thunder" Early mögé. Az ügynök számításai fényesen beválnak, az ugródeszka remekül működik és a Jimmy Early farvizein behajózott együttes nemsokára önálló lesz, csak éppen az anyagiak kedvéért válaszút elé kerülnek. Megmaradjon művészi integritásuk vagy alakuljon át az együttes a jövőbeni zajosabb siker érdekében? A menedzser irányította döntés nem volt kétséges, és innentől kezdve egy sikerekkel és bukásokkal tarkított karriertörténet bontakozik ki.

Mivel a dalok már egyszer beváltak színpadon, ezért egy adaptált musical sikere szinte csak a szereposztáson múlik. Azon, hogy sikerül-e megtalálni az éneklő színészek és a színészkedő énekesek közti arányokat, valamint hogy a választottak mennyire jártasak a szomszédos művészeti ágban, vagyis a színészkedésben és az éneklésben. Természetes volt, hogy a filmet a Chicago nyomdokain az Oscar-versenyben indítják el és ezért a sztárparádét is garantálni kellett.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Férfifronton Will Smith és Terrence Howard előtt a friss üdvöske, az Oscarja óta szinte minden filmjében brillírozó Jamie Foxx futott be - kitűnő választásnak bizonyulva. A Jimmy Early szerepére kiszemelt Denzel Washington az énekhangjára (illetve annak hiányára) hivatkozva visszakozott, ezzel utat nyitva Eddie Murphy-nek, akinek alakítása azonnali Oscar-jelölést is eredményezett. Játéka élmény, bár meg kell vallani, hogy a film nagy részében csak a tipikus Eddie Murphy-t hozza, de legalább énekel.

Női fronton Beyoncé Knowles hangját eddig is ismertük, most kiderül, hogy színésznőként is simán megállja a helyét, de a film igazi telitalálata egyértelműen Jennifer Hudson, aki fél éves szereplőválogatási procedúra után kapta meg a szerepet és hozza a figurát lélegzetelállítóan. Érdekesség, hogy Hudson a Megasztár amerikai verziójában, az American Idolban tett szert hírnévre, amikor a legjobb 10 közé jutott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Persze csalfa a 8 Oscar-jelölés, hiszen ezekből három a betétdalokra vonatkozik, melyeket külön a filmekhez írták (az eredeti, nem jelölhető dalok sokkal jobbak...) - de mind a díszlet, mind a jelmezek tekintetében elég jók az esélyei a filmnek, hiszen hiánytalanul sikerült megteremteni a 70-es évek miliőjét, legyen szó akár csillogásról és konfettiről, akár füstös bárokról és általános letargiáról. Viszont a legnagyobb elismerést, a filmes Oscart minden hátszél ellenére sem viheti haza a film. Hiába van tele remek dalokkal (r'n'b, motown-rajongóknak kötelező) és hiába élvezetes (bár cseppet sem eredeti) a történet.

Az enyhe tanmese jelleg kissé elkopott az utóbbi 25 évben. A karriertörténet lebilincselő, a korrajz pedig alapos, de a Dreamgirls mégis inkább a látvány és a hangzás tökéletessége miatt lesz maradandó. Filmként annyira nem.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Dreamgirls
feliratos amerikai zenés film, 125 perc, 2006

Rendező: Bill Condon
Író: Tom Eyen
Forgatókönyvíró: Bill Condon
Zeneszerző: Harvey Mason Jr., Damon Thomas, Henry Krieger
Operatőr: Tobias A. Schliessler
Producer: Laurence Mark

Jamie Foxx (Curtis Taylor Jr.)
Beyoncé Knowles (Deena Jones)
Eddie Murphy (James Early)
Jennifer Hudson (Effie White)
Keith Robinson (C.C. White)
Hinton Battle (Wayne)
Danny Glover (Marty Madison)
Sharon Leal (Michelle Morris)
Anika Noni Rose (Lorrell Robinson)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cmdr #7
    "nem is tudtam, hogy eddie murphy tud énekelni. Akkor miért a beverly hillsi zsaru szintu akciófilmekben szerepelt?"

    Több zenei albumja is megjelent, itt meg is tudod nézni, hogy pontosan mik.
  • aDannyBoy #6
    Én sem vagyok oda a musicalekért, de ezt nem érdemes kihagyni, ha szereted a zenét egyébként. Kicsit vonatkoztass el az ilyen vinnyogós musical színházi előadásoktól. Ez elég tuti lett. Díszlet, zene gondolom erősen oscar esélyes, nem véletlenül. Imho kötelező darab. Viktor uccsó mondata is igaz, mert a sztori elég B+/A- szint, párszor mégis meg lehet nézni.
  • Blasta #5
    Ő volt a szamár szinkronhangja is a Shrek-ben, aminek a végén volt ugye az a híres szám is, ott is Ő énekelt.
  • Cat #4
    nem is tudtam, hogy eddie murphy tud énekelni. Akkor miért a beverly hillsi zsaru szintu akciófilmekben szerepelt?
  • Blasta #3
    Hja, egy olyasmit, vagy "Ray" stílusú filmet megnéznék, de musicalt kizárt :D
  • Loál János #2
    Bázz, én aszittem, hogy ez is egy életrajzi/zenés film, mint a La Bamba. :-|
  • Blasta #1
    Áhhh, a gyengéim a musical-ek.
    (mármint negatív értelemben. Tuti kihagyom, pedig érdekelt, de tudom, hogy kínosan feszengenék a székben, amikor vmielyik szereplő dalba önti örömét vagy bánatát)