Napi Online

Az árcsökkentés a csodafegyver a filmkalózok ellen

Az amerikai Warner Bros filmstúdió megelégelte, hogy a kínai kalózkópiák miatt több száz millió dolláros kár éri minden évben, ezért egyebek mellett árcsökkentéssel veszi fel a harcot filmjei illegális másolói ellen.

Kína a filmkalózkodás megszületése óta melegágya az illegális kópiák előállításának és terjesztésének, nem kevés fejfájást okozva ezzel a nagy hollywoodi filmstúdióknak. Pekingben, Sanghajban és más ottani nagyvárosokban a legújabb filmek friss kalózmásolata is megvásárolható egy dollárért, ami összességében csak az ázsiai piacon évi kétmilliárd dolláros veszteséget okoz az amerikai filmiparnak.

Az egyik nagy, a Warner Bros megelégelte a károkat, és több elemből álló stratégiát dolgozott ki a filmkalózok legyőzésére. Eddig az volt szokásban, hogy filmjei videováltozatát három-négy hónappal a mozibemutató után kezdte el forgalmazni Kínában, darabonként három dolláros áron. Ezzel szemben az elmúlt hónapokban már az amerikai bemutatóval egy időben - a világ többi részét megelőzve - kezdték el árulni Kínában a Warner testvérek filmjeit, és kópiánként csak 1,88 dollárt kérnek értük.

Ez azt is jelenti, hogy például a Superman visszatér című film előbb jelent meg az ázsiai ország videotékáiban, mint az USA dvd-kölcsönzőiben. Bár a stúdió nem közöl pénzügyi adatokat kínai forgalmának alakulásáról, egy nagykereskedő szerint jelentősen javultak az eladási adatok az új "világrend" bevezetése óta - idézi a szakembert a Business Week.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy miért venne eredeti videofilmet vagy dvd-t a kínai dolgozó, ha az majdnem kétszer annyiba kerül, mint a kalózmásolat. Nos, erre több oka is lehet. Először is a legújabb filmek esetében gyakran előfordul, hogy az illegális kópia alapját egy mozivetítés képezi,: a másoló vagy bűntársa kézi kamera segítségével rögzíti a vásznon folyó eseményeket, majd ezt sokszorosítják. Az ilyen filmek báját az adja, hogy például a későn érkező nézők feje egy ideig, amíg a helyüket keresik, belelóg a képbe, azaz az otthoni videózás kedvelőinek talán a mozizás túlságosan is valószerű élményét nyújtják. Egyértelmű, hogy ezek helyett jobb az eredeti. Vannak kiváló minőségű kalózfilmek is, ám ezek nem tartalmaznak extrákat, ami megint csak az igazi mellett szól. A kínai videotékák tulajdonosai mindezek nyomán úgy gondolják, hogy a vérbeli rajongók csak hiteles forrásból származó filmeket fognak nézni, ha ezt elérhető áron megtehetik.

A többi jelentős amerikai filmstúdió szkeptikus a Warner lépésének megítélésében, és úgy gondolják, a kínai kormány kötelessége, hogy felszámolja a filmkalózkodást. A Motion Picture Association of America, azaz a moziipar szakmai szervezete ennek a felfogásnak a jegyében tagszervezetei kiadói jogainak megsértése miatt nemrégiben beperelt két pekingi helyi kiskereskedőt. További tízzel peren kívüli megállapodással fejezte be az ellenük az elmúlt években hasonló okokból indított jogi eljárásait. A szervezet Piros kártya fedőnév alatt az elmúlt hónapokban több száz házkutatást és razziát is indított a filmkalózok lekapcsolása céljából, aminek eredményeként 1,9 millió hamisítványt foglaltak le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #12
    whehehhe nyomós érvek az eredeti lemez mellett, de tény: hogyha olcsóbb lenne a film itt is, akkor jobban terjedne.De figyeltik az arányokat? eredeti: 3$, másolt 1$, árcsökkentés után az eredeti: 1.88$ így már majdnem "csak" dupla annyi mint a másolt... Itt (Mo-n)azért nagyobb az eltérés. De ha beleszámoljuk h ha ott eredetit veszel és akkor ott a tokba a borító is, és neked meg ha te írod még ez is költség, akkor csak jobb az eredeti végülis.
  • bigjoe #11
    A barmok , állandóan veszteségröl beszélnek.
    Annyi eszük nincs, hogy lássák, hogy amit a jó nép megvesz olcsóé azt soha nem venné meg teljes áron tehát kvázi semmit nem vesztenek a dolgon.
  • KocsonyA #10
    Jó lehet, hogy a 6000HUF kicsit eltúlzott összeg, de a mostani árfolyamon 3 dollár az 3x192=576HUF!!! Ha ennyiért lehetne új filmeket kapni, akkor szerintem itthon sem zúgolódna senki sem. Még ha 1000HUF lenne talán akkor sem. Itthon ennyiért a 3+ éves már a dobozban agyonkarcolódott lemezeket lehet megvenni sajnos:(
  • Tetsuo #9
    Igazad van. Ki a faxt érdekel az előzetes, ha ott az egész film?? Ezt soha nem értettem.. meg a néhány állókép a filmből? LOL az meg minek? PowerDVDvel azt veszek ki a filmből amit akarok, ha akarnék. Na mind1.
    Ami igazán bosszant az a trailer. Bemutatják h a színész meg a rendező unott arccal elmondja, ez élete legnagyszerűbb filmje, korszakalkotó technika meg minden. Sztán mutatnak néhány gagyi filmtrükköt amit már mindenki ismer, de az igazi technikáról SOHA egy árva szót sem ejtenek. Hogy milyen az objektívek típusa, hogyan működnek, milyen szoftverekkel és hogyan dolgoztak velük.. stb.

    Engem mondjuk ez utóbbi érdekelne, vagyis h hogyan készül egy film, de nem amcsi IQra redukált bemutatóval amiben Angelina Jolie ugrál a blueboxban..
  • Cat #7
    de az már warezolásnak számít majd, ha onnan beimportálod európába!

    http://www.sg.hu/cikkek/50551/tilos_az_olcso_cd_k_behozatala
  • winters123 #6
    ö?
    Most te a diszdobozos verziókról beszélsz?
    Mert az újonnan kijött dvd-ket is már 3000 Ft-ért árulják.
    A csiri-viri extrákkal meg külcsínnel ellátott dvd-ket és a sorozatokat leszámítva én már igen régen nem láttam 6000 ft-os dvd filmet.
  • thhommy #5
    hmm szal Kínában azért adják ki gyorsabban és olcsobban a filmeket mert túl sokan kalozkodnak? Emberek gyerünk megvan a cél! Mindenki irány letölteni a legujjabb filmeket!!!
  • Paul #4
    "nem tartalmaznak extrákat, ami megint csak az igazi mellett szól"

    Most nem azért de én még életembe nem néztem meg egy extrát sem...Miért nem csinálnak egy olcsó letisztított verziót ,aki meg extrákat akar az fizesse meg ?
  • bertino #3
  • raingun #2
    "darabonként három dolláros áron"

    Rohadna meg az összes kereskedő, aki miatt itthon 6000 Ft lesz egy friss film...