Szekeres Viktor

Gyilkos számok - Ridley Scott-krimisorozat a TV2-n

Amerikában egyike a legnézettebb nyomozós sorozatoknak, ami nem csoda, hiszen matematika segítségével oldják meg az eseteket és Sabrina Lloyd is szerepel benne.

Amikor az ember azt hinné, hogy Amerika már minden létező aspektusból nekiment a klasszikus Agatha Christie-s formulának, vagyis a "Ki tette?" kérdéskörnek, akkor mindig akad valami új ötlet, ami lelket önt a műfaj televíziós megvalósításaiba. Az utóbbi időben ráadásul már nem is a "Ki?" kérdés vált a legfontosabbá, hanem az, hogy miképpen is jutnak el a nyomozók az igazsághoz.

Hat éve a Helyszínelők-sorozat robbantott egy igencsak sok zöldhasúval bélelt bankot, amikor útnak indult a sorozat. Nem is véletlen, hogy immáron évek óta egyeduralkodó a nézettségi listákon, vagyis a CSI alapsorozat folyamatosan a legnézettebb az USA-ban. A népszerűséget persze az is mutatja, hogy a kezdetek óta már két leágazás (ún. spinoff) is született, mely Miami-ba és New York-ba kalauzolja el azt a nézőt, aki a helyszínelők munkájára kíváncsi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Numb3rs készítői (kik között ott meredezik executive producerként Ridley Scott neve is, nyilvánvaló reklámcélokból) úgy döntöttek, hogy a sima nyomozós történetekbe egy csavart visznek. Matematikai problémaként kísérelik meg felfedezni az igazságot, a háttérbe húzódó motivációkat, mégpedig egy FBI-os bátyussal rendelkező elméleti matematikus és egyetemi tanár segítségével. Természetesen a sorozat a puszta szórakoztatást tűzte ki célul maga elé, így a bakivadászok tuti találnak benne baromságokat, de a matematikai tételek, érdekességek, elméletek, melyeket a sorozatokban használnak és beszélnek róluk mind létezők, s ezt nem olyan régen a tudomány népszerűsítéséért járó elismeréssel is honorálta egy amerikai matematikus társaság.

A sorozat egyik érdekessége, hogy minden rész elején egy felirat önti számokba nekünk a felgöngyölítendő problémát, például: "101 424 vonatbaleset - 2112 kisiklás - 29 szabotázs - 1 feltörhetetlen kód" vagy "1 mesterlövész - 3 puska - 4 lövöldözés - 4 haláleset". Ez persze csak mankó a nézőknek, hiszen idővel úgyis színre lép a matematikatudor, aki olyan matematikai (és fizikai és egyéb) módszerekkel jár túl a tettesek eszén, mint a játékelmélet, a regresszió analízis, a kombinatorika, a valószínűségszámítás vagy akár a Riemann-sejtés.

A magyar címadó-gyakorlatot tekintve az sem lett volna különösebb meglepetés, ha a sorozat a matematikai helyszínelők alcímet kapja, hiszen a TV2 híres arról, hogy random, a "témához köze nincs, de eladhatóbb" címeket fabrikáljon sorozatainak, filmjeinek. (Elég csak az NCIS - Tengerészeti helyszínelők című JAG-testvérsorozatra vagy mondjuk az Armageddon 2-re gondolni.) Ezúttal azonban a csatorna nem a megtévesztésre hajtott, hanem inkább az eladhatóságra és így a vérszegény angol Numb3rs (Numbers) címet a Blikk-olvasók kedvéért megtoldották egy "gyilkos" szócskával. Ez egyrészt csúnya dolog, mert elég gagyi, de másrészt így biztosan többen nézik meg, mint valami semmitmondó címmel, ráadásul ez valószínűleg a reklámbevételekben is realizálódni fog, így a TV2 is folytathatja jó szokását, miszerint új sorozatokkal töm minket.

Klikk ide! Klikk ide!

Mert igen, a Numb3rs, vagyis a Gyilkos számok egy elég új sorozat, Amerikában alig egy éve, 2005. telén indult és most jár a második évadában. A főszerepet Rob Morrow játsza, akit a Miért éppen Alaszka?-ból ismerhetünk, mint Dr. Fleischman-t. Ő az FBI ügyeletes üdvöskéje, aki megoldja a legkeményebb ügyeket is, kivéve amikor nem. Ilyenkor egy kósza ötlet miatt matematikus öccséhez (David Krumholtz - Serenity, Ray) fordul, aki irányt mutat neki és az első sikeren felbuzdulva további ügyekben is együtt fognak dolgozni, általában sikerrel. A további szereplők között megtalálható a Sliders című scifi-sorozat egyik főszereplője, Sabrina Lloyd, Judd "az amerikai Székhelyi József" Hirsch (Taxi), Alimi Ballard (Sötét angyal) és Peter MacNicol (Szellemirtók 2, Ally McBeal) is.

A 13 részből álló első évad tehát ma este, 21.10-kor veszi kezdetét a TV2-n. Felvételizőknek különösen ajánlott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • genya9 #23
    Helló! Megnyílt Magyarország első Numb3rs rajongói oldala!!! www.gyilkosszamok.extra.hu Gyere és nézd meg!!!Katt ide!
  • Mr Csé #22
    monk deszar nemtom mit esznek rajta :)
  • Radi #21
    Sliderses csaj tényleg jó
  • Radi #20
    Láttam belőle 1 részt és nem fogott meg. A srác elmondott egy totál alapvető dolgot olyan szavakkal amit az átlagember nem igazán ért meg, emiatt azt hiszik hogy hű de okos és nézni fogják.
    Mondjuk még mindig jobb mint a lost vagy az invasion, azok aztán tényleg legalja sorozatok.
  • Blackluck #19
    Én láttam pár részt belőle, de kb az 5. után azt mondtam, h uncsi. Inkább nézem a Medium-ot, a Charmed-et, meg a War at Home-ot. :D
  • winnie #18
    az hagyján, de még az első 40 ben sem:)
  • ropi21 #17
    "nálunk ez halálra lenne ítélve"
    spec kint sincs első 3ban benne :(
  • ropi21 #16
    igen igen
    magyaroknak a kint cancellált invasiont! meg győzikét.. gratulálok :)
  • winnie #15
    (de utálom védeni a ker. tévéket, de te nem szoktál nézni tévéújságot?:)

    az összes kinti menő, nézett, jónak tartitt sorozat megy magyarországon is (a legnézettebb 25-ből csak 4 vagy 5 nincs), ezért természetes, hogy itthon is lesz.

    kár köpködni a kereskedelmi tévéket, hiszen, ha valamiben, akkor kurrens sorozatokban aztán nem szenvedünk hiányt.

    rtl: elnök emberei, invasion, lost, maffiózók, grey's anatomy, vészhelyzet
    tv2: numb3rs, house, monk, desperate housewives, withut a trace, ncis, csillagkapu, battlestar galactica
    viasat: csi, csi: miami, csi: ny, the oc

    a prison break is szinte biztosan lesz ősszel.
  • neoG #14
    Prison Breaket?Hova gondolsz Te kis butus!?A PB egy JÓ sorozat, nem fér bele ezeknek a kereskedelmi csatornáknak az imidzsibe:D.A győzike a tánci-tánci meg a hasonló nagykaliberű műsorok melett nálunk ez halálra lenne ítélve.Mindazonáltal jó izlésed van