Szekeres Viktor

Két hét múlva bosszút állnak a Sith lovagok

Feltartóztathatatlanul robog premierje felé az év egyik legjobban várt szuperprodukciója, a Csillagok háborúja előzményeit taglaló trilógia harmadik része.

A sith-ek bosszúja alcímet viselő befejező rész premierje itthon, valamint az Egyesült Államokban is május 19-én, csütörtökön lesz. Szerencsére az egy nappal előrébb hozott amerikai premier sem akadályozza meg a hazai fanatikusokat, hogy a tengerentúliaknál hamarabb vegyék szemügyre a filmet, hiszen több hazai moziban is kezdődnek 0.01 perctől vetítések, melyekre több mint egy hónapja kaphatóak már a jegyek. Sőt akad mozi, ahol egy régi szokást felelevenítve hajnalban folyamatosan adják a filmet 3.00-kor és 6.00-kor is, akárcsak annak idején a Függetlenség napját. A fővárosi rajongók ismét jobb helyzetbe kerültek, hiszen akad multiplex mozi, ahol 8 teremben is adják majd a filmet éjszaka, és ugyancsak a budapestiek örülhetnek annak, hogy a szinkronizált kópia mellett lesz pár feliratos verzió is a filmből.

A magyar szinkron (a kontinuitás miatt legalábbis) szerencsére az előzőekben megszokott hangokkal készül el, a két főszereplőnek a tévésorozat szinkronokból ismert Mózer Károly (Buffy, Alul semmi) és Zsigmond Tamara (Miami Helyszínelők, Dawson és a haverok) kölcsönzi a hangját, de ugyancsak hallhatjuk Grúber Hugót, Versényi Lászlót és Anger Zsoltot a fontosabb karakterek vokális megformálójaként. A magyar szöveg szerencsére jó kezekbe került, Tóth Tamás fordította a filmet, aki többek között az előző részeket és a Harry Potter-filmeket is magyarította.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hype, a lelkesedés, és persze az elvárások is egyre nőnek, mint ahogy a hivatásos fanyalgók tábora is egyre erőteljesebben hallatja hangját. De minden csak égbe kiáltott szó, amíg (a szinkronstábon és az elő- és tesztvetítések kivételezett nézőin kívül) nem látta senki a filmet, tehát egyelőre csak a film címén, rajzolt plakátján és előzetesén köszörülhetik a nyelvüket azok, akiknek nem akad jobb dolguk. Természetesen meg kell jegyezni, hogy aki igazán nem bírt magával, az biztosan bespájzolta már a Dark Horse Comics hivatalos Sith-ek bosszúja képregényét, ami alapján a történet nagy része már ismertté vált és annak szerintem mindenki örülni fog, hogy az első rész egyik ősrajongó-elhajtó nemezise, Jar-Jar Binks mindössze egy rövid jelenetben lesz látható és akkor sem nagyon szólal meg. Örülhetnek a nosztalgiamániások is, hogy végre ismét, bár csekély szereppel, de vukik is lesznek a filmben.

Akik látták a filmet, azok viszont egyelőre hivatalból is nagyon lelkesek. Kevin Smith (Shop-stop, Jay és Néma Bob visszavág) - aki a George Lucas által tervezett Star Wars filmsorozat egyik lehetséges rendezőjelöltje - egyszerűen a "fucking awesome" kitétellel jellemezte a filmet. Főleg a filmet felvezető űrcsatát dícsérte, valamint az Obi Want alakító Ewan MacGregort és Palpatine császár megformálóját, Ian McDermidet. Smith kiemelte azt is, hogy Lucas a film végével nagyszerűen megalapozta az 1979-es első Star Wars film előzményeit is, persze az utalások nagy részét csak a legnagyobb fanatikusok fogják észrevenni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen Rick McCallum producer lelkesedése is töretlen, aki egyrészt rövidre zárta a film hosszáról szóló pletykákat azzal, hogy az előtrilógia utolsó epizódja 131 perces lesz. Ez azt jelenti, hogy a legutóbbi sajtóközleményt követően újabb 10 perc került Ben Burtt vágó padlójára, s e lépést leginkább a Lucas-csemeték, valamint Bai Ling karaktere sínylette meg - ellenben George Lucas rövid felvillanása továbbra is része maradt a filmnek. McCallum ismét megfenyegette a fiatalabb rajongókat, hogy a jegy mellé papírzsebkendők csomagolását tervezik, valamint hogy nem csak a moziterem, hanem a film is igencsak sötét lesz, és ezúttal nem nagyon tervezik a komorságot ellensúlyozandó belepréselni a filmbe a 4-10 éves korosztálynak szánt SW-babákat.

A hír a (joggal önző és tíz éven aluli társaikra nem gondoló) rajongók számára több, mint örömteli. Ellenben érvényesült a papírforma és minden sötétsége ellenére is a PG-13 korosztály-besorolást kapta a film, vagyis 13 év alatt szülői kísérlettel megnézhető, azaz a keményebb akciófilmekre és általában bevételcsökkentő aggatott R-kategóriát természetesen elkerülték a készítők.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

George Lucas-ból már sokkal nehezebben húztak ki érdemi információkat az újságírók. Ő inkább csak a fentebb is említett, 2007-re tervezett filmsorozatról beszélt, ami a mostani trilógia pár mellékszereplőjére épülne, valamint a Clone Wars mellett indítandó és az ugyancsak a Star Wars világára épülő 3D-animációs sorozat előkészületeit erősítette meg, ami nagyjából a két trilógia közötti történéseket foglalná össze.

Lucas helyett inkább Spielberg beszélt a filmről. London egyik zenés rádióadójának adott rövid telefonos interjút, amiben a meglehetősen információszegény "Igen, a film fantasztikus, egyszerűen jobb lezárást el sem lehetne képzelni a trilógiának. A vége egyenesen olyannyira csodálatos és olyan sötét, hogy az ember sírva fakad tőle". Persze a rendezőzseni ügyelt arra, hogy a filmet az új trilógia legjobbjaként említse, vagyis a régi trilógiát nem vonta be elbeszélésébe, nem hasonlította össze az újjal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Star Wars PR így alig két héttel a premier előtt már dübörög, a merchandising-gépezet számolatlanul szórja a termékeket, a kapcsolódó termékek fogynak ezerrel. Itthon a Burger King 299 Ft-ért árulja a Star Wars-al felmatricázott műnyag poharakat ("gyűjtsd össze mind a hármat!"), a játékboltokban ismét megszaporodtak az akciófigurák, a film könyv és a képregény hazai adaptációja a megjelenés küszöbén (vagy már meg is jelent), a rajzfilmcsatornán már látható a Klónok háborúja rajzfilmsorozat legújabb öt epizódja, a számítógépes boltokban már ott a Star Wars Lego-s adaptációja és a harmadik részt feldolgozó játék is megjelent. Itthon május 8-án, a IV. Átjáró Nap c. sci-fi rendezvényen részt vesz Jeremy Bulloch alias Boba Fett is, szóval minden adott, hogy a film által keltett hype ne üljön le a május 19-ei premierig.

A magyar változat munkatársai:
Ewan McGregor		Obi Wan Kenobi		Anger Zsolt
Ian McDiarmid		Palpatine szenátor	Grúber Hugó
Hayden Christensen	Anakin Skywalker	Moser Károly
Anthony Daniels		C-3PO			Józsa Imre
Bruce Spence		Pion Medon		Kristóf Tibor
Silas Carson		Ki-Adi Mundi		Dobránszky Zoltán
Frank Oz		Yoda			Versényi László
Cristopher Lee		Dooku gróf		Szilágyi Tibor 
James Earl Jones	Darth Vader		Kránic Lajos
Natalie Portman		Padmé			Zsigmond Tamara
Samuel L. Jackson	Mace Windu		Koszegi Ákos
Jimmy Smits		Bail Organa		Sörös Sándor
Jay Laga’aia		Typho kapitány		Szabó Sipos Barnabás
			Greevious tábornok	Holl Nándor
			Klón katonák		Berzsenyi Zoltán
			Droidok			Katona Zoltán
Kapcsolódó letöltések:
  • A film előzetese
  • A film John Willams által készített zenés videója
  • A képek extra nagy felbontásban
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • tóthtamás #43
      láttam már a star wars 3.mat
    • ronykutya #42
    • pumukli19 #41
      eladnám szép zöld alig használt lézerkardomat!
    • winnie #40
      mint mindig lesz feliratos kópia is a fanatikusoknak - mellesleg vicces lenne ha nem szinkronos lenne, hisz akkor az beintés lenne a gyerek-célközönségnek.
    • DRONE #39
      szinkronnal lesz??? ne már
    • winnie #38
      az sw-t anno gyerekfejjel élveztük. a mostani gyerekek az 1-2-őt ugyanúgy élvezték szerintem.
    • Robin Hood #37
      Aztán a Valhalla Páholy adhatná a magyar szinkront is...
    • NEXUS6 #36
      Szerintem az episode 1-2-t paródiaként kell nézni, úgy egészen jól elszórakoztam rajtuk, főleg egy jókedvű haveri társaságban, elötte néhány sörrel feljavítva a hangulatot;))))
      Persze az Űrgolyók akkor is jobb;))

      Egész szép emlékeim vannak róluk így az idő messzeségeiből, de mindkettőt csak egyszer láttam.
      (az origi trilógia 3 filmjét vagy százszor összesen.)

      Örexem én is!
    • Mice #35
      öregszünk? :)) :P
    • DOT #34
      Ugyanmár :) Jar-Jar a legjobb az egészben :D