SG.hu

Ismét sztrájkolnak a színészek a mesterséges intelligencia miatt

A SAG-AFTRA szakszervezet magasabb fizetést akar a hangok és képek használatáért, valamint védelmet a mesterséges intelligencia miatti állásvesztéstől.

A SAG-AFTRA színészszakszervezet sztrájkot hirdetett azon videojátékokkal foglalkozó vállalatok ellen, amelyek a színészek arcát vagy hangját használják fel a játékokban, megismételve a televíziós és filmstúdiók elleni tavalyi szélesebb körű sztrájkot. A sztrájk több mint másfél évig tartó tárgyalások után ma, csendes-óceáni idő szerint 12:01-kor kezdődik. Amíg a vita nem oldódik meg, a 160 000 fős szakszervezet tagjai nem vesznek részt az Activision Blizzard, a WB Games, az Electronic Arts és hét másik vállalat által készített videojátékokban, amelyekre egy médiamegállapodás vonatkozik. A megállapodás 2022 novemberében járt le, és tavaly nyáron a szakszervezet felmondta a hosszabbítást. (A 2023 szeptemberében már gyártásban lévő és az élő szolgáltatásként működő játékokra, amelyeket folyamatosan frissítenek - például a Fortnite-ra -, nem vonatkozik a sztrájk.)

A SAG-AFTRA követelései hasonlóak azokhoz, amelyeket tavaly a televíziós és filmstúdiókkal szemben megfogalmaztak: magasabb bérek és a munkahelyek védelme a mesterséges intelligencia fenyegetésével szemben. "Nem fogunk beleegyezni egy olyan szerződésbe, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy visszaéljenek az MI-vel a tagjaink kárára” - mondta Fran Drescher, a szakszervezet elnöke egy nyilatkozatban. „Elég volt”. Duncan Crabtree-Ireland, a szakszervezet ügyvezető igazgatója és főtárgyalója hozzátette: „Őszintén szólva megdöbbentő, hogy ezek a videojáték-stúdiók semmit sem tanultak az elmúlt évben: hogy tagjaink képesek és hajlandóak kiállni, és tisztességes és méltányos bánásmódot követelni az MI tekintetében”. A szakszervezet azt is szeretné, ha a videojáték-gyártó cégek javítanák a biztonságot a forgatásokon, például hogy legyen orvos a helyszínen.


"Csalódottak vagyunk, hogy a szakszervezet úgy döntött, hogy feláll az asztaltól, amikor olyan közel vagyunk a megállapodáshoz. Továbbra is készen állunk a tárgyalások folytatására” - áll a vállalatok konzorciumának közleményében. „Az ajánlatunk közvetlenül reagál a SAG-AFTRA aggodalmaira, és értelmes MI védelmet nyújt.” A vállalatok hozzátették: „A 25 javaslatból 24-ben már közös nevezőre jutottunk, beleértve egy történelmi béremelést és a további biztonsági rendelkezéseket”.

A szakszervezet legutóbb 2016-ban sztrájkolt a videojátékgyártó cégek ellen, közel egy évig. Néhány népszerű videojátékban az elmúlt években olyan ismert színészek is szerepeltek, mint Keanu Reeves, aki a Cyberpunk című disztópikus sci-fi játékban tűnt fel, vagy Samuel L. Jackson, aki a Grand Theft Auto játék egyik karakterének hangját adja. De gyakran a videojátékok jelentik a kiindulópontot az ismeretlenebb színészek számára, akik a szinkronszínészi pályán szeretnének betörni.

A televíziós és filmstúdiók elleni szakszervezeti sztrájk - a forgatókönyvírókat képviselő Writers Guild of America külön sztrájkjával együtt - tavaly hat hónapra leállította a hollywoodi gyártást. A kasszasiker videojátékok fejlesztése és gyártása gyakran sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint a sorozatrészeké vagy a filmeké, így egy sztrájk bármilyen hatása csak évek múlva lesz látható a fogyasztók számára, és még akkor is minimális lehet az iparágat érintő zavar. Annak ellenére, hogy a 2016-os sztrájk majdnem egy évig tartott, kevés hatással volt a bevált játék-franchise-okra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #3
    Ha a színész engedélye nélkül használják a hangját, az valóban problémás és az ellen jogosan lépnek fel.
    Viszont az teljesen jó megoldás lehet, hogy elkészítenek egy filmet mondjuk Brad Pittel, és az a Brad Pitt hang fog nekünk magyaroknak is beszélni, magyarul. Azaz nem kell szinkronizálni más emberrel, hanem a valódi hangját halljuk. Ebben én nem látok problémát. Igaz, a szinkronszínészeknek nem jó, viszont a közönségnek igen.
  • Cat #2
    Ott tévedsz, hogy a színészek nem adtak engedélyt a hangjuk felhasználására, a stúdiók (illetve a stúdiók által megbízott cégek) anélkül csinálják, hogy engedélyük lenne rá. Másrészt a közönség is elvárja, hogy pl. ugyanaz a magyar színész legyen a szinkronja egy adott karakternek akár tucatnyi filmen át, mert így szokja meg. Ha más hangon szólal meg, akkor előfordult, hogy újra kellett szinkronizálni az egészet. Pl. itthon jellemzően olcsó határon túli, erdélyi szinkronszínészekkel spóroltak. Olcsóbb lett valóban, de szar is volt.

    Amit akarok mondani, hogy az MI általi lecserélésen a szinkronszínész veszít, és nagy valószínűséggel a közönség is. De amíg a kiadó nyer, addig nem érdekel senkit. Ez a célja a sztrájknak, hogy ne nyerjen a kiadó, és mellékesen ezzel a közönség is jól járhat.
  • t_robert #1
    Hát a lyoni manufaktúrák munkásai is küzdöttek a szövőszékek ellen.... oszt mire mentek vele???? van amikor a technológiai haladás feleslegessé teszi az ember munkáját. ilyen a világ. a kutya ugat a karaván meg halad..... vajon ha egy film stúdió meg tudja oldani egy szereplő szereplését 200 ezer dollárból számítógéppel és AI-val fog inkább adni 3 millió dollárt a szeplőnek a filmben való közreműködésért? én amúgy egy tüntetést javasolnék a lópatkolók mellet nagy demonstrációt. Szerintem felháborító, hogy az autók miatt már alig kell lovat patkolni...... szerintem tiltsák be az autókat, mert elveszik a lópatkolók munkáját... :) nagyjából a széllel szemben pisálnak.....
    Utoljára szerkesztette: t_robert, 2024.07.29. 10:52:20