Szekeres Viktor

Sztrájk Hollywoodban: leálltak a sorozatok, halasztják a filmeket

Elhalasztották az Angyalok és démonokat, gondban a Star Trek-mozi, leállt a Heroes, a Lost és a Prison Break forgatása - Los Angeles naponta milliókat veszít.

Sztrájk van, mégpedig az írók sztrájkolnak. Jövőre még neccesebb lesz a helyzet, hiszen a rendezők és a színészek céhével kötött megállapodások július elsején járnak le és bizony, ha azokat nem tudják felszínre törő ellentétek nélkül megoldani, akkor még nehezebb napok jöhetnek Hollywoodra, de most vigyázó szemeinket vessük az írókra, hiszen jelenleg ők tették le a tollat november 5-i határidővel.


A sztrájk és az utcára vonulás okai a lejáró szerződés bizonyos alpontjaiban történő megnemegyezésben keresendőek, s ezek közül is az írók új médiából (netes stream, letöltések, DVD-eladások) való részesedésében, hiszen a régi kollektív szerződés ezekre nézve nem tartalmaz kikötéseket (értsd: akkor még nem létezett milliós eladású iTunes-film vagy -sorozatepizód, akkor még nem streamelték a csatornák ingyen a sorozatepizódokat reklámok kíséretében), így minden belőlük származó bevétel a stúdiókat illette és az írók az irományaikból származó pluszbevételekből, jogdíjak ide vagy oda, egy garast sem láttak.

A toll említett letevése esetünkben, illetve Hollywood esetében pedig azt jelenti, hogy a jelzett dátumtól az Írók Céhének (WGA - Writers Guild of America) tagjai nem vethetnek papírra egy sort sem, vagy, ha forgatáson vannak, nem adhatnak a szereplők szájába mondatokat, meg egyébként, semmilyen írói tevékenységet nem tölthetnek be - vagyis rendezni például rendezhetnek. És, ez leginkább azért nagy érvágás, mivel például tévésorozatot csak olyasvalaki írhat, aki tagja a WGA-nek.


E fegyverletétel eredménye mind a mozi, mind a tévé világában megmutatkozik, de utóbbi médium szenvedi el a nagyobb csapást, hiszen a mozifilmek forgatókönyvírói zömében már végeztek a 2008-ra szánt filmek munkálataival, megírták a novemberi határidő előtt a szkripteket és a filmek előkészítése, illetve forgatása már nagyban folyik. Hátrányt igazából csak a 2008-as év végére vagy 2009-re tervezett mozik szenvedik el (ld. az Angyalok és démonok csúszása), de ezekből mi mit sem fogunk észlelni, hiszen a mozipremierek olykor sztrájk nélkül is csúszkálnak.

A tévés világban, a szűkebb határidők miatt azonban már pánikteljesebb a helyzet, hiszen egy sorozat epizódjait a sorozatévad közben írják az írók és nagyjából 4-6 héttel járnak előrébb, mint az éppen aktuális amerikai tévés vetítések, ami azt jelenti, hogy a november 5-i íróstop óta eltelt majd egy hónapban 4-5 forgatókönyv születhetett volna meg sorozatonként, s ezek hiányában a szériák zöme mostanra elért abba a fázisba, hogy csak 2-3 leforgatott rész maradt a polcokon - vagy annyi sem.


Ezzel a szünettel minden sorozat szív, de leginkább az egymásra épülő részekből állók, hiszen ki tudja, hogy egy Hősökből a helyzet megoldódása után nyárig még hány részt lehet forgatni, hogy a nyári szünet előtt nem hagyják félbe a történetet, így az NBC a biztonság kedvéért a 2. évad 11. epizódjának pótforgatást rendelt el, hogy a rész évadzáróként is funkcionáljon arra az esetre, ha már nem tér vissza nyárig a sorozat. Hasonló a helyzet a Lost - Eltűntek esetében is, hiszen a 16 részesre tervezett 4. évadból csak 8 epizód készült el, így az ABC nagy valószínűséggel csak 8 részes évaddal kedveskedik a rajongóknak - cserébe lehet, hogy az 5. évadra csúszik át a többi epizód, ami így 24 részes lesz.

A 24 esetében a Fox, mivel minden rész egymásra épül a szezonban, nem is tervez a sorozattal a sztrájk elhúzódása esetén, s mivel a csatorna képviseli azt mondták, hogy nem jöhet szóba Lost módra az évad szétválasztása, így meglehet, hogy csak egy év múlva tér vissza a sorozat. Mint ahogy a Prison Break is csak 13 leforgatott résszel büszkélkedhet, így a sorozat januári visszatérése után, lehet, hogy egészes őszig lepihen, amikor is a 4. évad veheti kezdetét, már ha a Fox megrendeli a sorozat folytatását.


A sztrájkkal kapcsolatos legfrissebb hírek egyébként arról számoltak be, hogy november 4-ét követően 26-án ültek le ismét tárgyalni az írók és a producerek képviselői és csütörtökön utóbbiak ajánlatot tettek az íróknak, akik kis tanakodás után elutasították azt azzal a felkiáltással, hogy december 4-én folytatódnak a tárgyalások.

Hogy meddig, azt nem tudni, annyi biztos azonban, hogy a legutóbbi hollywoodi írósztrájk 1988-ban 22 teljes hétig tartott. Ha a mostani is ilyen hosszú lesz, akkor bizony a 2007/08-as tévés évad csonka évadként fog megmaradni a nézőkben, vagyis az évi 22 sorozatepizód helyett, csak 10-12 jut a rajongónak. De persze mindig van újabb évad és 2008 ősze már nincs is olyan messze, addig pedig minden bizonnyal normalizálódik a helyzet. Vagy ki tudja, talán ebben a pillanatban normalizálódott. A stúdiók addig sem zavartatják magukat, hiszen filmekkel tele a spájz, jövő télig kihúzzák könnyedén, sorozatok helyett pedig mindig lehet adni ismétléseket és írókat nem igénylő valóságshow-kat és vetélkedőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #47
    hú, elmarad egy díjátadó? az tényleg beszar*s.

    bár a hírt nem sikerült értelmezni olyan jó: "Namármost, ha a színészek nem adnak és nem vesznek át díjakat, sőt el sem mennek, akkor egyáltalán kinek és hogyan tartják meg a ceremóniát?"

    még szerencse, hogy nem csak színészdíjak vannak.
  • redding #46
    Azért az már télleg beszarás, ha a Golden Globe is elmarad az egész sztrájk miatt.
  • mindero #45
    Ennyi erővel mért nem osztják ingyen a filmeket, mert ha az írók, szinészek nem érdemlik meg apénzüket akkor a stúdiók még inkább nem. Hisz azok semmit nem tettek a film sikere érdekében, csak a pénzt adták. Nem ők tették sikeressé.
    Arról nem is beszélve, h az általad említett "termékek" nem eladott darabszámra vonatkoznak, hanem időintervallumokra.
    Én teljesen egyetértek a sztrájkokkal, ha módomban állna én is sztrájkolnék :D
  • NeoMaN #44
    szeretek egy-két sorozatot nagyon, de magasról leszarom ha sztájkolnak
    legalább több időm marad másra mint tv elött kockulni
    :))))
  • Atisz #43
    Így is van tüntessenek csak, megérdemlik ők is a nagy pénzt. A túlfizetett sztárokkal nagyon elszaladt a ló, "kicsit" náluk kéne összehúzni a nadrágszíjat :D

    Csiga42 hsz-ának (#35) utolsó bekezdésével teljesen egyetértek, abszolút így van :)
  • hapi #42
    Remélem a következő sztrájkolók a tanárok lesznek, hiszen az általuk tanított diákok az életben később soxorosát keresik meg annak amit ők, milyen dolog má az hogy ebből ők nem részesednek. majd ezután a kőművesek következnek akik felépítik a házainkat és milyen dolog az hogy csak egyszer fizetünk nekik a munkájukért?
    Miért nem egész életükben mondjuk minden hónapban, majd ha meghaltak akkor a gyermekeiknek is. És itt talán elkéne gondolkozni kedves jogalkotók hogy azok a sztárok akik eléneklik egy, tehetséges ember álltal megírt számot majd hülyére keresik vele magukat, de tényleg gusztustalanul sokat, ezel a sztárok bizony egész életükben kapják ezért a lóvét hiszen olyan szarul élnek, és a kiadóik is alig tudnak felmutatni némi nyereséget. De azért 70 évig jogdíjat fizetünk nekik és most szó van róla hogy miért ne legyen ez 90 év...
  • JamesRyan #41
    ..."2008 ősze már nincs is olyan messze"...
    pff
  • vanclemmons #40
    ezt elég önzőség a rajongók szempontjából nézni, h nem kapod meg a heti adagodat, az írók a heti kaja adagjukat nem kapják meg. nemtom melyik gázabb... ráadásul ha ők kidőlnek, akkor ha egyáltalán megállapodnak a stúdiókkal sem lesz folytatása a sorozatoknak... szívás, h nem lesz egy jó ideig semmi, de nekem péló lesz időm olvasni, meg tanulni... :P
    meg ha úgy vesszük, jobban is írnak, ha fedél van a fejük felett, kaja a hűtőben stb... sztem semmi probléma nincs azzal, ha vki azt akarja, h megfizessék a munkáját. ha ehhez ez kell, akkor rajta.
  • evenor #39
    A stúdiók állandóan azt nyilatkozzák, hogy a netes cuccokból nincsen pénzük, nem tudják, hogy mennyi lesz. Ezt már eladták 88-ban a videók esetén is.
    Tárgyaltak képzeld el, egészen nov. 1-ig, amikor lejárt a szerződésük amit 88-ban kötöttek. Még a dvd-s emelésről is lemondtak (abból kapnak, dvd-ként 4 centet). Tárgyaltak múlt héten, és holnap megint leülnek.

    Az írók egy része nem dolgozik állandóan, és nem mindenki egy Aaron Sorkin, hogy fix szerződése van, 6 nullás szerződéssel. Ezért kell az a néhánycent, meg a jövőnek is kell valami.
  • Skynet85 #38
    ,,Még mindíg bennünk él a jóféle diktatúrából visszamaradt gondolkodásmód, hogy, ha valaki kimegy az utcára, mer nem tetszik neki valami, akkor az vagy provokátor, vagy valami aljas, hőbörgő gonosztevő, akinek csak a rendbontás a célja."

    A közelmultba volt egykét tüntetés Mo.-n amire nyugottan ráhúzhatjuk azt ami leírtál férre értés ne essék ha vki szépen felvonul jelszavakat skandál(nem egyenlő a trágár káromkodással) akkor rendben van, de ami az utóbbi időben itt volt az miden volt csak nem tüntetés, nah de ez nem vág témába.

    Egyébként meg ujra gonosz leszek, nem véde a studiókat sőt, de ha élelmesek voltak betudták vonni a netet mint médiát a saját kis money makeing bizniszükbe és ezt szerződés sem tiltotta(ha igen vissza vonom az egészet) akkor talán nemaz utcán hanem a tárgyaló asztalnál kell kikötni és a kövi filmek sorozatok után mert ebből is részesedést kérni, jah most eről lemaradtak hát ígyjárás...
    (továbbra is fenntartom azt a nézetem hogy aki tehtséges tanult író a jég hátán is megél)