SG.hu

Hollywoodi producereknél házal videogenerátorával az OpenAI

Az OpenAI megkereste a Universal, a Paramount és a Warner Bros Discovery stúdiók vezetőit, és Sam Altman vezérigazgató bemutatta a Sora AI videógenerátort a hollywoodi producereknek.

Offenzívát indított Hollywoodban az OpenAI és találkozókat tartott a nagy stúdiókkal, köztük a Paramount, a Universal és a Warner Bros Discovery-vel, hogy bemutassa a Sora nevű videogeneráló technológiáját, és eloszlassa azokat a félelmeket, amelyek szerint a mesterséges intelligencia modellje árt a filmiparnak. Sam Altman vezérigazgató és Brad Lightcap operatív igazgató előadásokat tartott a filmipari óriások vezetőinek, ahol ismertették a Sora nevű új modellt, amely egyszerű írásbeli utasításokból képes részletes videókat készíteni.

A technológia azután keltette fel Hollywood figyelmét, hogy az OpenAI a múlt hónapban közzétett egy válogatást a modell által készített videókból. A klipek gyorsan elterjedtek az interneten, és vitát váltottak ki a fejlesztés kreatív iparágakra gyakorolt lehetséges hatásáról. "A Sora óriási izgalmat okoz" - mondta Claire Enders médiaelemző. "Van egy olyan érzés, hogy forradalmasítani fogja a filmkészítést, és nagyon erősen le fogja csökkenteni a gyártási költségeket, valamint megnöveli a számítógépes képalkotás iránti keresletet." A megbeszéléseken részt vevők elmondták, hogy az OpenAI a filmes vezetők véleményére volt kíváncsi a Sora bevezetésének módjáról. A bemutatókat megtekintők közül néhányan azt mondták, hogy a Sora és a hasonló MI-termékek időt és pénzt takaríthatnak meg a gyártás során, de hozzátették, hogy a technológia további fejlesztésre szorul.

Az OpenAI közeledése a hollywoodi stúdiók felé egy kényes pillanatban történik. A tavalyi hónapokig tartó sztrájkok azzal értek véget, hogy az Amerikai Írók Céhe és a Színész Céh szerződéseikben úttörő módon védelmet harcolt ki a mesterséges intelligenciával szemben. Idén a Színházi Színpadi Dolgozók Nemzetközi Szövetségével folynak hasonló munkaügyi tárgyalások, és a mesterséges intelligencia várhatóan ismét forró téma lesz.


Az OpenAI új Sora-videókat is közzétett, amelyeket vizuális művészek és rendezők készítettek. Rövidfilmjeik a technológiáról alkotott benyomásaikat mutatják be. Az OpenAI a rendszer továbbfejlesztésén is dolgozik. Jelenleg a Sora csak egy percnél rövidebb videókat tud készíteni, és az alkotásoknak vannak korlátai: az üvegek pattognak a padlóról ahelyett, hogy összetörnének, vagy plusz végtagokat ad az embereknek és állatoknak.

A modellnek fel kell vennie a versenyt más startupoktól származó, szintén szövegből videót készítő szolgáltatással, köztük a Runway, a Pika és a Stability AI-val. Ezek a cégek már kereskedelmi felhasználási lehetőségeket is nyújtanak, a Sora azonban még nem került széles körben kiadásra. Az OpenAI még a bevezetés időpontját sem jelentette be, sem azt, hogy milyen feltételek mellett lesz elérhető. A vállalat a kereskedelmi döntések mellett biztonsági lépéseken is gondolkodik, mielőtt fontolóra venné a Sora modell egy termékbe való beépítését.

Az OpenAI "nagyon ellenőrzött módon" promózza a modellt "olyan iparágaknak, amelyek valószínűleg elsőként lesznek érintettek" - mondta egy, az OpenAI-hoz közel álló személy. A filmipar részéről a Sora fogadtatása általánosságban optimista volt, mivel "kizárólag költségcsökkentő elemnek tekintik, nem pedig a történetmesélés kreatív módon történő befolyásolásának". Néhány stúdió nyitottnak mutatkozott arra, hogy a jövőben a Sora-t film- vagy televíziós produkciókban használja, de a licencelésről és a partnerségekről még nem tárgyaltak - mondták a tárgyalásokban részt vevő személyek. "Még nem beszéltünk partnerségekről" - mondta egy stúdióvezető. "Mutattak demókat, ahogy az Apple is demózta a Vision Pro-t. Megpróbálják felcsigázni az embereket."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #7
    Igen, de nem ezzel a sora-val, hanem egy gagyibbal.

  • Macropus Rufus #6
    "Szerintem meg fogsz lepodni."
    Sztem Te is :D E linkelt fost egy MI-vel generálták. És a mozikba fog menni hamarosan... Még a látvány világ is gagyi. Ennél bármelyik cgi film jobb. Fényévekkel. Szóval nem kell annyir tartani még az MI generálta filmketől vagy csak jelenetektől.

    https://index.hu/mindekozben/poszt/2024/04/14/romantikusnak-szantak-de-inkabb-nevetseges-lett-az-elso-ai-altal-animalt-film-elozetese/
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Szerintem meg fogsz lepodni. Nem is feltetlen arra kell gondolni, hogy egesz jeleneteket generalnak, hanem arra, hogy nem kell majd zold panelek elott forgatni semmit, nem kell millokat kolteni a specialis effektusokra. Esetleg normalis scifi/uropera is tobb lesz, mert kozel sem lesz olyan draga, mint eddig.
  • Omega #4
    Eddig is hulladék volt a moziban, de ezután még hulladékabb AI generált fos lesz. Mindig van hová fejlődni...
  • Kryon #3
    Nem mintha wokewoodért annyira nagy kár lenne...
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Logikus, par muvesz osszedobja a karakterrajzokat es utana addig generalnak, amig eleg jo nem lesz, esetleg aprobb hibakat kezzel javitjak.
  • Frekvency #1
    harmadik szemet az open IA managmentnek amig nem késő...