Ötvös Tibor

Mátrix: Feltámadások - nem erre számítottam

Nem erre számítottam - talán így lehet legtömörebben összefoglalni a Mátrix: Feltámadások utáni érzéseket.

Hogy tetszett a Mátrix: Feltámadások?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Ez nem a Mátrix
A Mátrix egy fogalom. A Mátrix egy műfajteremtő alkotás. A Mátrix egy nagyon elgondolkodtató akció. A Mátrix miatt ismerjük a bullet-time fogalmát és lett Keanu Reeves egy megkerülhetetlen akciósztár. A Mátrix filozófiát tett a lövöldözések mögé és megmutatta milyen egy okos blockbuster. Mindez az első részre vonatkozik; sajnos a többi már a folytatások tipikus hibáitól szenvedett. Láthatóan csak egy részre volt elég a töltény és csak a meglepően nagy siker miatt lettek összerakva a trilógia további darabjai.

Azt gondolom, hogy a lezárás eléggé megosztotta a rajongókat és egy darabig nem is volt szó arról, hogy bármilyen szinten is folytatódna a franchise. Meg igazából nem is nagyon volt hova, hiszen Trinity, Neo és Smith ügynök is meghaltak, a háború pedig véget ért. Zion és a gépek között béke köttetett és elvileg mindenki szabadon dönthetett arról, hogy szeretne maradni a Mátrixban vagy sem.

Majd jött a meglepő bejelentés idén szeptemberben: készül a Mátrix negyedik része, mely a Feltámadások alcímet kapta. Az első előzetesek ráadásul valami nagyon meta-dolgot vetítetek előre, hiszen pár jelenet hátterében látható volt a Mátrix-trilógia, ráadásul Morpheus is teljesen más színész prezentálásában tárul elénk. Szóval személy szerint nagyon vártam a bemutatót és valóban érdekelt, mit hoz ki Lara Wachowski a tesója nélkül a sztoriból.


Nos, a sztoriról semmit nem akarok elmondani, ugyanis minden pillanat vagy szó amit leírnék, az erőteljes spoiler-nek minősülhet. Legyen elég annyi, hogy a Mátrix: Feltámadások első fél órája olyan élményt kínál, mely miatt minden rajongó elégedetten dőlhet előre a karfás székében. A látványos akciót nagyon érdekes meta-gondolatokkal és nagyon vicces, önreflexív poénokkal, gondolatokkal vegyítik.

Ez a nyitány alapvetően felkeltette még jobban az érdeklődésem és azt gondoltam, hogy Lana képes lesz megugrani azt a bizonyos szintet és még az előző két, megosztó filmet is zárójelbe teheti. Azonban utána elönt mindent az unalom, a remek felütés után nagyon leül a film és elképesztő elmélkedésbe, akciómentes beszélgetésekbe fordul át. Nehéz jellemezni a filmet a cselekmény vagy akár a szereplők motivációjának megemlítése nélkül, de azt leszögezhetjük, hogy Neo/Thomas Anderson nagyon megöregedett és ez mindenre kihat.


A színészekkel viszont nincs gond, csak Jessica Henwick, azaz Bugs nyújt nem túl meggyőző alakítást. Végig azt gondoltam, hogy egy olyan színészt játszik aki eljátssza, hogy a Mátrixban szerepel. A többiek viszont remek formában vannak még mindig, Keanu Reeves vérprofi, Carrie-Anne Moss pedig egy igazi amazon. Persze a Mátrix élmény nem az átütő színészi alakításoknak, hanem inkább a látványnak köszönhető. A Feltámadásokban erre nem lehet panasz, ugyanakkor ez ma már nem olyan nagy dolog. Nem dobjuk el az agyunkat majd egyetlen jelenettől sem, nincsenek olyan klasszikus mozdulatok, mint a tetős elhajlás vagy a Smith-Neo közötti metrós harc.

Egy Twitter-bejegyzés szerint ez az év legjobb romantikus filmje és ezzel egyet is kell értenem. Lana nem biztosra ment, nem biztonsági játékot játszott, hanem valóban kockáztatott és ezt mindenképpen értékelni kell. Ugyanakkor nem lehet elmenni a tény mellett, hogy túl hosszú, túl meta és sokszor sajnos unalomba fullad. Ha 2 órába összezsúfolják, az akciókat is kicsit látványosabbá teszik és folytatják az első fél órában megkezdett meta-vonalat, akkor a Feltámadások lenne az évtized egyik legjobb és legmerészebb alkotása. Így csupán egy jó film, melyet szintén lehet elemezgetni, de nem lesz akkora klasszikus, mint az első volt. 7/10

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Mátrix: Feltámadások (The Matrix: Resurrections)
szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm, 148 perc, 2021
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Lana Wachowski
Forgatókönyvíró: Aleksandar Hemon, David Mitchell, Lana Wachowski
Producer: Grant Hill, Lana Wachowski, James McTeigue
Operatőr: John Toll

Keanu Reeves (Neo)
Carrie-Anne Moss (Trinity)
Jessica Henwick (Bugs)
Priyanka Chopra (Sati)
Yahya Abdul-Mateen II (Morpheus)
Neil Patrick Harris (Elemző)
Jada Pinkett Smith (Niobe)
Daniel Bernhardt (Johnson ügynök)
Eréndira Ibarra (Lexy)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #16
    Egy film attól jó, hogy tudsz vele azonosulni, és ezért írtam a több szinten vezetett gondolatot.
    Ezt mindig megkapom, hogy tulmisztifikalom, valójában én sokkal több asszociációs réteget érzékelek, mint az átlag ember.
    Ez nem nekem veszteségét, hanem néktek, mert ti csak leírt elemzésből tudtok idézni, én meg szabadon engedem az érzéseket/fantáziát és élvezem a filmeket.
  • cateran #15
    Jajj, ennyire nem kellene tulmisztifikalni...fogtak ezt:
    http://blog.verselemzes.hu/jegyzet/szabo-lorinc-dsuang-dszi-alma-elemzes/

    aztan megfejeltek 1 kis Cyberpunkkal...Aztan belemagyaraztak meg a Kennedy-gyikossagot is...
    "The Matrix films are about being transgender, the trilogy's co-director says.

    "That was the original intention but the world wasn't quite ready," says Lilly Wachowski, who came out as trans along with her sister Lana after the films came out."
    https://www.bbc.co.uk/news/newsbeat-53692435
  • Agyturbinikusz #14
    Úgy látom 2 dolog van itt keverék formában, a film miért készült el, és az hogy hogyan valósult meg.

    Az hogy az emberek többsége nem lát át a többszintes mondanivalóján az első filmnek, pont ezt mutatja.
    A megoldás az ember képes a túlélésén felüli célokat kergetni, és maga a túlélés csak vegetalas ha nincs azon túl cél. Láss csodat jelenleg pénz=túlélés ezen túl csak nagyon kevés ember képes tekinteni.

    Sebaj így is jó, Mindenki azt csinál amit akar, csak ne hirdesse a hülyeséget ha nem muszáj. :)
  • lipovics #13
    A film szar lett. Nem méltó a Mátrix névre.
  • Ellaberin #12
    Ezt, ha mondjuk a "Ne nézz fel!"-re írod, teljesen egyetértenék.
    A 20 éves Mátrix húsz éve is egy teóriát boncolgatott, amit már előtte is több novella, könyv, "baráti beszélgetés", stb. tárgyalt. Azaz nem-e egy szimulációban élünk valójában. Ezt a kérdést az akkoriban a pc és a rá megjelenő játékok, a "social media" akkori formája, ami már egyre több emberhez el tudott jutni egyszerűen filmre érlelte. És jött ez a rendezőpáros, zseniális és új technikákkal, zseniális rendezézéssel, stb. és letette az asztalra érthetően azoknak is, akik ezen még csak nem is gondolkodtak előtte sose. Persze volt aki ebből se szűrt le többet, mint hogy Keanu milyen jó csávó és, hogy milyen f.sza trükkök meg efektek mennek benne...
    És sajnos több ezer film szólhat még az emberi hüjeségről, a megoldásokról azok mindig filmek maradnak, az emberek meg, izé, emberek. :D
  • Agyturbinikusz #11
    Valamit nem ért a közönség, ezt a filmet meg kellett csinálni. Hiszen 20 éve az író rendező páros megmutatta mennyire egy agyhalott társadalomban élünk.
    Semmi nem történt csak az szociális média átvette az agymosás feladatát. Ezt reprezentálja a film.

    Akinek ez sem jön át az ne járjon moziba.

    A lényeg hogy megmutatja mennyire hülye a világ és ki paródizálja, hiszen ez semmi más, ott a megoldó kulcs, és mégis Mindenki hülye.

    Sok ilyen film kell még, mire valami történni fog.
  • Ellaberin #10
    Valahogy nekem is az az érzésem volt, hogy nagyon az olcsó szintről válogatták össze a "harcművészeket" és a koreográfusokat. Nem csodálkoznék, ha utóbbiak nem is lettek volna, hanem úgy emlékezetből csinálták a Wachowski - immáron - csajszik, no meg Keanu.
    :spoiler:
    Ezt az örökszerelem erős és mindent legyőz forgatókönyvet meg porolják le a szappanoperások, de ne legyen már a Mátrix reboot alapja. Na mindegy.

    A lila hajú nyuszi meg kifejezetten gyenge, nem tudok olyan pillanatot mondani, amiben vagy színészi vagy kaszkadőri vagy egyéb valami alakítást le tett volna. Pedig az ő karakterének dinamizmusa sokat dobhatott volna az egészen.
    Ugyan ez áll az új Morpheusra.
    Olyan indigó szagú (már, ha tudja még valaki mi az) lett az egész, hogy csak na, és abból is az amelyiket már 150-szer felhasználtak.
    Az ilyen pontozásokra nem adok, mivel szubjektív dolgokat osztályozni eleve értelmetlen. De az biztos, hogy ha nem lenne a Mátrix egy húzónév (pl.) a Netflixen egy hétig lenne a tízes listán.
  • nkmedve #9
    Hogy erre a filmre jobban reagáltak a kritikusok (beleértve itt is) mint az új Szellemírtókra, teljesen érthetetlen számomra. A két film minősége és a készítők látható gondássága közötti különbség ég és föld (és nem a Mátrix javára). Nagyon úgy tűnik, hogy az ilyen nosztalgiára épülő filmek esetén a kritikusok egy jó része elveszíti az objektív elemzési képességét és a saját szubjektív érzései és elvárásai alapján osztályozza a filmeket (ha tetszik nekik az irány amit a kíszítők választottak akkor jó, ha pedig nem akkor a film le lesz húzva, minden pozitívuma ellenére). Más magyarázatot nem találok erre.

    Nekem mindhárom korábbi rész bejött (nyilván az első sokkal jobban, mint a folytatások), kiadáskor moziban láttam őket, és számtalanszor újranéztem a polcon heverő Bluray gyüjteményt. Ez az új rész viszont nem több mint egy igénytelenül összehányt random ötletgyüjtemény. Vannak itt jó ötletek és az irány sem rossz (a film első 20-30 percével együtt), de egyik ötlet sem visz sehova és a kivitelezés nagyon gagyi lesz egy idő után. Az akciójelenetek nagyon gyengék, harcművészet közel zéró, a színészi játék nem meggyőző (bár az korábban sem volt a filmek erőssége). Az első trailer után nem volt sok elvárásom, már abban elég furcsa volt a látvány, de a film még a minimumra vett elvárásaimat is sikeresen alulmúlta. Nem emlékszem, hogy valaha is ekkorát csalódtam volna bármilyen filmben is, pedig próbálok pozitívan hosszáállni mindenhez amit nézek, és nem túltolni az elvárásokat.

    ps. az külön vicces, hogy itt ez a film is ugyanúgy 7-es értékelést kapott, mint az új Pókember (ami az összes hibája ellenére is minden szempontból egy mestermű ehhez képest).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2021.12.29. 13:13:54
  • LamborghiniSG #8
    5.9-en áll az imdb-én és folyamatosan megy lefelé. Amúgy én is 5 csillagot adnék a filmre, de csak ezért még csak fel sem regisztrálok.
  • grobs #7
    Ha a 3. résznél is rosszabb akkor minek megnézni? Annál még az is teljesebb időtöltés ha iszom egy kávét, és nem csinálok semmit.