Szekeres Viktor

A Joker inkább a tiniknek jött be, az idősebbek átláttak a szitán

A Joker stílusa a legfiatalabbaknak jött be igazán.

A fiatal generáció megtalálta magának az idei ikonikus filmet. Lehet, hogy meglepőnek tűnik, de a Joker leginkább a legfiatalabbaknak jött be, míg a 30-on vagy 40-en túliak között találhatók meg főleg azok, akik blöffnek tartják Todd Phillips rendezését. A Joker esetében leginkább annak kapcsán bontakozik ki "vita", hogy vajon csak azért jó a fogadtatása, mert képregényfilmről van szó (a szuperhősös műfaj eddigi darabjai bizonyos körökben lenézettek voltak), vagy az alkotás önmagában is megállná a helyét karakterdrámaként.

A fiatalok vonzódását a film iránt nem nehéz magyarázni, hiszen a képregényfilmes címkével számukra sikerült eladni egy olyan műfajt eladni, melynek darabjai felé önszántukból nem nagyon konvergálnának, és hasonló darabok ismerete nélkül egyértelműen a Jokert emelik piedesztálra.

A fenti sugallt preferenciákat támasztja alá, hogy az első napos amerikai vetítések felmérései alapján a nézők B+-os értékelést adtak a filmnek (ez amolyan négyes fölét jelent), ami úgy oszlik meg, hogy a 35 éven aluliak osztályzatának átlaga A- volt, míg a 35 évnél idősebbeké B, illetve B- felé tendált - a legfiatalabbaknál az átlagértékelés pedig már majdnem elérte az A+-ot is. (Az IMDb-s osztályzatokon is ez a trend látszódik: a 18 éven aluliak osztályzatainak átlaga 9,4, míg 45 fölöttiek "csak" 8,5-re hozták ki a filmet.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csigafi #16
    "A fiatalok vonzódását a film iránt nem nehéz magyarázni, hiszen a képregényfilmes címkével számukra sikerült eladni egy olyan műfajt eladni, melynek darabjai felé önszántukból nem nagyon konvergálnának, és hasonló darabok ismerete nélkül egyértelműen a Jokert emelik piedesztálra. "

    Oh hogy ez a mondat mekkora baromság :-).
    Na és kik számítanak fiataloknak?

    Az az igazság sokan csak azért mennek el erre a filmre mert valami szuper gonoszra számítanak és nem arra amit kapnak helyette. Kíváncsiak az emberek és ennyi.
  • NEXUS6 #15
    Mi is a cikk lényege?
    Hogy a film 80%-os tetszési indexszel rendelkezik, ami a fiataloknál magasabb, a szép korúaknál alacsonyabb érték átlagából jön ki.

    Ez az átláttak a szitán beszólás ehhez képest kicsit trollos.
    Nagyon.
  • Zombee #14
    Tú'tótuk Béláim! Tú'tótuk!

    A cikk retardált. A film épp annyira mély dráma, amennyire egy 80 éves képregénykarakterről drámát lehet csinálni.
    Az ilyen filmek egyébként pont jók a hasonlítgatás miatt, biztos lesznek akik a hivatkozott filmeket pont ezért fogják megnézni.
  • Whysper #13
    37 évesen Tini vagyok. De jó nekem!! Negritis hát persze. mert mind a két film egy DC karakter valósít meg igaz? és a DC vagy vanagers világokban meg csak röpködő lézer szeműeket kell gyártani..

    Végre egy igazi Dark universe Gotham city-s film. Miért hasonlítasz egy real világban játszódó filmet egy fantasy világban lévőhöz?
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2019.10.10. 14:37:22
  • kalapos01 #12
    Ez a lényeg, hogy a célközönség tökéletesnek fogja találni, az a bizonyos réteg sikerre viszi és több nem is kell. Az, hogy mások blöfföt emlegetnek vagy lenézik a filmet, az eléggé magas lóról való leszólás. Ha nem tetszik, akkor nem tetszik, de nem azokon kell köszörülni a nyelvet, akiknek bejön, ők is a fogyasztókhoz tartoznak. (Más kérdés, hogy ha valaki azon stresszeli magát, mert nem tetszett egy kommentelőnek a film, akkor az sem jobb nála.)
  • Gauge #11
    Ez a film tökéletes volt. Ez egy hihető és életszerű Joker történet. Gyönyörű, ahogy a végén a szálak összeérnek.
  • gombabácsi #10
    én is idősebbek közé tartozom és ez a két film nagy kedvencem. persze, jó lenne ha ma is több ilyen szintű film lenne... de annak is örülök hogy a joker elkészült, és jó film.
  • Negritis #9
    az idősebb korosztály viszont látta a Komédia Királyát és a Taxi Sofőrt így tudja hogyan is kéne ennek pontosan kinéznie
  • zetortraktor #8
    Az a kérdés, hogy megállnák a helyüket karakterdrámaként önmagukban? Vagy úgy gondolod, hogy azokat Oscar-esély fenyegeti, mint a Jokert? Vagy hogy egyesek úgy vélik, hogy a Marvel-filmek csak lufik, és valójában önmagukban értéktelen semmiségek lennének, mint a Joker? Valamit itt szerintem rosszul értelmezel. Az első két kérdésre szerintem "nem" a válaszod, a harmadik pedig triviális és kérdésként fel sem merült, hiszen lenézik a szuperhősös műfajt, ahogy azt idézed.
  • Voltan #7
    "vajon csak azért jó a fogadtatása, mert képregényfilmről van szó (a szuperhősös műfaj eddigi darabjai bizonyos körökben lenézettek voltak), vagy az alkotás önmagában is megállná a helyét karakterdrámaként."


    LOOOOL, bezzeg a Marvel-féle sorozatgyártott CGI-átvezetőknél ez a kérdés nem merül fel, ugye? Hiszen azok annnnnnnyira, de annnyira minőségiek :D:D:D