MTI

Megvan minden idők legnagyobb hatású filmje

Hálózatkutatók azt vizsgálták, hogy mely filmre hivatkoznak legtöbbször más filmekben. A régi amerikai filmek felé torzít a lista.

Az 1939-es Óz, a csodák csodája című klasszikust nevezték meg minden idők legnagyobb hatású filmjének a Torinói Egyetem hálózatkutatói. Az Applied Network Science című folyóiratban publikált tanulmány készítői az imdb.com nemzetközi mozis adatbázisban szereplő 47 ezer filmet elemeztek. A kutatók egyfajta kapcsolatháló-elemzést alkalmazva nézték meg, hogy egy adott film hány másik - utána készült - filmre van hatással, és hogy az utóbbiak maguk mekkora hatású alkotások. Az eredmények szerint a húsz legnagyobb hatású film mind 1980 előtt készült, többségében az Egyesült Államokban. A kutatók csak 2010 előtt készült filmeket elemeztek.

Az Óz, a csodák csodáját az 1977-es Star Wars IV. rész - Egy új remény, majd az 1960-as Psycho követi a sorban. A listán szerepel továbbá a 2001: Űrodüsszeia (1968), az Aranypolgár (1941), a Casablanca (1942), A keresztapa (1972), az Elfújta a szél (1939) és a Patyomkin páncélos (1925). A kutatást vezető Livio Bioglio szerint a kifejlesztett algoritmus a rendezők, valamint a férfi és a női színészek pályafutását is képes "kiértékelni" a legnagyobb hatású filmekben való közreműködésük alapján.


A rendezők esetében alkalmazva az algoritmus az Óz, a csodák csodájához kötődő öt rendezőt, valamint Alfred Hitchcockot (harmadik hely), Steven Spielberget (ötödik) és Stanley Kubrickot (hatodik) sorolta be a legnagyobb hatású rendezők listájának első nyolc helyére. Amikor azonban a kutatók másfajta megközelítést használtak, hogy kikerüljék a régebbi filmek nyilvánvalóan nagyobb hatását - mivel korábban mutatták be őket, több filmre lehetett hatásuk -, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg és Brian De Palma került az első három dobogós helyre.

A legnagyobb hatású filmszínészek toplistájáról a szerzők megjegyezték, hogy a férfisztárok túlsúlya jellemzi, az első tízbe csak egyetlen színésznő, a Bond-filmek Miss Moneypenny-jét játszó Lois Maxwell került be. A férfiaknál Samuel L. Jacksont, Clint Eastwoodot és Tom Cruise-t, a nőknél a James Bond-filmek Miss Moneypenny-jét, Lois Maxwellt, valamint Carrie Fishert hozta ki a legnagyobb hatásúnak az algoritmus.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #8
  De volt alcime..mas kerdes, hogy nem tuntettek fel a plakatokon illetve a fim kezdo jeleneteben, de a forgatokonyvben igen:

  https://www.imsdb.com/scripts/Star-Wars-A-New-Hope.html

  " STAR WARS

  Episode IV

  A NEW HOPE

  From the
  JOURNAL OF THE WHILLS

  by
  George Lucas

  Revised Fourth Draft
  January 15, 1976

  LUCASFILM LTD."

  Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.12.03. 00:23:04
 • mad mind #6
  Amikor először kijött még nem volt alcíme.
  "The film was originally released in 1977 with the title "Star Wars". The subtitles Episode IV and A New Hope were only added to the opening crawl in subsequent re-releases.[92][16] Official sources state that the change was made at the theatrical re-release of April 10, 1981"
 • cateran #5
  Hat de...az -idorendben- elso SW film cime Star Wars: Episode 4 - A New Hope

  https://m.imdb.com/title/tt0076759/
 • Csaba161 #4

  1977-ben még nem volt Star Wars negyedik rész...
 • Tinman #3
  Na ja ;-)
 • IMYke2.0.0.0 #2
  Ázsiaira ajánlott: AsianWiki.net - akarom mondani: com
  Utoljára szerkesztette: IMYke2.0.0.0, 2018.11.30. 21:36:22
 • Cat #1
  Szóval egy amerikai adatbázis egy amerikai filmre tartalmaz a legtöbb hivatkozást. Meglepő.

  Nem hollywoodi termékek esetében az embernek nagyon nem szabad az IMDB-re bíznia magát. Pl. indiai, távol-keleti filmeknek épp hogy csak a címét tartalmazza, de ha valaki dél-koreai sorozatokat vagy japán animéket szeret, felejtse el nagy ívben.