Ötvös Tibor

A passió minden idők legprovokatívabb filmje

Mel Gibson isteni filmje, a hatalmas világsikert aratott A passió újabb elismerést gyűjtött be. Ezúttal egy internetes felmérésen nyerte el a "minden idők legprovokatívabb filmje" címet.

Újabb érdekes felmérést készítettek a neten. Az utca emberét ezúttal arról kérdezték, hogy számára melyik volt minden idők legprovokatívabb, legellentmondásosabb filmalkotása.

Számomra hatalmas meglepetésre a nyertes Mel Gibson hatalmas sikerű vallási filmje, A passió lett. A Jézus életének utolsó 12 óráját bemutató alkotás sokak számára túl brutális és naturalista ábrázolásmódja miatt jó páran rosszul lettek a vetítések alatt, ám a film végül kasszát robbantott és a Gibson saját 30 millió dollárjából leforgatott mozi összesen több, mint 610 milliót jövedelmezett.


A második Stanley Kubrick és a Mechanikus narancs lett. A bronzérmet pedig Michael Moore Fahrenheit 9/11-e szerezte meg. A 25 filmből álló listán egyébként szerepel még Oliver Stone és a Született gyilkosok (8. hely), a Szarvasvadász (12. hely) és természetesen Ron Howard és Tom Hanks A Da Vinci-kód-ja sem maradhatott helyezés nélkül (13. hely).

Érdekességek persze akadtak, hiszen az Elemi ösztön megelőzte a Cannibal Holocaust-ot, ugyanakkor a A 93-as járat maga mögé utasította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • moRtiZ #17
  Amugy a legprovokativabb alkotas a South Park sorozat. Persze nem film, hanem rajzfilm + sorozat is, de AZ TENYLEG provokativ.
 • Morden23 #16
  Nem, hanem mert a nacionalizmust vérgőzös kretének képében mutatja be, és a talán legnagyobb vérgőzös kretén végül átváltozik, mint a kis pillangó a hernyóból. Amúgy a "provokatív"-nál a kérdés az, hogy kinek provokatív.
  Nekem pl. a Rekviem kicsit sem az. És, ha már így témánál vagyunk, a Passió sem az.
  Ami mocskos mód antipatikus nekem ebben a filmben, hogy a vallásra épít, de köze nincsen a kereszténységhez. Ez az "akinek csak Jézus kínzása jött le, az saját probléma" duma szerintem nem ide illik. Ez a film úgy akarta bemutatni Jézust, mint a pornó a szeretkezést.
  Biztos van olyan, akit "megérint", "megsért", "provokál", "elszomorít" stb stb stb, de szerintem egyetlen egy ember nincsen, akinek csak simán "tetszik".
 • The Termentor #15
  Azért mert horogkereszt van benne???
  okos vagy...
 • stukov #14
  Na az tényleg az!
 • moRtiZ #13
  Amerikai Historia X?
 • The Termentor #12
  Rekviem miota provokativ???
  akkor lenne az ha undorito drogos jelenetek lennenek benne ahol osszeszarjak magukat a cuccosok beloves utan. Nekem sokkal inkabb a lelki nyomas jott le azon a filmen, a kattogas, a vagy hogy megszerezd a loketet. Ezt szerintem nagyon hitelesen abrazolta...
  De nem is errol van szo. Szerintem a passio azoknak volt provokativ akiknek nincs semmilyen kotodesuk a vallashoz. Ha nem a vallasi tartalmat nezzuk akkor kb Cannibal holocaust szinten van...

  Meg a masik kerdes, mi a provokativ? gyomorforgatas vagy az emberi ostobasag szembesitese??
 • HuHa #11
  Lehurrogni nem kell, én sem teszem. Értékrendek és szemléletek kérdése. Lsd. én a Rekviem egy álomért c. alkotást 7/10 pontoznám, egyedül a fényképezése tetszett, ami remekül illett a tematikáhóz, ettől függetlenül sosem tudtak izgatni a drogos filmek. Meg amúgy sem tartom a filmet se ellentmondásosnak, se provokatívnak, tekintve Dunát lehet rekeszteni a drogos filmekből. Viszont a Gyűlölet c. alkotás bőven felérhetne a dobogóra.
 • Kis-Bob #10
  Nekem nagyon tetszett. Van, aki fogékony az ilyen témákra, és van aki nem. Ennyi. A másik meg az, hogy Mel nem azért kínozta a filmjében Jézust, mert minnél látványosabbra akarta csinálni, hanem mert szerinte ezeket kellett átélnie. Ezzel próbálja szembesíteni a nézőt. Az meg, hogy valakinek csak a kínzás jön le ebből, az már a saját problémája. Egyébként, ha engem nem érdekelne a vallás, mint filmtéma, akkor lehet, hogy nekem sem tetszett volna. De így elég ütős lett a szememben. De ez csak én vagyok. Mindenkinek jogában áll lehurrogni
 • Szeszmester #9
  Nekem nem tetszett a film, szegény Jézust kínozták végig, másról nem is szólt. Oké, hogy "így történt" meg minden, de attól még nem nagy szám. A született gyilkosok előrébb is lehetne. A teljes listát hol lehet megtekinteni? A Requiem egy álomért rajta van?
 • bertino #8
  inkább a Mad Max 4el foglalkozna inkább...