Berta Sándor

EU - decembertől jöhet a tartalomkvóta

Az Európai Unió gőzerővel dolgozik a stream-szolgáltatókra vonatkozó új előírásokon.

A többek között a Netflixet és az Amazont is érintő új tartalomkvóta-irányelv lényege, hogy az Európában is működő stream-szolgáltatók köteles lesznek legalább 30 százalékban európai gyártású tartalmakat kínálni. Az új csomag várhatóan decemberre készül el - mindezt Roberto Viola, az Európai Bizottság kommunikációs hálózatokért, tartalmakért és technológiákért felelős igazgatója nyilatkozta a Variety amerikai film- és szórakoztatóipari portálnak.

Decembertől 20 hónapjuk lesz az európai uniós tagállamoknak arra, hogy az új irányelvet átültessék a nemzeti jogrendszerükbe. Miután nem rendeletről, hanem irányelvről van szó, ezért az egyes tagországoknak lesz némi mozgásterük. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy a tagállamok nem 30, hanem például 40 százalékos kvótát állapítanak majd meg, miként az is, hogy bizonyos tagországokban a stream-szolgáltatókat arra fogják kötelezni, hogy meghatározott összegeket fizessenek be a nemzeti filmtámogatási alapokba.

Viola hozzátette, hogy a Netflix már most is nagyon közel van a 30 százalékos kvótaarányhoz. Az Európai Bizottság októberben akar hivatalos adatokat közölni arról, hogy milyen nagy az európai uniós gyártású tartalmak aránya az egyes stream-szolgáltatók műsorainak tekintetében. A Netflix, az Amazon, a Prime és a Maxdome egyelőre nem kommentálta a tervet, az igazgató pedig leszögezte, hogy már csak a végső szavazást kell megejteni, de az puszta formalitás.

Az ötlet egyébként már 2016-ban felmerült, de akkor még arról volt szó, hogy a kínált tartalmak 20 százalékának kell európai gyártásúnak lenniük. A tervezet gyakorlatilag a 2010-ben bemutatott audiovizuális médiaszolgáltatási (AVMSD) irányelv módosítása, s kötelezővé tenné az európai filmek, sorozatok és más műsorok támogatását, ráadásul ezeket az alkotásokat a frekventált műsorsávokban kell majd elhelyezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • takysoft #9
    zola hozzászólása nagyon adja.
    crunchyroll anime filmekkel foglalkozik... olyan itt nem készül :S

    Illetve... hogy állapítod meg a 30%-ot?
    darabszámra? csinálok én neked olyan soroatot, aminek 60.000 darab 1 másodperces része van.
    Esetleg hosszra? Generálok egy 800 órás fehérzaj-filmet :D
    Mindegyik tök európai lesz :D
  • bdzsana #8
    Nem ez az a típusú hozzáállás, ami ellen állandóan harcol az EU?
    Hol van ebben a szabad piac?
  • kékherceg #7
    Ez mire jó?
  • Andrevv #6
    Na nem baj, majd visszatérünk a jól bevált torrent oldalakra.
  • kvp #5
    Varhatoan vonatkozik is, de csak akkor ha nem adnak mindent ingyen. Szoval max. letiltjak a fizetos uzemmodot vagy nem fogadnak el EU-s cimre regisztralt befizeteseket.

    Vagy fizetnek mindenkinek aki megkeresi oket. Az opcio ott van, hogy eleg fizetni. Szerintem Magyarorszag is ezt fogja valasztani, hogy penzben keri a 30%-ot, nem magyar tartalomban. Aztan vagy fizetnek a megkeresett szolgaltatok vagy kivonulnak a piacrol. Esetleg fognak egy csomo ingyenes EU-s tartalmat es azt rakjak be helykitoltonek, hogy darabra meglegyen...

    Annyit elerhet vele az EU, hogy ujra sokkal egyszerubb legyen lopott tartalmat beszerezni. Magancelra (nem eladasra) ugyis legalis es ha konnyebb letolteni mint fizetni erte (mert mondjuk nem is lehet), akkor az emberek azt fogjak valasztani.
  • zola2000 #4
    Az lenne érdekes ha a crunchyrollra, és a viki.comra is vonatkozna...
  • zola2000 #3
    A gond ezzel az, hogy most a netflix jó, vesz kicsit több európai sorozatot, aztán ad kétszer többet a világ többi részéről, viszont fűnyíró elv szerint elérhetetlenné teszi a maradék eun kívüli műsort, hogy meglegyen a 30% kvóta -> tehát eddig is vpn kellett netflixhez Európából, ezentúl méginkább.
  • kalapos01 #2
    Ahhoz képest, hogy azért az EU-ra annyira még nem jellemző a magyar vagy a lengyel bezárkózós, médiairányítós modell, ez és a tavaszi netes fenyítés elég furcsának tűnik. Akkor netes oldalak elérését korlátozták le, most a legális sorozatnézést nyírják ki. Elég disztópikusnak tűnik, de ez így rohadtul a netes cenzúra irányába tart, idővel csak olyan tartalmat fogyaszthatunk, amit engedélyeznek.

    A lényeg, hogy akkor itthon (meg Európában is?) ennyi volt a Netflix meg az Amazon. Vajon az HBO GO-ra is vonatkozik?
  • Andrevv #1
    Inkább foglalkoznának azzal, hogy ne lehessen a tagországokat megkülönböztetni, bárki érhesse el ugyanazt a szolgáltatást bármelyik országból ha akarja. Ez pedig vonatkozzon a hagyományos TV-re is, ne lehessen csak bizonyos területre korlátozni pl. a sport-események közvetítését.
    Utoljára szerkesztette: Andrevv, 2018.09.05. 15:54:18