Szekeres Viktor

Februárban is erős filmkínálat vár ránk a mozikban

Ha február, akkor menő Valentin-napi filmek és Oscar-favoritok jelentik a kínálatot, amibe most egy zseniális horror és egy Marvel-film bepofátlankodik.

Hányszor voltál moziban januárban?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Február rövid hónap, ami általában kiszámítható premiereket hoz, így azonnal bele is csaphatunk a lecsóba. A legzsúfoltabb mozis hét a hónapban az elsejétől kezdődő, ami 5 premiert hozott el - nagy közönségfilm nélkül. Kezdjük a sort a 2014-es A Babadookkal (The Babadook), ami jó tesztnek ígérkezik a hazai nézők hozzáállása kapcsán, ugyanis a lélektani horror egy igazi remekmű, azonban már 3 éves, így sokan láthatták alternatív forrásból.

Manifesztum

Emellé két Oscar-jelölt kedvenc érkezik: az új PTA-film Daniel Day-Lewisszal, a Fantomszál (Phantom Thread), ami egy 50-es években játszódó darab és egy londoni szabóról szól, míg az Én, Tonya (I, Tonya) a 90-es években zajlik és Tonya Harding szatirikus története, aki korcsolyázóból Amerika első számú ellenségévé válik. És hogy a héten mind az 5 film kötelezően nézős legyen (hisz mindegyik tényleg remek), arról két nem amerikai premier gondoskodik: a Manifesztumban (Manifesto) Cate Blanchett 12 különböző személyiség bőrébe bújva különféle művészeti csoportok és irányzatok manifesztumait ismerteti, míg a Szeretet nélkül (Nyeljubov) egy orosz alkotás a napjaink Oroszországában a boldogságot keresők kilátástalanságáról, a középpontban egy gondokkal küszködő házaspárral és eltűnt fiukkal.

Szólíts a neveden

Nyolcadikától mindössze három premier érkezik hozzánk, azok közül is az egyik egy folytatás, szóval mindenki tudni fogja, hogy érdeklődik-e iránta: ez A szabadság ötven árnyalata (Fifty Shades Freed) lesz. Az olasz Szólíts a neveden (Call Me By Your Name) is Oscar-favorit és egy észak-olaszországi romantikus történet az élet pillanatainak mulandóságáról, míg a Teheráni tabuk (Tehran Taboo) egy német animációs film, aminek a helyszíne Irán, s benne az iszlamista társadalom tabuit feszegetik.

Teheráni tabuk

Február 15-én végre egynél több popcorn film közül lehet választani: a képregényfilmekért rajongók vakon a Fekete Párduc (Black Panther) előadásainak irányába fognak menetelni a Marvel-címke miatt, míg a gyerekek megnézhetik hogyan gyurmázták össze az angolok, akik a Wallace és Gromitot is készítették, az Ősembert (Early Man). Mindenki más pedig egy újabb harmadik részes folytatásfilmet, a Valami Amerika 3-at fogja választani. A maradék két premier az ínyenceknek szól: az izraeli Foxtrott (Foxtrot) nem sokkal maradt le az idegen nyelvű kategória Oscar-jelöléséről (a film egy katona fiát elvesztő, dühös apáról szól), míg a The Workshop (L'atelier) egy fiatalokról szóló francia film Az osztály rendezőjétől, s benne kallódó gyerekeket próbálnak jó útra téríteni.

Foxtrott

A hónap utolsó mozis hetét 22-e jelenti, és ismét két Oscar-favorittal indítunk. Először is Spielberggel és A Pentagon titkaival (The Post), melyben Tom Hanks és Meryl Streep a hetvenes években újságíróskodik a Watergate-botrány kapcsán, míg A víz érintése (The Shape of Water), ami 13 Oscar-jelölést kapott, ismét egy Guillermo Del Toro-fantáziafilm, tündérmese a hidegháborús Amerikából, del torói lényekkel. Melléjük érkezik a popcornosoknak az Éjszakai játék (Game Night), melyben egy házastársak közötti játékeste siklik ki, a Hihetetlen történet az óriás körtéről (Den utrolige historie om den kæmpestore pære) meg egy dán animáció pár, polgármesterük megmentésére induló állatról.

A víz érintése

Melyik februári hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • A Babadook
  • Én, Tonya
  • Fantomszál
  • A szabadság ötven árnyalata
  • Szólíts a neveden
  • Fekete Párduc
  • Ősember
  • Valami Amerika 3
  • Éjszakai játék
  • A Pentagon titkai
  • A víz érintése
  • Valamelyik a többi közül.
Márciusra már lecsengenek az Oscar-jelöltek, csak egy-kettő van hátra, szóval ismét a kommersz filmeké lesz a terep. Többek között érkezik majd a Vörös veréb, a 12 katona, a Sztálin halála a Tomb Raider, a Bosszúvágy és a Ready Player One is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #2
    Igazából nincs is olyan sok, talán kéthavonta egy? De havi egy biztos, hogy nincs, de sosem értettem az egész jelenséget, mármint a kérdésfeltevéseket. Akik ezt teszik, azokat az irigység mozgatja? Úgy értem, engem sem érdekelnek ezek a filmek, de nem mások elől veszik el a helyet. Picsa sok film van, elfér mellette a Marvel és a DC is, mint a zséhorror vagy a szadomazo romantika, ami ugyancsak nem izgat.
  • Cat #1
    "Fekete Párduc 50%"

    És akkor még néhányan felteszik a kérdést, hogy minek készül ennyi képregényfilm...