Szekeres Viktor

Decemberben a sok jó film között döntenünk kell, mit hagyjunk ki

Az év végén a legtöbb forgalmazó be fogja vetni a nagyágyúit. Szerény számításaink szerint is 7 vagy 8 remek filmet fognak megnézni a komoly filmrajongók.

Hányszor voltál moziban novemberben?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
A december általában inkább Amerikában számít erősnek, mert ott akkor érkeznek azok a díjszezonra szánt filmek, amik itthon javarészt januárban és februárban kerülnek bemutatásra. Szerencsére azért az év utolsó hónapjában is akad néznivaló nékunk. Még azoknak is, akiket totális hidegen hagy a Star Wars, hiszen valljuk meg, a többség nem követi figyelemmel napjaink legnépszerűbb filmsorozatát, ami természetesen idén is hatalmasat fog aratni, minden bizonnyal megérdemelten.

Stratton

A héten vette kezdetét az utolsó hónap első mozis hete. Hetedikén érkezett a mozikban a hét hollywoodi nagyágyúja, a Megjött apuci! 2, ami nagyot fog durranni itthon, hiszen mint a Rossz anyák 2-ben, itt is bevetnek veterán színészeket szülőként, s azt mindeni tudja, hogy Magyarországon érthető módon kevésbé kalandkedvelők a mozizók, inkább az ismert címekre, a folytatásokra ülnek be. Amerikai premier, de messze nem hollywoodi lesz még a Wonder Wheel - Az óriáskerék (Wonder Wheel), ami az idei Woody Allen-film, a szokásos sztárparádéval, és a hírek szerint ez is elég jól sikerült.

Jesús

Egy nagyobb sztárral talán a Stratton (Stratton) is siker lehetne itthon, de így csak egy kommandós, bombás bé-akciómozi látszatát kelti az angol produkció, melynek főszereplője Dominic Cooper. A széf (The Vault) is inkább a videófilmes vonalat képviseli, ráadásul a csajos-James Francós horrorszerűség decemberben az HBO-n is bemutatásra kerül. A Volt egyszer egy Németország (Es war einmal in Deutschland...) egy nagyon jópofa, a II. világháború után játszódó német komédia, ami sajnos sokakat el fog kerülni, pedig az Amerikába emigrálni akaró Holokauszt-túlélők sztorija olykor zseniális poénokat tartalmat. A hét utolsó bemutatója a svájci A nőkért (Die göttliche Ordnung) lesz, ami egy 70-es években játszódó dráma, mely egy családanyáról és a kor nőmozgalmairól szól.

A legnagyobb showman

A december 14-én kezdő mozis héten is bőven lesz néznivalónk. Persze nem a kommersz fajtából, hiszen a Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi) kábé mindenkit érdekelni fog, aki él és mozog, és ellene sok popcorn mozit nem indítanak. Aki viszont magasról tesz a kábé 40 éves divatra, azt talán az idei év vége egyik nagy durranása, Az igazi csoda (Wonder) meggyőzheti, amiben Julia Roberts és Owen Wilson egy deformált arcú fiú szüleiként főszerepel.

Egy szent szarvas meggyilkolása

Ugyancsak kötelező premiernek ígérkezik a Have a nice day (Hao ji le), ami egy kínai animációs film, ás a műfaj végre nem komédia, hanem bűnügyi, s benne egy pénzes táskát üldöznek, nem egyszer igen véres végeredménnyel. A francia Eszeveszett esküvőt (Le sens de la fête) talán el fogja adni a címe, vagy az, hogy az Életrevalók rendezőitől érkezik - a sztori egy balul elsülni látszó esküvőről szól, amit még talán meg lehet menteni. A Jesús (Jesús) egy 21. századi passiótörténetet Chile jelenlegi állapotairól és a fiatalok ottani életéről, a Legeslegjobb cimborák: Állati a buli (Mullewapp - Eine schöne Schweinerei) a 2009-es német animációs film folytatása lesz, míg a Raffaello: A festőfejedelem (Raffaello: Il principe delle arti) egy újabb látványos, 3D-s dokumentumfilm a Pannónia Entertainmenttől Raffaellóról, a festőről.

Doktor Knock

December 21-én csak egy héttel leszünk a Star Wars premierje után, a forgalmazók mégis közönségfilmekkel szórnak meg minket. A Jumanji: Vár a dzsungel (Jumanji: Welcome to the Jungle) a régi Jumanji folytatása lesz napjaink pár legkedveltebb színészeivel (Johnson, Hart, Black, Gillan), a Ferdinánd (Ferdinand) az idei ünnepi animáció egy bikáról - nulla karácsonyi hangulattal. Ugyancsak popcorn lesz az idei dél-afrikai pénzből forgatott akciózás Ethan Hawke-kal. A 24 óra a halálig (24 Hours to Live) értelemszerűen egy őrült rohanás lesz az idővel és egy küldetéssel.

Volt egyszer egy Németország...

Ekkor érkezik a mozikba a hónap egyik legkülönlegesebb és dettó kötelező premierje is, a Loving Vincent, ami egy ritka látványos animációs film Lengyelországból. A film nem Van Gogh-ról szól, hanem egy fiatalemberről, aki a festő szülővárosában annak utolsó napjait kutatja, és a különlegessége, hogy az animációs olajfestményes stílusú, szörnyen látványos. A mozis hét maradék két premierje között ott van egy francia komédia, a Doktor Knock (Knock), ami az 50-es években játszódik, falusi környezetben és a főhőse egy szélhámos (Omar Sy az Életrevalókból), aki orvosnak adja ki magát - aranyos és romantikus darab. Aki pedig a fejfogósabb komédiákat és a harsányabb poénokat szereti, annak a svéd Kaotikus karácsonyt (En underbar jävla jul) ajánljuk, amiben egy meleg pár tervez nagy bejelentést tenni családjaik előtt, de nem minden úgy sül el, ahogy azt eltervezik.

Az igazi csoda

December 28-án indul az év utolsó mozis hete egy olyan filmmel, amit a Korhatár Bizottság nem javasol a nézőknek. Bizony, a Bőrpofa (Leatherface) megkapta a rettegett X-es korhatárt. Persze nem ezt a filmet mondanánk a hétről kötelezőnek, hanem inkább a két zenés darabot. Nyilván a Tökéletes hang 3-at (Pitch Perfect 3) csakis akkor javasoljuk, ha jól sikerült, s ezt csak hetek múlva tudjuk meg, hiszen világpremierről van szó. Viszont a Hugh Jackman főszereplésével készített musical, A legnagyobb showman (The Greatest Showman) a szereplők és a készítők miatt nagyon olyannak tűnik, amit kár lenne kihagyni a műfaj rajongóinak. Talán még akkor is, ha nagyon ledorongolják a kritikusok.

Have a nice day

Az Egy szent szarvas meggyilkolása (The Killing of a Sacred Deer) a heti különleges premier, amivel nem mondunk sokat, hiszen a zseniális A homár rendezőjének, Giorgos Lanthimosnak az új filmjéről van szó - a thriller főszereplői Colin Farrell és Nicole Kidman. A végére marad három francia nyelvű romantikus vígjáték, melyek közük az egyik biztos, hogy meg fogja itthon találni a közönségét, a kérdés csak az, hogy melyik? Vajon a Jöjj el napfény! (Un beau soleil intérieur)? Juliette Binoche még mindig ismerős név itthon, és most egy elvált művész anyát alakít, aki szerelmet keres. Esetleg a Szerelem tesztelve (Őtez-moi d'un doute), amiben egy 45 éves férfi kezdi el keresni a vér szerinti apját? Netalántán a Szex, ex, szerelem (Les ex), amit a RRRrrrr!!! írója rendezett? A film öt pár boldogtalan pillanatait meséli el, humorral fűszerezve kapcsolataik fordulópontjait.

Bőrpofa

Melyik decemberi hazai mozis premier érdekel legjobban a Star Wars 8-on kívül?
  • Megjött apuci! 2
  • Az igazi csoda
  • 24 óra a halálig
  • Ferdinánd
  • Jumanji: Vár a dzsungel
  • Bőrpofa
  • A legnagyobb showman
  • Egy szent szarvas meggyilkolása
  • Tökéletes hang 3
  • Valamelyik a többi közül.
Szép kis kínálat, januárban pedig a díjszezonos premierekre érdemes majd koncentrálni, olyan darabokra, mint a Floridai álom, A legsötétebb óra vagy a Három óriásplakát Ebbing határában. Akit pedig hidegen hagynak az efféle filmek, az kap Liam Neeson-akciózást, Insidious-folytatást és Az útvesztő harmadik részét. A közös pont a két tábor között az Elit játszma lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #5
    Koszonom :D
  • takysoft #4
    Ez egy nagyon építő jellegű hozzászólás, ami sokaknak segít :)
  • cateran #3
    Szavakkal leirhatatlan mennyire nem erdekel az SW8....vagy talan megis....HA lesz belole minimum hd verzio a neten, akkor TALAN letoltom....de inkabb meg azt se....hat ennyire...
  • yamato41 #2
    Döntöttem. Midegyiket. Nem volt nehéz döntés.