Szekeres Viktor

Spielberg zsinórban elkészítette két leggyengébben teljesítő filmjét.

Hiába az elismertség, ha anyagi szempontból nem annyira jövedelmező egy produkció.

Nem nagyon jött össze Steven Spielbergnek a legutóbbi két filmje. Mondjuk mindezt annak ellenére, hogy mind a Kémek hídja (Bridge of Spies), mint pedig A barátságos óriás (The BFG) kifejezetten jól sikerült. Azonban ezzel a rendező, s főleg a gyártó stúdió nem megy sokra, ha a nézőket kevéssé érdekli a végeredmény. Márpedig ezúttal ez volt a helyzet, a két film a rendező két legrosszabbul jövedelmező alkotása volt a legalább 2000 moziban bemutatott munkái közül. Persze mindezt spielbergi mércével kell érteni, ami nála nem annyira jövedelmező, az másnál hatalmas sikernek is számíthat.

A hat Oscar-jelölésig és egy győzelemig eljutó Kémek hídja összességében például simán pluszban zárta a mozis futását, hiszen 40 millió dollárból készült, s Amerikában 72, a világ többi részén pedig 93 millió dollárig jutott el. A barátságos óriás esetében azonban nem vehető biztosra a megtérülés (arról nem is beszélve, hogy egy stúdió nem nullszaldóra akarja kihozni a filmjeit), hiszen a családi mozi 140 milliós gyártási költséggel rendelkezett, s ehhez képest mind az amerikai 39, mind az Amerikán kívüli 12 milliós bevétel nagyon alacsonynak tűnik - utóbbi még akkor is, ha sok országban még nem került bemutatásra az alkotás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    A Kémek hídja az elpuskázott lehetőségek filmje, jó sztori, jó színészek, jó szövegek és valamit visz a víz végeredmény. Elsőfilmes K-európai vendégrendezők csinálnak ilyenet.