MTI

Lemondott a Comcast a Time Warner Cable felvásárlásáról

Kétévi próbálkozás után a Comcast pénteken hivatalosan elállt attól, hogy 45,2 milliárd dollárért felvásárolja a Time Warner Cable-t (TWC), miután az Egyesült Államok két legnagyobb kábeltelevízió- és szélessávúinternet-szolgáltatója nem tudta meggyőzni a kormányzati felügyeletet arról, hogy a fúzió a fogyasztók érdekében állna.

Tom Wheeler, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke pénteki közleményében rámutatott, hogy az összeolvadás "megengedhetetlen kockázatot jelentett volna a versenyre és az innovációra", beleértve az online videószolgáltatók eljutását a fogyasztókhoz. Az egyesülést követően a két társasághoz került volna az amerikai kábeltelevíziós előfizetések csaknem 30 és a szélessávú előfizetések 55 százaléka. A Comcast igazgatótanácsa csütörtökön, a TWC-é péntek reggel döntött az egyesülés lefújásáról, amit Brian Roberts, a Comcast vezérigazgatója pénteken jelentett be.

Pedig a Comcast, elébe menve az aggályoknak, az egyesült vállalat 34 millió előfizetője közül kész lett volna 3 millióról lemondani, hogy 30 százalék alatt tartsa a piaci részesedését. A philadelphiai központú és Washington térségében igen sikeres Comcastnak jelenleg 23 millió, a TWC-nek pedig 11 millió előfizetője van, zömmel nagyvárosokban, mint például New York és Los Angeles.

A TWC 2009-ben vált ki a Time Warnerből, amely jelenleg is a CNN, az HBO és a Warner Bros tulajdonosa. A Comcast 2011 és 2013 között 30 milliárd dollárért vásárolta fel az NBC anyavállalatát, az NBCUniversalt, és már akkor erős monopóliumellenes aggályok hangzottak el. A Comcast, miután a tartalomszolgáltatásba is bevásárolta magát, olyan helyzetben próbálta meg kiterjeszteni pozícióit a média- és a szélessávúinternet-piacon, amikor a klasszikus kábeltévé-előfizetők száma csökken az Egyesült Államokban.

Elemzők szerint a kábeltársaságok összeolvadása a most kútba esett üzlet ellenére folytatódhat, mert az online videóvállalkozások száma szaporodik. Folytatódni fog a kizárólag internetes vagy mobiltelefonos hozzáférést használó, olcsóbb televíziós csomagokat kereső fiatal előfizetőkért folytatott verseny is.

A Verizon kommunikációs óriás FIOS internet-, telefon- és kábeltelevíziós szolgáltatója például kisebb és személyre szabható csomagokat kezdett el forgalmazni, a HBO pedig HBO Now néven kábeltévé-előfizetést nem igénylő online szolgáltatást indított. Az alacsony árakkal operáló Netflix filmszolgáltató pedig a tendenciát meglovagolva világszerte már több mint 60 millió előfizetőre tett szert, harmadakkora sávszélességen, mint a kábeltévék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!