Szekeres Viktor

Soha nem látott mozis nyárnak ígérkezik a 2016-os

Pár nappal ezelőttig nagyítóval kellett keresni az eredeti filmeket a 2016-os nyári moziműsorban. Ez van, a közönségnek csak a folytatás kell és a reboot.

Melyik jöv? nyári folytatást várod legjobban?
  • Star Trek 3
  • Amerika kapitány 3
  • A függetlenség napja 2
  • Jégkorszak 5
  • Szellemirtók 3
  • Bourne-rejtély 4
  • X-Men: Apokalipszis
  • Rossz szomszédság 2
A mozis világ egyik legkomikusabb ellentmondása, hogy szinte mindig azok panaszkodnak arról, hogy nem készülnek eredeti filmek, nincsenek ötletei Hollywoodnak, akik maguk is szinte csak folytatásokra, adaptációkra, feldolgozásokra és rebootokra váltanak jegyet. És ez egyébként a közönség nagy részére is igaz, hiszen szokás szerint a legsikeresebb filmek ezekből a "műfajokból" kerültek ki, míg sok-sok eredeti és nagyon jól sikerült alkotás nem kapja meg az őket megillető figyelmet. Mert igen, bőven vannak "eredeti" alkotások is, darabszámuk magasan meghaladja a másik kategória képviselőit.


Persze amellett nem szabad elmennünk, hogy a folytatások és a rebootok között is vannak remekül sikerült alkotások. Ráadásul ezek a filmek, amik nem direkt feldolgozások és adaptációk, ugyanúgy eredeti történettel rendelkeznek, mindössze a karaktereik ismertek, ami még pozitívum is lehet, hiszen ez esetben a filmek elejét nem kell alapozásra és a szereplők bemutatására elpazarolni, sokkal több idő jut a történetmesélésre.

A napokban tűzték ki két új és tejesen "eredeti" filmnek, a Nice Guysnak (Russell Crowe és Ryan Reynold), valamint a Central Intelligence-nek (Dwayne Johnson és Kevin Hart) a nyári premierjét (bővebben ezekről itt), s ekkor tűnt csak fel nekünk, hogy mennyire kőkeményen "nem eredeti film"-orientáltnak néz ki a 2016-os nyári mozifilmes felhozatal. Nem mintha ez meglepetés lenne, hiszen a folytatásokat jóval korábban be tudják jelenteni, az előzmény nélkül nem rendelkező projektet sokszor csak a bemutató előtt pár hónappal kerülnek műsorba.


A 2016-os elő-nyár már áprilisban megkezdődik, ekkor láthatjuk majd a Disney-től az élőszereplős A dzsungel könyvét, a Hófehér és a vadász folytatását (The Huntsman), valamint a Holtunkinglan harmadik részét (The Best Man Wedding). A helyzet azonban májusban kezd el súlyosbodni, amikorra is az előbb említett The Nice Guyson kívül már eredeti filmet még nem tudtak időzíteni. A hónap első hetén a harmadik Amerika kapitány-epizód kerül a mozikba, egy héttel később a legújabb Péntek 13-reboot és a Rossz szomszédság második része (ami természetesen egy "eredeti" film folytatása, de ilyen a filmes evolúció, a sikerfilmekre érdemes építeni, az eredeti filmekből lesznek a folytatásosak), majd pedig érkezik az Alice Csodaországban 2, illetve az X-Men-széria Apokalipszis alcímet viselő epizódja. S mindezek közé egy Angry Birds-mozifilm is érkezik, melynek története természetesen originál lesz, hiszen a játék komoly sztorival nem rendelkezik, azonban a film kampánya a meglévő IP-re (intellektuális tulajdon) fog építeni.

Júniusban sem áll le a dömping, legtöbbet második részből fogunk kapni, a Tini nindzsa teknőcök, A függetlenség napja, a Némó nyomában és a Démonok között sőt, még a Szemfényvesztők is ebben a hónapban folytatódik. Ezek (és a Central Intelligence) mellett mindössze egy Múmia-reboot és az Uncharted című videójáték adaptációja kapott egyelőre helyet. Júliusban nem annyira a második, inkább a sokadik részek dominálnak majd: A bűn éjszakája 3, Jégkorszak 5, Star Trek 3, Bourne-rejtély 4, mellettük pedig új Szellemirtók, Arthur király, Power Rangers és Tarzan mozifilm is lesz. Spielberg Szofi és a HABÓ-adaptációja mellett még két "eredeti" filmre nevezhetnek be a hőbörgők, a The Lake című Luc Besson-akcióra Sullivan Stapleton főszereplésével, valamint egy komédiára Adam DeVine és Zac Efron közreműködésével, aminek címe Mike & Dave Need Wedding Dates.


Ha a főszezont túléli az ember, akkor észreveheti, hogy lecsökken a folytatások és feldolgozások száma, augusztusban a DC-s képregény-adaptációt, a Suicide Squadot és az új Hupikék törpikéket láthatjuk, mellettük pedig olyan eredeti próbálkozásokat, mint a Dirty Grandpa című komédia vagy a Spectral című scifi. (Plusz két animáció, a Sausage Party és a Kubo and the Two Strings.)

Melyikre lennél inkább kíváncsi?
  • Egy teljesen eredeti filmre, ami lehet, hogy jó, de lehet, hogy rossz.
  • A kedvenc filmed folytatására, ami jó eséllyel tetszeni fog neked.
Egyébként már az idei nyári kínálat alapján is letesztelheti mindenki az irányultságát, hogy az eredeti filmeket várja, vagy azokat, amik valamiféle előzménnyel rendelkeznek. A teljesen "új" filmek a következők lesznek: Spy, Inside Out, The Gallows, Self/less, Hot Pursuit, Trainwreck, Masterminds, Straight Outta Compton, Regression, Southpaw, San Andreas és valahol a Tomorrowland is. Míg másik oldalról kapunk Gru-mellékágat, új Mission: Impossible, Avengers, Terminator, Mad Max, Pitch Perfect, Insidious, Jurassic Park, Sinister, Hitman, Fantastic Four, Ted és Magic Mike-epizódot. Melyik kínálat az izgalmasabb?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kiya #20
    Nem értem hogy miért nem lehet valami újat kitalálni a sok sok számok helyett... Ezek már sorozatok, nem is filmek. Ezer éve nincs egy jó film a moziban már amire azt mondanám na ezért fizetnék és megnézném.
  • Ragnaar #19
    (Elvileg lesz Pacman film is ha jól tudom ...)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.04.01. 12:39:12
  • Vol Jin #18
    Ütközéspont, solaris, sebezhetetlen, képlet, ryan közlegény megmentése, kapcsolat?
  • Vol Jin #17
    "És az hány éves, vagy mit szívott, aki a Szellemirtókat átírja női karakterekre ?"

    Az hagyján, de az mit szívott, aki az angry birdsből csinál mozifilmet?
  • Jrex #16
    Nem azt írtam, h minden eredeti filmnek van folytatása, hanem a jó filmeknek szokott lenni...
  • Ragnaar #15
    És az hány éves, vagy mit szívott, aki a Szellemirtókat átírja női karakterekre ?
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.03.31. 13:04:39
  • Ra1n #14
    "Jégkorszak 5: egy 5 éves talán megnézi
    Szellemirtók 3: Sose értettem a film hatását"

    Saccra lehetsz akkor vagy 15 éves.:)
  • Sir Quno Jedi #13
    amcsikapcsi bármikor
    ikszmeen bármikor
    szartrek fentartásokkal, mer reboot sori
    szellemfingók talán
    függetlenség lapja talán

    többi nemnyertmatricás
  • nemkelltudnod #12
    Star Trek 3: 10 perc után bealszok rajta
    Amerika kapitány 3: Hát nem vagyok oda érte
    A függetlenség napja 2: Lókaki
    Jégkorszak 5: egy 5 éves talán megnézi
    Szellemirtók 3: Sose értettem a film hatását
    Bourne-rejtély 4: Ezt talán még várom
    X-Men: Apokalipszis: Ezen is mindig bealszok
    Rossz szomszédság 2: Már az első is egy undorító gusztustalanság volt ami tükrözte az amerikai filmipart


    szóval szubjektív kinek milyen lesz 2016 nyara...
  • Zenszkij #11
    na na...azt is meglessük! :D sikerült felsorolni pár olyan filmet ebben a cikkben amit a Star Treken kívül kb mindenki körbexar (a legjobb filmek bezzeg kimaradtak..najó a Star Trek legalább ott van)